четвъртък, ноември 22, 2007

HOWTO Да превърнем Windows XP в нещо по-приятно

Понеже напоследък ми се налага да използвам Windows, а нямам намерение да си тормозя машината с Vista реших да си сложа XP. По долу съм описал как можете да превърнете Windows-ската си система в интересна кръстоска между Mac и Linux. :) Това ми е първото HOWTO за Win и да се надяваме, че ще е последното. Това HOWTO (ако въобще може да се нарече така) няма да ви каже какво да правите стъпка по стъпка, по скоро целта му е да ви даде някои идеи. От вас се очаква сами да си харесате нещо и да му разцъкате опциите.
Първото, което трябва да направите е да забравите за всички MS програми, които се изливат веднага след инсталацията като Windows Media Player, MSN, Internet Explorer и т.н. Първото нещо, което правя винаги е да си сложа Firefox . След това идва ред на pidgin, понеже не много Win юзъри го ползват - това е Instant Messaging програма, която може да се върже с icq, jabber и още бая системи. За MS Office дори не си и помисляйте - има си OpenOffice, който на мен лично ми допада доста повече.
Quick launch bar-a на Win никога не ми е допадал особено, тук идва едно Mac style решение на проблема, което може много да ви улесни живота - ObjectDock. Има и платена и безплатна версия. В комбинация с VistaInspirate икони се получават много хубави неща:

Видео плеър, оставете този Windows Media Player да събира прах, Media Player Classic рулира, а и можете да си го инсталирате направо с пълен пакет кодеци - K-Lite Codec Pack . Много по опростен и много по удобен.
Остава най-трудната част - музикалният player. Точно в този етап съм най-капризен, защото съм разглезен от Amarok. Windows Media Player ме дразни адски много в това отношение, отвратително управление на колекцията, така и не можах да му свикна на това нещо. И докато чакаме да портнат Amarok за Windows и Linux юзърите се радват, ние инсталираме Winamp. Инсталирайте винаги последна версия и винаги безплатната (освен ако не сте решили да си го купите разбира се). За да накараме Winamp да се приближи до функционалността на Amarok, първо ще пуснем Media Library (alt + L), казвам го, защото много хора дори не знаят, че тази функция я има, а аз без нея ще се гътна, дори и 20 песни да имам - Media Library. Следващата част е да активирате Global Hotkeys, не питайте как - в Preferences. В General Preferences има една много хубава опция къде да ви се показва Winamp-a, аз съм го направил да е само в System tray-a (т`ва долу в ляво), в такъв случай е хубаво да си добавите и global shortcut да се показва и прибира player-a, при мен това е crtl+alt+= (Някакси ми се връзва с останалите global hotkeys по подразбиране).
До тук добре, но аз искам и да ми се показват и текстовете на песните, тук идва Leo Lyrics Plugin . Аз обаче съм нагъл и искам да виждам и обложките на албумите - Cover Tag for Winamp .
Резултата до тук:

За да изтормозим Winamp-а до край ще го караме да показва и OSD (On Screen Display) или да ни изписва на екрана, коя песен свири в момента. Тук ще ни трябва програмката EasyOSD.



Ако всичко направено до момента ви харесва, то замислете се, че повечето неща си ги има в Linux по подразбиране, без plugin-и и допълнителни глупости.
Надявам се да съм бил полезен :)