събота, май 17, 2008

Фотография

След като качих първите две серии снимки направени със стария ФЕД-2 в галерията в Picassa, се появиха някои хора с доста "интересни" мнения за снимките ми. Накратко определени хора явно почувстваха вътрешна нужда да ми кажат, че не ставам. Пиша това за да кажа официално на всички, че аз не съм фотограф. Не се възприемам като някакъв творец, който прави невероятни снимки или нещо от този тип. Снимам единствено за мое лично удоволствие, просто защото наистина ми харесва да правя това и не считам, че на някого му влиза в задълженията да гледа снимките ми или да ги коментира. В този ред на мисли - слабо ме боли копулативния орган за вашето мнение. Бих приел критика за това или онова от някой, който наистина може да ми покаже, че е направил нещо в тази сфера, но не и от хора, които само са виждали аналогов фотоапарат и на база някакво тяхно си самочувствие раздават Оскари и плюят наред. Да дойде някакъв човек, който като цяло няма ама абсолютно нищо общо с фотографията и да тръгне да ми обяснява, че снимките ми не ставали, били безидейни, нямали смисъл, не казвали нищо и още какво ли не ... Странно ми е.

6 коментара:

ivanatora каза...

Екстра са снимките. С каква лента снимаш?
Ааа, любимата ми тематика - електропроводи :D

gotha каза...

Благодаря за мнението :)
Първата лента е Centuria 200, втората е Fujicolor нещо си, а в момента снимам с една Fujicolor Superia 100, но ми остават още няколко пози :)

Анонимен каза...

Виж... хич не им се връзвай, аман от разбирачи! ;) Снимките ти са готини, според мен в повечето даже силно личи нагласа за експериментиране. Която пък ще доведе до постоянно развитие и то развитие с кеф от самото снимане. Вярно, има доста какво да се желае в повечето, но нима не е така със снимките на всички ни? Фотото е страст, ако е парвено така, с желание и емоция.
Така че дреме ти за кофти критики, не се връзвай и продължавай да снимаш ;) Супериа 100 е готина лента, аз снимах предимно с такива. Всички Фуджита са ок — хем приятни цветове, хем поносими като цена. Има по-евтини от тях, разните Коники, но те синеят повечко и имат нужда от затопляне, а в повечето студио не се занимават с такива корекции.
Може все пак да се ползва това различно цветопредаване нарочно, с цел — примерно ако снимаш нещо с преобладаващо синьо и искаш да придадеш по-студен вид, слагаш Коника и тя си синее. Ако искаш да снимаш по-топли неща, примерно зрели житни полета или пък сено или "топли" портрети, слагаш Кодак, те по принцип повечето са леко изместени към топлите цветове и жълтият и оранжевеят повечко.

Примерно, де. Ей, аз как писах дълго. Не ме слушай, снимай както на теб ти е кеф ;)

gotha каза...

Благодаря ти за коментара. Идеята на поста ми беше просто да кажа на всички тези разбирачи, че мнението им не ме интересува и въобще да не губят своето и моето време в безсмислена критика. Напълно съм съгласен, че на повечето снимки има още какво да се желае, но все пак до сега съм изснимал само 2 ленти, тепърва има да се уча. :)
Благодаря за ценните съвети за лентите, ще опитам с Konica и Kodak, звучи ми интересно.

Unknown каза...

Bat Ico smu4e :D

gotha каза...

rofl :P