вторник, октомври 30, 2007

Tyxo беше хубав брояч. RIP

Когато преди време Богомил Шопов написа за това, аз не бях запознат и се зачудих, но не обърнах особено внимание. Сега обаче най-после прозрях за какво става въпрос .
Трафика напоследък ми се струваше странен, но ...
Сега ще трябва да си пиша собствен брояч, само ми отварят работа някои хора.
Въпреки че харесвах Tyxo, щом са успели да ги хакнат, то те си го заслужават. Такъв е закона на мрежата (джунглата) :)

понеделник, октомври 29, 2007


Ето че дойде време и да напишем какво стана на Open Fest 2007. Този път реших, че трябва да се гледа какво става и в София, така или иначе вече ми е доста по-близичко - някакви си 130 километра. Та останах доста доволен от това, което видях и чух. За съжаление не можах да присъствам на всички лекции, но това, което видях беше cool. Успях да закарам две девойки с необременени мозъци с мен за да ги вербуваме за open source каузата. Лекциите с по-обща насоченост като Free Software as Social Innovation и Free Software business models дори им харесаха. На мен лично най-полезна и най-интересна ми беше лекцията за Selenium (безмилостно тестване на уеб приложения). Просто до сега не бях срещал подобен софтуер и съвсем скоро мисля да го пробвам, би трябвало да ми спести доста работа. Лектора ми се стори голям пич и то май не само на мене. Най-големия фън беше когато Internet Explorer заби няколко пъти и накрая отказа въобще да тръгне. Класацията за най-весела лекция убедително се печели от Божидар Бацов и лекцията му "Програмиране с Mono под GNU/Linux". Въпреки, че лекцията беше доста интересна и научих доста нови неща, на г-н Бацов просто не му беше ден. Първо 15 мин. се "бори" с проектора, след това имаше проблеми с презентацията, по едно време ми се стори, че GNOME му прави проблеми, но определено най-големия смях беше когато предварително подготвена програма от типа Hello World изплю грешка. :D Все пак мисля, че лекцията беше интересна.
Подобаващо за OpenFest вечерта поляхме здраво както може би вече сте прочели по-долу.
Каквото и да си говорим Open Fest в София е доста по-готин. Това ми напомня, че след около 2 седмици май ще си видим на фест в Русе.
За съжаление тази година не можах да помогна много с организацията, най-вече защото се преместих да живея в Пловдив, та ще видим какво са направили Красо и Ruse LUG.

неделя, октомври 28, 2007

Аз, Петя много я обичам

С братчедка ми снощи много се напихме. Ама като казвам много, разбирайте много. Дойдох в София уж с културна цел - да гледам Open Fest, но се излъгах да спя при нея. Та, аз като един член на ФМИ викам да пием по една бира, но не - те решиха, че трябва и водка да се пие. Понеже аз съм истинска нинджа, преживяла дългите и уморителни тренировки на Владо, пия и не се притеснявам щото знам, че скоро няма да съм под масата. Обаче не прецених, че братовчедка ми, която е доста по-голяма от мене, ще вземе да си пийне повечко. Тоест тя не пи повече от мене, но явно тренинга си казва думата. По едно време усетихме, че се напиваме основно по това, че останахме само двамата на масата. Тя реши, че и се пие водка. Всичко беше ок докато не свърши натуралния сок, с който я разреждахме. След това решихме да я пием като руснаци - ръката на 90 градуса и т.н. И тъкмо когато си бяхме достатъчно "красиви", тя реши да извади тайното оръжие, някаква зелена бутилка, с нещо зелено вътре, домашно производство, но с вкус на ацетон. Според нея вътре имало ракия, мента, мастика и т.н. Ето това вече ни довърши. Аз все още си бях ок, пийнал, но имах доста добра идея какво правя и къде се намирам. Катя обаче започна много да обича хората, основно съквартирантката си Петя. И като се започна едно "Аз, Петя много я обичам". След като падна два пъти от стола, аз реших, че трябва да я занеса в спалнята. Занесох я да си легне и предадох отговорността за нея на сестрите й. Тя обаче упорито продължи да "обича" Петя. Въпросната съквартирантка, дойте и уж я успокои и 15 минути си обясняваха колко се обичат. Аз отидох в кухнята да си допия, по едно време дойде Петя, направи сандвичи и пийнахме още водчица. :)
В момента Катя лежи на леглото на 1 метър от мене, лежи и пъшка, ама никак не й е добре главата. И най лошото е, че след 1 час ще я карам да ходим на Open Fest да гледаме "Жълтите пингвини".

събота, октомври 20, 2007

Невероятните приключения из българските железници


Тази нощ изживях нещо невероятно пътувайки с БДЖ. Имах много прост и добър план, хващам нощния влак Пловдив-Русе, лягам да спя и се събуждам в Русе. Уви, съдбата или по скоро БДЖ бяха срещу мен. Още на гарата ме осведомяват, че има "леки" промени в маршрута, но моя ентусиазъм е несломим - "Я па че си одим на село". Качваш се във влака за Варна, жега, пътуваш 2 часа до Стара Загора и там се прекачваш на влак за Велико Търново. Дотук нещата не звучат чак толкова зле, но пък се оказва, че сме уцелили единственото купе без парно. Естествено този факт се установява едва когато слизаме. Щяхме да умрем от студ, но и това се преживява. Във Велико Търново се натикаваме в две мизерни автобусчета, като естествено "бойните" баби не пропускат да ти вкарат някой лакът в хълбока, а шофьора на автобуса пред нас постоянно дава газ явно с цел да опуши тълпата зад него. Така смърдеше на нафта, че ми се насълзиха очите. Влизам в автобуса с последни сили, премръзнал, оритан, облъскан и отровен. Автобуса ни закарва до Горна Оряховица, където пак се качваме на влак, който успява след 2 часа да докара, каквото е останало от нас, до Русе. Това беше "най-култовото" ми пътуване с нашите прекрасни Български Държавни Железници. Навявя ми весели спомени за времето когато спах на гарата в Дулово заради малко снежец, който обаче беше успял да разбие цялата организация на железниците. Или пък как предния път като пътувах за Пловдив хорицата просто забравиха да ни прекачат и един самотен вагон стоя 3 часа на гарата в Стара Загора.
Както и да е, преживява се, след 2 дена ще се връщам в Пловдив и пак ще ми наложи да се позабавлявам с БДЖ. Важното е, че сега съм си в Русе и довечера ще става джамбуре :P

edit: Връщането беше още по-забавно, с международния влак Букурещ - Солун през София, където вратата не се отваряше, а прозореца се отваряше сам. Във влака от София до Пловдив, прозореца не се отваряше, но за сметка на това вратата се отваряше сама и нямаше парно. Живота е cool. Голем град, големи хора.

сряда, октомври 17, 2007

Спагети със сапун

Като едни бедни студенти решихме да си сготвим нещо относително евтино и вкусно - спагети. Всичко беше ок, направих сос, сварих спагетите и дойде момента да излеем водата. Аз и видната кулинарка Малина хващаме тенджерара, аз изливам, тя държи капака. Какво държа не знам, но фактите са си факти - половината спагети се изсипаха в полупълната с вода запушена мивка. Това го видяхме само ние двамата и хилейки се като идиоти започнахме да вадим спагетите от мивката. Така сипахме 2 доста големи порции и извикахме Владо и Сисо. Момчета седнаха, започнаха да оправят масата, подадох им соса и Малина започна да истеризира. Изведох я като в шпшионски филм в другата стая и и казах да си трае иначе не оставям живи свидетели. :P
Както и да е, съвестта ми надделя и им казах, че спагетите са от мивката. За мое учудване това въобще не ги смути, като Сисо само вметна:
"Аха, ясно защо имат вкус на сапун", и продължи да си хапва.
Пет минути по-късно:
Владо: Не си слагал чушки в спагетите, нали ?
Аз: Не !
Владо: Току що сдъвках някаква чушка!
Кеф майна, в мивката имало и добавки към соса.
Бих казал, че това е само началото :( Народа е казал: "Алкохола и ФМИ не прощават на никого!" :D

неделя, октомври 14, 2007

Сисо е гей(gay, gay, gay)

Време е да представа моя съквартирант, който идва от китното селце Благоевград намиращо се нейде из планинте на границата с Mакедония и Кюрдистан. Именно тази македонска кръв обуславя 50% от хомосексуализма му, останалите 50% се формират от други фактори като гледането на гей-порно-анимета.
Истинското му име е Станислав Паскалев, но обича да го наричат Сисо, защото така са го наричали в ранните му години в Спартакус, подвизава се също и под името solar_gay, можете да го срещнете най-често в чат канала #kak_da_kaja_na_mama_4e_sum_pederst
Има някакви претенций, че разбира от компютАри и че може да игре Star Craft, но специално за него по-умните са измислили думата lame
In contemporary usage, the adjective gay usually describes a person's sexual orientation, being the standard term for homosexual. In earlier usage, the word meant "carefree", "happy", or "bright and showy", though this usage is infrequent today. Gay sometimes also refers to commonalities shared by homosexual people, as in "gay history", the ideological concept of a hypothetical gay culture, as in "gay music." The word gay is sometimes used to refer to same-sex relationships more generally, as in "gay marriage", although this usage is discouraged by some LGBT supporters: the rationale is that this usage is exclusive of bisexual and transgendered people.While gay applies in some contexts to all homosexual people, the term lesbian is sex-specific: it is used exclusively to describe homosexual women. Sometimes gay is used to refer only to men.

неделя, октомври 07, 2007

Pld 2 - Пловдив 2007

След малко повече от седмица вече имам интернет. Невиждана благодат !!! Днес на обяд ни вързаха и преди малко "потече" интернета. Добре че тръгна защото от нямане какво да правим започнахме да ровим из LAN мрежата и намерихме един много готин mail server, ако нямаше какво да ни отвлече вниманието кой знае какво щеше да ни хрумне да правим с него.
ФМИ рулира. Само трябва да се хващам с математиката, защото така като гледам тя ще ни е най-големия зор. Че имаме и 8 изпита да вземаме. Добре че я има само до втори курс. Супер много се набутах да ходя на факултативна дисциплина - JAVA Patterns. Сега трябва и Java да уча, че и до сега не съм се занимавал с обектно ориентирано програмиране. Изобщо... кофти работа. В обяснението пишеше, че било и за начинаещи и за напреднали. Да бе да. :)
Митачеца успя да ме зариби на ей тая снимка Мнооого и се кефя. Фотографа е Joseph SZABO. Има много интересни неща