понеделник, януари 28, 2008

Сетун - отвъд границите на общоприетото


Сетун е една невероятна машина, разработена от руски учени в средата на 50-те години. Това, което прави този компютър невероятен е използването на троична бройна система и съответно троична логика, вместо двоична, което пък от своя страна води до много предимства.
Хората, които ме познават вероятно знаят, че имам страст към старите компютри, всичко от ABC, през PDP, Comodore, Apple I, Правец и така до средата на 90-те ми харесва особено много. Ако е старо, прашно и смърди на изгоряла пластмаса значи е супер. Вероятно това се дължи на факта, че се "родих" за компютърния свят през далечната 1995г. пред един стар Hyunday (според днешните стандарти не става дори за елка), използвайки DOS 3,3. Пред черен екран се родих, пред черен екран ще си умра.
Всички знаем, че компютрите използват бинарен код. Това го знаят дори и децата. "Компютрите използват 1 и 0". Да ама НЕ. Това въобще не е задължително. През 1958г. в Московския университет решават, че това не е много добра идея и доказват, че чрез използването на троична бройна система може да се спести място и компютрите да станат по-ефективни. Така се ражда Сетун(кръстен на река, която минава покрай университета). Той използва -1, 0 и +1. Произвеждат се 50 бройки, 30 от които се използвали в университет из Русия. Интересното е, че когато през 1965г. в университета сменят машината с бинарна, заместникът се справя също толкова добре, но цената му е 2,5 пъти повече. Цената кара руснаците да направят през 1970-та година Сетун-70, но така или иначе този проект не стига далеч заради трудната изработка на троичните компютри.
За Сетун е написан езика за програмиране ДССП (Диалоговая система структурированного программирования), за който важал принципа "една дума текст - една дума на машинен език". Трудно да си представя как се е програмирало на това, но определено е било много hardcore !
Все пак не можем да отречем, че идеята е прекрасна и в техническо отношение руснаците ме кефят много :)
Не се сдържах и написах кратка статиика в Уикипедия, ако намерите допълнителна информация допълнете я. Аз не знам руски, а информацията на английски е оскъдна.

петък, януари 25, 2008

Darren Aronofsky – от гениалността до лудостта има само една крачка, но трябва да си луд за да я направиш

Този блог взе да става прекалено лиричен. Ето нещо, което ми направи голямо печатление през последните няколко дена.

Darren Aronofsky, на някои това име им говори нещо, на други не. Това няма значение. За мен той е откритие, и най-важното е, че именно той стои зад 3 от най-добрите филми, които някога съм гледал – Pi, Requem For A Drem и The Fountain. Той пише сценариите, режисира и продуцира филмите си и аз лично бих го нарекъл гениален в някои отношения. Най-известният му филм в Америка е Supermarket Sweep, но поне аз не успях да го намеря никъде и успях да гледам само последните му три филма.
Pi е история за млад математик, който търси шаблони в числото пи (нещо като фракталите, за които бях писал), филма е черно бял, с невероятен електронен саундтрак. Леко навява усещане за киберпънк с цялата тази електроника, стари компютри и т.н. Филма стряска на моменти с брутални сцени, където главния герой ръчка с химикалка един мозък в метрото или пък, когато си ровичка из мозъка с една бургия. От филма лъха мистицизъм и загадъчност, които накрая биват обяснени по източен начин*.
Следващия по хронологичен ред е Requem For A Dream, който представлява разтърсваща история за група наркомани, от всякаква възраст. По много интересен начин е представено самото „надрусване“, като отделни проблясъци с изрезки от снимки. Филма започва „леко“, като към края се превръща в нещо като хорър. Той показва неща, които повечето хора, просто не искат да виждат. Филма към края е откровено брутален и разтърсващ. Бруталността, обаче е нещо, което няма да видите в последния му филм The Fountain. История на умираща съпруга и опитващ се да я спаси съпруг, представена по невероятно красив начин, преплитайки няколко сюжетни линии в няколко епохи. Филма сякаш се лее като поредица от прекрасни картини, всеки кадър значи нещо сам по себе си. Просто ненормално. Филма изглежда някак рафинират в сравнение с предишните два. И имам в предвид именно „рафиниран“, а не израстнал или развит. Този филм не шокира с мозъци, наркотици и болници, този филм запленява със спиращи дъха форми и пейзажи. Това е нещо, което просто трябва да се гледа, защото не може да се опише.
От киберпънка, през размазващата бруталност с ужасяващи картини, до лиричната драма за живота, филмите на Darren Aronofsky започват да изглеждат все по изгладени. С нетърпение очаквам да видя следващия му филм, но аз ви казвам, този човек е или гении или луд, никой нормален човек, не може да създаде нещо такова. Препоръчвам с 2(словом две) ръце да изгледате тези филми.
* „Докато на запад хиляди хора се чудят какъв е смисъла на живота, то на изток това се знае от хиляди години – за да се живее!“

сряда, януари 16, 2008

MacBook Air

вторник, януари 15, 2008

MacWorld 2008

От около половин час на другия край на света тече MacWorld, всички очакват да видят какво ще е това нещо "in the air". Опитах се да пратя един български "агент" на събитието, който по случайност се оказа, че живеел наблизо. Ще изчакаме да свърши всичко и ще видим какво е направил той :) Снимката, която гледате в ляво е от преди 15 минути. В момента един приятен младеж предава на живо какво се случва в канал в irc.
There`s something in the air !?!?
Между другото в момента в канала са около 2000 човека, а говори само 1 :D

20:15 българско време:
Ето го и него! Пропускаме останалите неща, може би по-късно ще пиша за тях, да преминем към най-важното. Нещото "in the air" се оказа супер тънък notebook отговор на sony micro и Asus eeePC.


Животинчето е с 13" екран, 1.6 GHz Core 2 Duo, 2gb memory, 80 GB PATA hard drive, Wi-Fi, Bluetooth. Няма оптично устройство защото според Steve потребителите не се нуждаят от такова. Има една много интересна технология, чрез която можете да използвате безжично cd/dvd-rom-а на произволен компютър(без значение pc или mac) като просто му инсталирате специален софтуер. Алуминиев корпус. Без PVC по платките и без никакъв живак в дисплея, което го прави безвреден за околната среда. Touchpad-а е доста по-голям от този на обикновените лаптопи като можете да работите както с един така и с повече пръсти, което обуславя различна фукнционалност. Примерно с два пръста движещи се в противоположна посока можете да zoom-вате снимки и т.н. На тъмно клавиатурата "светва" в стил мобилен телефон, което за мен е още една интересна идея. Цената е 1799$ и ще започне да се доставя безплатно след 2-3 седмици (предполагам само за USA).
Погледнато малко по-отблизо нещата не изглеждат толкова розови. Няма ethernet port, което означава, че ако искате да имате интернет навсякъде трябва да си носите wireless router. Въпреки че според Apple батерията издържа 5 часа ( не се и съмнявам, щом го казват Apple), тя не може да бъде сменена, което пък означава, че ако батерията се прецака, то ще трябва да си носите зарядното навсякъде с вас.
Из мрежата вече се появиха шеги, че Apple са махнали големите неща то MacBookAir за да може потребителя да си ги носи отделно.
Не знам как да коментирам това, но акциите на Apple започнаха да падат по време на конференцията и след края й вече бяха паднали с малко повече от 7%. Не ми звучи много добре. В irc канала #macintosh доста от mac феновете бяха разочаровани, може би очакваха нещо доста по-голямо. Повечето очакваха да чуят "and one more thing ...", но това така и не се случи. Надявам се все пак докато стигне до България цената му да не стане 3500 лева.
След няколко часа на сайта на Apple трябва да се появи запис от MacWorld, където можем да видим как Steve Jobs представя нещата.
edit: Нашият "агент" по известен като Виктор, не е успял да влезе вътре. Той спомена, че когато е отишъл пред залата е имало близо 1000 човека и вече не са пускали никого вътре.

Колко струва полета над океана ?


От известно време чувствам, че сегашният ми Asus не е точно това, което искат от лаптоп. Повлиян от Йовко, много ми допадна идеята да си купя Mac. Първото, което направих е да видя българския сайт на apple, където предлагат MacBook за 2277 лева. Не че съм съмнителен, но проверих и американския сайт, където същата машина се продава за 1099$ или приблизително 1500 лева.
Днес гледам, че Lenovo пускат Thinkpad със Suse Linux Enterprise Desktop за 950$, което можем грубо да сложим 1400 лева. Проверявам първия български сайт, който ми попада и намирам машината за 2665 лева.
Дори да сметнем ДДС, разликата пак си остава прекалено голяма.
Не мога да си обясня от къде идва тази голяма разлика, ако някой друг може, то нека пише.

понеделник, януари 14, 2008

Деца, не си играйте с GIMP в работно време !!!

Въпреки, че като цяло съм много зле с обработката на снимки, днес си поиграх и направих две нещица :)
Първото е новия ми аватар:

А второто една "заигравка" с Деница:

събота, януари 12, 2008

Web 3.0 и Google

Нещо старо, което ме накара да се замисля. Спроред Eric Schimdt (CEO Google), Web 3.0 ще бъдат приложения, които са свързани заедно, малки са и работят на всякакви устройства - pc, мобилен телефон и т.н. Звучи доста интересно.
Мисля че Google в момента вървят в точно тази посока.

В момента ползвам търсачка от google, gmail, picassa, orkut, google docs, google maps, google earth, blogger, youtube и т.н., които до голяма степен са свързани. Примерно имам участие в 3 блога, всеки от тях е свързан с галерия в Picassa. Акаунтите ми в blogger и picassa "знаят" е-mail адресите, които съм въвел в gmail.
Абе като изключим леката параноя, която ме наляга, Google кефят. :)

KDE 4 или голямото WOW !!!


Днес излезе KDE 4 (K Desktop Environment), радостна новина за много Линукс фенове по целия свят. Той пристига в момент, в който бях решил да пробвам Vista. Да, ама не! Направо съм запленен, няма да слезе скоро от лаптопа ми. Всичко изглежда толкова красиво, че направо не ми се вярва. Има си и Desktop Widgets и още какво ли не. Най-после спряха да крадат от където не трябва и са се насочили в правилната посока. Нямам думи да опиша възхищението си за това просто ще пусна малко "снимки".


Както биха казали някои други хора: "Феноменално драги зрители, KDE4 печели убедително в надпреварата най-готиното нещо, което сте виждали !".
Linux for life !!!

петък, януари 11, 2008

Strawman - the artist


Един младеж от доста време впечатлява с доста добри снимки. Аз от доста време къде на шега, къде не, го наричам artist. Та реших да ви го представя най-после - става въпрос за Митко, известен в "големата мрежа" като strawman.
Той си публикува снимките под Creative Commons така че можете "свободно" да им се наслаждавате.
тук
А пък хвалебствия може да пращате в myspace
тук

сряда, януари 09, 2008

Steal This Film 1&2 - истината за торентите

Не вярвам някой от четящите това да не е ползвал торенти. Не вярвам някой да не е чувал за mp3 или divX.
Смятате ли че това е лошо ?
Чичко Явор Колев и група "капиталистически свине" по целия свят се опитват да ни убедят, че сме лоши хора споделяйки информация през интернет.
Ето и два филма на тази тематика, които трябва да се гледат от всички - Steal This Film 1-ва и 2-ра част. Жалко, че тези филми никога няма да се пуснат по медиите в България. За сметка на това вие можете съвсем легално да си ги изтеглите от официалния сайт, да ги гледкате и да разберете някои много важни неща за съвременното ни общество. Паниката на големите компании около peer-to-peer системите (като bittorrent, soulseek, kazaa, eMule и т.н.) не е нищо ново, тя повтаря историята. Смятало се е, че радиото ще убие звукозаписните компании, че кабелните телевизии ще убият Холивуд, а в момента thepiratebay.org се шегуват, че готвенето вкъщи убива големите вериги ресторанти.
ТЕ никога няма да ни спрат, просто защото не могат да спрат естественото желание на хората да споделят и да комуникират.

вторник, януари 08, 2008

Добре изглеждащ Windows

Какво е това ? (Не се взирайте а кликнете за по-голямо изображение :) На пръв поглед е GNOME, на втори - дори Ubuntu заради емблемката, но не, грешка, това си е чисто и просто Windows XP на моята "любима" Редмъндска компания. Просто съм инсталирал litestep. За да си я изтеглите се изисква безплатна регистрация, а инсталатора е много приятен не мисля, че ще представлява проблем за някого. Важно е да се отбележи, че litestep не е програма за инсталиране на скинове, а заменя shell-а на Windows като ако използвате темата по подразбиране е дори по-бързо от classic стила. GNOME-а в случая е просто тема за litestep, която може да си изтеглите съвсем безплатно от официалния сайт сред стотици други подобни. Освен това поддържа и 3 виртуални десктопа(това е по подразбиране), което някак много ме радва. Шелът има своите ограничения, но пък за мен лично е доста приятен на външен вид и скоростта на работа просто ви кара да забравите за останалите проблеми и недостатъци. Използвам лаптоп, който покрива изискванията на Vista и все пак XP SP2 с classic тема, изключени ефекти и сума спрени услуги (services) и все пак ми се струва бавно.
За момента се мъча с превключването на клавиатурните подредби, но и това ще го оправим в скоро време.
За тестване можете да направите друг потребител и промените се прилагат само за него. Така ако омажете нещо няма да се наложи да преинсталирате цялата система, а само триете потребителя. Все пак ако всичко върви по план ще можете лесно да върнете стария шел с автоматично поставената на десктопа иконка.
Софтуера има своите проблеми, но аз го препоръчвам на 100%, ако не друго то поне ще внесе малко разнообразие.

Обещавам скоро да спра да пиша за Windows :)
Когато преборя mod_rewrite може да напиша нещо и за него.

вторник, януари 01, 2008

За живота, дребните неща и математиката

В първите часове на новата година, съвсем очаквано дремещ, гледах точка в тавана и си мислех за живота, за това, което съм, което бях, което исках да бъда. Превъртах в главата си минали събития и се опитвах да ги свържа. До колко са ми повлияли и до колко не ? Осъзнах нещо интересно – има известна цикличност в това, което ни се случва. Все пак всичко е математика, тя свършва само до там до където ние спрем. Живота ни е строго определен цикъл, в който се променят единствено подаваните параметри \ променливи. Всяко действие, случило се преди се пресъздава променено единствено от сегашния момент и сегашното обкръжение. Разликата е единствено в подаващите се параметри. Сякаш имаме една геометрична фигура, която повтаряща се безброй много пъти в различни размери формира друга фигура, която е била в миналото, определя настоящето и вероятно определя бъдещето. На мен всичко това силно ми напомня на фрактал, постоянно променящ формата и размерите си. Всичко е свързано, всичко има смисъл и логика, но никога няма да я разберем. Вселената е нещо, което е далеч над всичко, което нашите възприятия могат да приемат.

Колко сме жалки с нашите злободневни проблеми. Колко сме малки и слаби пред огромния свят около нас.










За живота, дребните неща и математиката

В първите часове на новата година, съвсем очаквано дремещ, гледах точка в тавана и си мислех за живота, за това, което съм, което бях, което исках да бъда. Превъртах в главата си минали събития и се опитвах да ги свържа. До колко са ми повлияли и до колко не ? Осъзнах нещо интересно – има известна цикличност в това, което ни се случва. Все пак всичко е математика, тя свършва само до там до където ние спрем. Живота ни е строго определен цикъл, в който се променят единствено подаваните параметри \ променливи. Всяко действие, случило се преди се пресъздава променено единствено от сегашния момент и сегашното обкръжение. Разликата е единствено в подаващите се параметри. Сякаш имаме една геометрична фигура, която повтаряща се безброй много пъти в различни размери формира друга фигура, която е била в миналото, определя настоящето и вероятно определя бъдещето. На мен всичко това силно ми напомня на фрактал, постоянно променящ формата и размерите си. Всичко е свързано, всичко има смисъл и логика, но никога няма да я разберем. Вселената е нещо, което е далеч над всичко, което нашите възприятия могат да приемат.

Колко сме жалки с нашите злободневни проблеми. Колко сме малки и слаби пред огромния свят около нас.