неделя, ноември 11, 2007

Open Fest 2007 Ruse


След като се наработих здраво в Пловдив, в петък, 8 сутринта приключих проекта, дъмпнах базата данни, праснах едно архивче със сорса и с леко кръвясал поглед се отправих към ЖП гарата за да си гледам нашенския Open Fest пък и Бого каза, че си залужавало.
Честно ви казвам, това беше най-добрия Open Fest, който съм гледал, по-добър и от софийския.
Всичко започва с това, че се организираха Ruse LUG, която около себе си като институция, увлече и организира хората интересуващи се от свободен софтуер. Тези хора, за сравнително малко време са успяха да намерят спонсори, да направят плакати, тениски, флайъри (между другото, Красьо, мерси за тениската баце, страшна е). Празника беше в новия 2-ри корпус на РУ, зала 101 - супер беше.
Прекрасното беше не толкова самите лекции, колкото цялата атмосфера и обстановка. Накъдето и да погледнеш виждаш само луди Линукс фенове, които слушат наистина с интерес лекциите, задават въпроси, дискутират помежду си. Дори след като лекторите свършеха, около тях се събираше малка тълпа от хора, които продължаваха да им задават въпроси. Не мога да пропусна да спомена и лекцията на един 17 годишен младеж - Clustering/Load balancing + HA (High Availablity) . Много добра лекция, с доста компетентен лектор. Не мога да кажа нищо друго освен - Браво!
След всяка лекция имаше 5 минути почивка, където оживената дискусия просто се пренасяше пред входа за по цигара. На една такава фас пауза, 2-3 момчета, които аз лично не познавам, но се надявам и това да стане скоро, изявиха желание да направят BSD потребителска група, след което на място се реши да се организират и Ruse LUG и BSD групата на направят някаква обща организация, която да се грижи за събития подобни на Open Fest. Доста положителна беше и реакцията на предложението, подобни конференции и празници на всеки 3 месеца в по-малък размер разбира се, като естествено това няма да е за сметка на Open Fest.
Като всеки geek fest завършихме на по биричка на култовото кръчме "Дивата орхидея". Много готини хора. Усещането на такъв фест е невероятно. Заслужаваше си пътуването и всички перипетии.
Догодина хващаме се и правим Open Fest Пловдив. :)
Ruse rullz !!! Ruse LUG rullz !!! Linux rullz !!!

2 коментара:

Калоян каза...

хаха, този корпус дето беше Open Fest-а не е реставриран, ами е прясно построен и завършен. Иначе и аз съм съгласен - много добре се получи мероприятието ;)

gotha каза...

Грешка :)