четвъртък, април 26, 2007

Нов дизайн за борците

Въпреки че не съм много силен в тази област, направих нов дизайн за сайта unak-loko.org. Може да споделите мнението си тук, не бъдете прекалено критични :)

събота, април 21, 2007

Kubuntu 7.04 Feisty Fawn

От два дена използвам новото Kubuntu и съм просто очарован. Не очаквах толкова изпипана система. Всичко е направено с мисъл за потребителя. След като инсталацията приключи имате напълно работеща система. При доста дистрибуции доста голям проблем представляват кодеците. При самото пускане на Амарок системата ви съобщава, че нямате кодеци и ви предлага да ги инсталирате автоматично. Никакво занимаване с хранилища и ръчно инсталиране на кодеци. За 15 минути се инсталираха кодеците, сложих Firefox, yakuake, Beryl и вече имах всичко, което ми е нужно. Всичко работи перфектно. Никакви настройки. Това е бъдещета на Линукс дистрибуциите според мен.
Учудващо за мен, този път инсталацията беше в конзолен режим, а не графична както беше при 6.06, което може да се приеме като стъпка назад, но вероятно разработчиците си имат основателни причини за това.
За кратко време Убунту / Кубунту стана една от най-бързо развиващите се дистрибуции - отлична поддръжка, много добра документация, форуми с много информация. За това голяма роля изиграха и парите, чрез които стана възможно пращането на дискове по целия свят безплатно за потребителя. Ако не друго, то поне привлече много хора в общността. Преди време един познат беше казал, че Убунту е създадена за да отдели ламерите от истинските Дебиан фенове, сега мога да му кажа, че Убунту е създадена за да покаже накъде би трябвало да върви Дебиан.

сряда, април 11, 2007

Оттървах се !!!

Ако все още има някой, който не е разбрал - спечелих отлична грамота на състезанито по ИТ в Св. Константин и Елена. Това означава, че вече съм приет в Пловдивския :)
Всички други сега тръгват по изпити, а аз се оттървах.
Радостта някакси остана на заден план, тъй като съм затрупан с работа и следват още 2 състезания. Очаквах, че ще ми е по-весело, когато получа грамотата, но тогава бях прекалено уморен, а сега нямам време да се радвам. Чак сега ми остана малко за да напиша нещо в блога.
Това училище ме побърква. Седим и абсолютно нищо не правим, само си губим времето. Това са 5-6 часа дневно, които са безвъзвратно загубени. Ако си взема лаптоп може и това да се поправи :)

П.С. Новия Kultur Shock е просто велик. \m/