сряда, август 29, 2007

SEO втора част

Този път ще поговорим за атрибутите на самия сайт. Както в тази, така и в предишната статия за SEO факторите са подредени по важност.

Атрибути на сайта

  • Популярност на външните линкове към страницата

    Колкото повече линкове от страници с добър рейтинг, толкова по-добре. Логично нали :)

    Трябва да имате в предвид, че купуването на линкове вече е забранено от Google и може да си изпросите доста неприятности.

  • Линкове от сайта към външни сайтове

    Най-добре е да слагате линкове към сайтове, които са с висок page rank и са свързани тематично с вашата страница.

  • Възраст на сайта

    Смята се, че на по-старите сайтове може да се има повече доверие, особено ако нямат много “счупени линкове”. Новите страници на сайтове с висок rank също са добре оценени, така че е по-важно самия домейн да е стар, отколкото страниците да са стари.

  • Количество текст подходящ за индексиране.

    Като цяло няма някакво голяма значение, но страници, които са само с картинки или само на флаш, рядко са оценявани високо. Ако прекалено много старници са еднаква големина, то е по-висока вероятността тези сайтове да са спам. Дългите страници са по-добре оценявани от статии, които са разделени на абзаци в няколко старници.

  • Качество на текста в документа (измервано алгоритмично)

    Съдържанието на страницата (текста ) е най-големия фактор при слагането на линкове от друга страница, така че при добро съдържание скоро ще започнете да получавате добри линкове.

  • Организация / Йерархия на документа

    Този фактор влияе много добре, тъй като добре организираните страници са по-лесни за индексиране от паяците. Структурата е много важна, но все пак трябва всяка страница да може да бъде разглеждана като самостоятелна.

  • Честота на обновленията по страницата

    Има много страници в интернет, които не са обновявани отдавна, но те все още са оценени добре, въпреки това честите обновления са добре за вашия сайт. Нормално е ако вашата страница не е обновявана от 1999, тя да е по-назад от страница обновена вчера.

  • Брой на наклонени черти ( / ) в адреса (url)

    Важно е да няма повече от четири наклонени черти в даден адрес. Колкото по-малко толкова по-добре. Не е сигурно, че влияе зле на rank-а, но се предполага, че затруднява паяците.

  • Правилен правопис и граматика

    Този фактор не влияе толкова на търсачите, колкото на потребителите, лошия правопис поже да “изгони” доста посетители. Понякога правописните грешки може да са умишлени, с цел да се достигне до точно определена ключова дума.

  • HTML валидизация на документа

    Няма голямо значение върху оценяването на сайта, но може да има положително въздействие върху потребителите и най-вече може да се използва доста умело при представянето на сайта пред инвеститори. Доста е приятно да покажеш пред потенциални инвеститори как определен сайт няма грешки, а как при друг конкурентен сайт валидизатора “плюе” по 100-120 грешки още на началната страница. :)

http://www.seomoz.org/article/search-ranking-factors