неделя, май 25, 2008

Рецепти

Вдъхновен от Красьо реших и аз да пусна малко рецепти. За разлика от неговите, моите не бих ги причислил към групата на вкусните, по скоро към тази на ядливите. Все пак сме студенти и ценим евтиното, а не прекалено хубавото. :)
Започваме с нещо, което майка ми нарича тортиля.

Тортиля
2 средноголеми картофа
3 яйца
сол
олио
----
Нарязвате картофите като за пържене, леко ги запържвате и след това добавяте разбитите яйца. Става много бързо. Добавяте сол на вкус, но това можехте и сами да се сетите :)
Не се бърка, а се прави "на питка". За обръщането на другата страна аз използвам капак на тенджера, като мятам тортилята върху капака (препоръчително над мивката по обясними причини) и след това я приплъзвам обратно в тигана. Ако сте богаташи може да добавите и някакъв колбас.
Цена - под 2 лв.

Ориз със зеленчуци
Половин купичка ориз
Половин пакет замразени зеленчуци
По желание лук
-----
Нарязвате лука и го запържвате леко, прибавяте ориза и го запържвате докато стане прозрачен. Добавяте замразените зеленчуци. Стават всякакви - китайски микс, хавайски микс и още какво ли не, цената им е около 1,50. Добавяте вода, обикновено водата и ориза са 4 към 1 и варите докато стане готов ориза. Сол и черен пипер по желание. Това е за 2 порций. 1кг. ориз ще ви стигне за наистина много порций, а един пакет за 2 готвения или 4 порций.
Цена под 1 лев за порция.

Бобена салата
500 гр. фасул или бял боб, който както му вика
2-3 печени чушки
1 глава \ 1 връзка лук
Олио
Оцет
Сол
-----
Накисвате боба за 2-3 часа, вярвайте ми важно е, най-малкото е екосъобразно. :D След това варите. Важно е да се изхвърли първата вода. След това го досварявате и отново изливате водата. Добавяте нарязаните лук и печени чушки. Овкусявате с олио, сол и оцет. Ако го накиснете, сварите добре и не прекалите с лука, почти няма негативни ефекти.
Цена: абе евтино е :P

Помийска закуска
1 кренвирш
4 филии хляб
маргарин
кетчуп
-----
Името е по идея на съквартиранта ми Владко.Намазвате филийките с малко маргарин, наистина малко. Разрязвате кренвирша на 2 и след това на лентички. Получават се 6 лентички, по три за всеки сандвич. Слагате по 3 лентички между всеки 2 филий и мятате в тостера. Вадите и заливате обилно с кетчуп. Тези два сандвича трябва да ви стигнат доколкото да не умрете от глад. :)
Цена: под 50 ст. на сандвич

Моля ви, ако имате подобни рецепти, казвайте, защото съм останал без идеи какво да готвя :) Не държа да са вкусни, а да са евтини. :)

1 коментара:

Анонимен каза...

Важното е да има за хапване ;)
Аз напоследък рядко пускам кулинарни екстри по блога за жалост :)