неделя, август 31, 2008

Второ SEO състезание

Не знам какво ми стана днес, явно пак ме трясна простотията, но пак се захванах да чета някакви SEO неща, ей така, от интерес и попаднах на новината за второто Search Engine Optimisation състезание. След миналогодишната дандания с яйцата, караниците (типично по български) и все пак добрите резултати ни остава да се надяваме, че и тази година можещите ще покажат какво аджеба могат :) Първа награда 2000 лева, което хич не са лоши пари. Ако успеем да ги намерим на едро, това са почти 4000 литра бира. Тоест победителя се осигурява за доста дълъг период от време с пиво. А не е ли това най-важното ? :)
Покрай тази приятна новина искам да обърна внимание, че днес научих за съществуването на някакво животно наречено TrustRank. Аз тъкмо разбрах какво е PageRank и те решиха, че трябва да има и някакви други rank-ове, които да ме объркат. :)
Странно, че чак сега откривам блога oggin.net, за мен определено е откритие, открих доста полезна и интересна информация там, а ето и нещо, което ме впечатли - За SEO-то и SEO-тата. Влиза в google reader-а и имам чувството, че ще се задържи там. :)

четвъртък, август 28, 2008

В търсене на Балмъровата точка ...

В търсене на Балмъровата точка документацията започна да се размазва по екрана ....Резултата: Излизам да си допия :)
http://xkcd.com/323/

Steaua Bucurest - Justice for CSKA Sofia

На последниния мач на Steaua Bucurest (Стяуа Букурещ) срещу Галатасарай феновете на най-успешния румънски отбор издигнаха транспарант "Justice for CSKA Sofia" (Справедливост за ЦСКА София).
Дали наистина е нужна справедливост в случая е тема на друг разговор, толкова дъвкан, че вече не виждам смисъл да се коментира. Все пак е хубаво да се погледне на север и да видиш, че на някой му пука и някой подкрепя отбора ти.
Steaua Bucurest - Justice for CSKA Sofia
Миналата година фенове на ЦСКА ходиха да гледат Стяуа - Ливърпул в Румъния.
Сега те ни връщат жеста. Армейските отбори трябва да се подкрепят.
Благодарим ви!

вторник, август 26, 2008

Neopit Pilski

Нашите момчета от Neopit Pilski пак изкъртиха паркета :)


Тоя път пропуснахте Русе, но ние пак ви обичаме "щот сте гнусни". :D

понеделник, август 25, 2008

Krumo - по-лесния начин


Понеже напоследък се правя на php developer често ми се налага да прекарвам "приятни" часове в debug-ване. И тъй като тази работа и без това е бавна и изнервяща, днес намерих начин да я направя поне малко по-човешка. Става въпрос за един български проект - Krumo.
Автора на проекта е небезизвестния Mrasnika. Странното е, че разбрах този факт малко след като тествах приложението защото сайта е на английски и по нищо не дава вид, че се разработва от българи/н.
Идеята му е, че вместо да се използва var_dump и print_r, които изкарват един доста inhumane output, е по-лесно да се използва доста по-красивия и лесен за разбиране интерфейс на krumo.
В случая съм принтнал $_POST и един стринг, който ми държи заявката към mysql. Можете да видите на шот-а, че всички масиви и променливи, които се извеждат от krumo излизат в приятни drop down блокове (ще ме извинявате за английския), което пък е много удобно ако на страницата и без това имате 1000 други елемента.
Инсталацията изисква просто да настроите url-ите в един конфигурационен файл и да include-нете class.krumo.php. След това просто викате :
krumo($_POST)
или каквото там ви трябва.














На по-малките картинки съм принтнал три пъти един и същ масив.
Първия път е просто:
print_r($array);
Изхода е около 3 екрана и ако ви се струва ок, то значи нещо наистина не ви е наред :D
Втория път съм приложил ултра мега хакерския метод за оформяне:
echo "pre";
print_r($array);
echo "/pre";
(стрелките на html таговете ги няма заради blogger, rrrr)
Това до някъде оправя положението, но този път изхода е около 7-8 екрана.
Третия вариант е просто:
krumo($array);
Сгънато заема 2-3 реда и можете по отделно да видите всеки елемент от масива.
Сами можете да видите разликата.
Опитайте го, вярно е, че можете и без него, но пък така е доста по-лесно.

* това не е платена публикация :P

Blogger update


Днес реших да вкарам нова функция в блог-а си - да сложа един прост линк към моите starred items в google reader. Обаче ...
Влизам в панела. Кликам на "добавяне на притурка" с идеята, че ще си изкарам една проста форма, ще напиша заглавие и html код на линка и всичко ще свърши. Да, ама не !
За мой ужас google са направили поредния upgrade/update и всичко е каша. Има 1000 различни gadget-и, 99% от които никога не бих си и помислил да сложа. И по-лошото е, че не можах в продължение на 20 минути да намеря именно тази тъпа форма, която ми трябва.
Започвам с умиление да се сещам за времето преди google да купят blogger, всичко беше някак по-дървено, по-сурово и по-истинско. Имах усещането, че имам по-добър контрол над блога си.
Само да измисля начин да си export-на всички постове и ще мина на една конкретна блог платформа. Една малко по-"свободна". ;)
Напоследък пак започва да ме тресе параноята за Google.

неделя, август 24, 2008

Имотите в България

От доста време насам се наблюдава покачване цената на недвижимите имоти и това се оказва пагубно за средностатистическия български гражданин. Аз лично не мога да се сетя как някой със заплата от типа на 500 лева ще успее да си купи жилище в някой от големите градове в страната ни. Въпреки това все повече мои познати го правят. Как точно го правят си е тяхна работа. Далеч съм от възръстта, в която трябва да мисля подобвна покупка, но това влияе дори и на мен - наем от типа на 100 лева за стая в необзаведен апартамент в покрайнините на Пловдив май е доста.
Познайте кой оглавява класацията по ръст на цените на недвижими имоти? Естествено Русе.

Градове - Ръст на имоти
Русе - 26.78 %
Пловдив - 26.62 %
В. Търново - 26.53 %
София - 21.19 %
Ямбол - 19.72 %
Благоевград - 17.37 %
Варна - 15.36 %
Видин - 12.55 %
Плевен - 12.52 %
Бургас - 11.91 %
Стара Загора - 5.74 %
Сандански - 4.03 %
Сливен - 3.86 %

Живея в Русе и уча в Пловдив – именно тези градове са първи и втори в класацията. Цената на недвижимите имоти е скочила с колосалните 26,78%, това е една четвърт. Виновникът за Русе естествено е Дунав мост. Всички румънци сякаш налитат на всичко произведено в България. Излиза им евтино. Недвижимите имоти са просто поредното нещо, което ще поскъпне и ще стане недостижимо за обикновения българин за да се стигне европейския стандарт.
Ако имате мнение по въпроса или можете да ми обясните защо цените на недвижимите имоти поскъпват постоянно, моля направете го ?
Остава ни само да се надяваме, че цените ще паднат и някой ден и ние ще имаме покрив над главите си. :)
Building.bg - сайт за ново строителство.

* таблицата е взета от вестник Сега.
* това е платена публикация

събота, август 23, 2008

Компютърните предавания


Напоследък започнах да гледам някакви компютърно свързани предавания. Пускам ги ей така, за фон докато code-вам или правя нещо друго. Оказа се, че български такива има само 3 (или поне аз толкова намерих).
До колкото аз си спомням, първото такова предаване в българския ефир беше Мрежата по Канал 1. Ех, спомени. Тогава даже нямах компютър и само гледах и се радвах на това чудо интернет. Сега вече няма Мрежата, но има Мрежата 2.0, което би трябвало да се води някакъв заместник. Излъчва се по TV2 (да, става въпрос за телевизията на Азис :D ). Георги Крумов продължава да е там и да е все толкова готин, предаването е наистина професионално, но ...
Тази концепция за предаване за мен отдавна е изгубила смисъл. Те какво точно правят ? Заменят google или ? Или може би се опитват да заменят digg/svejo? В епохата на Web 2.0, Мрежата незаслужено сложи двойката зад името си без да променя каквото и да било.
Оценка: 2 от 5

Второто предаване, на което ми се спря погледа е High Tech по Nova TV. Едно предаване, на което си заслужава да му обърнете внимание. Доста информативно и в по-голямата си част интересно. Редовно има интервюта и репортажи от важни събития и дори се наблюдава желание да се изведат на преден план новините от България. Проблемите: Първо, предаването, поне за мен, е прекалено бизнес ориентирано. Къде остана редовия потребител ? И второ, писна ми да слушам за Microsoft, това вече не се търпи. Във всяко предаване има поне по едно интервю с представител на компанията, който обяснява колко са велики и колко много правят за българското образование и бизнес.
Оценка: 3 от 5

Третото предаване е наистина добро, вярвайте ми. Помните ли едно време имаше радио предаване Микрофон и мишка? Сега можете да го гледате по Re:TV. Наистина най-доброто предаване, с което можете да си запълните времето. Личи си, че водещите са истински geek-ове точно като нас. Предлагат наистина интересни теми. Насочено е към по-малко опитни потребители, но това се очаква.
Проблемите при тях според мен са по-малки. 1) само 30 минути :) и 2) съжалявам да го кажа, но ми изглеждат непрофесионално на екрана. По радиото нещата бяха по-различни. Може би просто им трябва малко време, но темите, по които говорят компенсират до голяма степен.
Оценка: 4 от 5

Общо взето, всяко от предаванията е прекалено различно и показва как работещите в него мислят, че трява да изглежда едно предаване от този тип. Лошо няма. Всеки има различни предпочитания, но най-близо до моите се оказа Микрофон и Мишка.
Все пак ми се иска да гледам нещо малко по-специализирано, а не да ми обясняват как се оправя skype-а или как да оптимизирам Windows 98 за да работи по-бързо на стари машини.

четвъртък, август 21, 2008

Windows Shell Replacement - BBlean

След като се разочаровах от Vista беше време да се върна на доброто старо XP. Защо се раочаровах от Vista и защо въобще ползвам Windows е тема на съвсем друг разговор.
Все пак идеята е, че искам да се похваля с новия вид на десктопа си.
Сложих заместител на Window-ския shell - BBlean, което на практика си е нещо като порт на BlackBox за Windows платформа.
Linux style работа с прозорците, 4 десктопа, към които превключваш лесно с изнесен в горната част на бара бутон, доста теми и дори програмка, с която можете сами да си направите собствена тема. За сега всичко си работи доста бързо и ми става все по трудно да натоваря машината. Доста семпло и дори бих казал стилно.
Напоследък започвам да се убеждавам, че Windows въобще не е чак толкова лоша операционна система ако знаеш кое къде как да бутнеш, но за мен да "бутнеш" системата означава да махнеш повечето Microsoft-ски приложения от нея. :)
Както винаги истината си остава някъде по средата.
Ако остане време може скоро да се пробва KDE 4 за Windows.

вторник, август 19, 2008

OpenSolaris


Днеска си отварям пощата (аналоговата) и намирам ей това.
Scott McNealy (един мой стар приятел) ми пратил няккъф диск с някква операционна система. Той и неговата фирмичка, май Sun се казваха, сега правели няккаво нещо - OpenSolaris. Хем било като Linux, хем било по-яко, абе ... не знам. Той Скоти от малък си е такъв надъхан. :)
Надявам се зацепихте, че това няма много общо с истината и е част от семплите ми опити да бъда забавен :D
Преди време си бях поръчал дискче от сайта на OpenSolaris и днес пристигна. Още не съм го пробвал, но и това ще стане.

П.П. Сега се сетих, абе Сисо, ника ти (solar_sea) да няма нещо общо с Solaris ? Ти нали и без това си джавър ? :)

понеделник, август 18, 2008

От кой отбор си ? - От Дунав Русе !!!


С малко закъснение ще разкажем какво стана тая събота на градския стадион в Русе - мачът "Дунав" Русе - "Миньор" Раднево.
В бруталната жега се придвижих до градския стадион и бях доста учуден от запътилата се към входа тълпа. Шалчета, фланелки, минерална вода, семки и всичко си е според традицията. Между другото същия циганин от моето детство продължава да продава семки вече сигурно 10-15 години. Ето това е фен. :)
Направихме една хубава опашка се заформи пред гишетата, а аз продължавах да се чудя колко много хора има на мач на отбор от "Б" група. Според официални данни хората са били 2000, но според мен бяха повечко. Като се има предвид, че стадиона побира 20 000 все още се намираха празни места, но публиката беше на доста добро ниво според мен :)
Мача започна доста добре. Дунавци откриха резултата след около 15 минути игра след стабилен домакински натиск. Публиката беше във възторг и всички с лека усмивка продължаваха да гледат мача, докато вратаря Филипов сякаш заспа на гол линията и пусна изключително смешен гол след далечен и слаб удар на футболист на Миньор. Пред мен някакъв разярен фен крещеше:
"Нали се е научил уе?!? К`во се е научил ? Белот да играе!"
След което се поуспокои, седна и продължи:
"Поне да беше някое младо момче, да го знаем, че не може ама да има шанс да се научи, пък тоя всеки път се дъни!"
Вратаря от доста време си има проблеми с феновете именно заради такива левашки прояви. Те го псуват, той показва средни пръсти, после се извинява ... Историята е дълга и не особенно нова за "Б" група. Публиката изтръпваше при всеки пас към него. Дори когато при един изключително лек далечен удар той улови топката се чуха възгласи "Браво !" и ръкопляскания.
След почивката нашите момчета се стегнаха и най-после показаха на какво са способни. Много хубава игра в центъра, атаки с едно докосване и много бързи контраатаки.
Нашият капитан Ивайло Кирилов след страхотно изпълнен пряк свободен удар, забоде топката в горния ляв ъгъл на вратата в 48-мата минута. Изключително красиво изпълнение, дори видния експерт Михаил Ацков предположи, че довечера ще го видим в ЕuroGoals по EuroSport. :)
Силната игра на сините доведе и до още едно попадение на Въргов, когото феновете наричат Замера. Тоя юноша бледен дойде от "Ботев" Пловдив и русенци възлагат големи надежди на него.
Треньора направи нещо изключително умно като направи смяна и печално известният вратар бе заменен с Калин Артакиев. Голяма част от публиката си отдъхна :)
След изпълнение на ъглов удар пред вратата се получи разбъркване и в навалицата миньорите успяха да върнат един гол в 89-тата минута.
Секунди по-късно резервата Владимир Каптиев разтреля противниковия вратар с прекрасен диагонален удар. Поредната радост за феновете.
Мача приключи с 4:2, футболистите се оттеглиха и благодариха на публиката.
Идвайте по-често на мачове, струва си, отбора има нужда от хора по трибуните, а ако продължават така, то наистина ще има какво да се види. Билетите са 1 лев за ученици, студенти и песнионери и 2 за всички останали. Едва ли ще обеднеете чак толкова :)
Следващия мач е в Калиакра. Не знам дали ще се организира някакво ходене с фен клуба, но аз мисля да отида.

П.П. Феновете бяха издигнали транспарант "18 години без А група - срам за Русе!". Наистина е срамно. Остава ни само да гледаме и да се надяваме.

П.П.2. В момента "Дунав" оглавява класирането в "Б" група с 6 точки, следван от Родопа, Берое и Локомотив с по 4.

сряда, август 13, 2008

Как да НЕ спрем цигарите ?


Чувам из нета някакви скверни слова, че Красьо щял да спира цигарите и като за капак намирам тази статия за отказване на цигарите.
Методите описани вътре, можете сами да прецените доколко са ефективни, но да кажем, че съм ги пробвал повечето :) По интересна ми стана последната част от статията:

Говорете си с пучаши и им натяквайте колко е гадно пушенето и особено внимание обърнете на некролозите по цигарените кутии , които слагат напоследък. Кажете им, че колкото и лепенки да си слагат отгоре „бавната и мъчителна смърт“ няма да ги подмине.
Направо мразете пушачите. Те са ваши врагове, защотото те се тровят, а в същото време тровят и вас, но хич не им пука. Те нали и без това си причиняват „необратими последствия“ и тичат с все сили към „сърдечен удар“, какво им пука за вас и девственото ви дробче.
Гледайте ги с презрение. Не спирайте да ги мразите. Когато някой пуши на обществено място, се отвращавайте така, сякаш никога не сте държали цигара в ръка.
Лъжете. Кажете на останалите, че сте ги отказали от раз. Че не ви е коствало нищо друго освен малко повечко воля, но за вас това не е било проблем. Всеки от тях е отказвал цигари и знае, че е почти невъзможно. Накарайте ги да се чувстват малки жалки пушачи. Не ги жалете. Вие вече сте нова порода човек. Независим.

А такааа !
Нека оставим на страна този невероятен социален феномен, който се наблюдава сред населението, а именно хора, които до преди 2 дена са пушили да ме питат: "К`во ги пушиш тия лайна, уе!?!" (става въпрос за момиче). Нека да решим, че те просто следват съветите от статията.
Тогава пред мен се появява следното задължение - да ви представя наръчника "Как да НЕ спрем цигарите?":
Както споменах и в блога на Красьо, на мига, когато разберете, че познат е решил да отказва цигарите трябва да му се притечете на помощ. Тоест, отивате при него и трябва чинно да изпеете следната мантра.
- Верно ли, че ще спираш цигарите ? Мда, и аз бях пробвал преди, но е много гадно без цигари човек. Няккво ей такова, от вътре се чувствам празен. Иначе след първите 3 дни не ти се пуши чак толкова много - само като станеш рано сутрин, като пиеш кафе, като влизаш в кенефа с вестник, докато чакаш на спирката автобуса, след ядене, след като пийнеш една бира, след секс и преди сън. Не е кой знае какво ? Виж, аз нямаше да ги почвам пак, но имах чувстово, че губя част от инентичността си. То, чак неестествено се чувствам без цигара. Пък и нали знаеш къф кеф е да седнеш на някое вървежно кръчме и да извадиш кутията и запалката Zippo, да запалиш с отработено движение и да погледнеш през дима сгодната женица на съседната маса.
Иначе винаги мога да ги спра. Казвам си от сега спирам цигарите, хвърлям ги и няма повече. Ама за к`во да го правя уе човек ? Много по-яко си е така. Имал съм супер много хубави моменти с тия цигари и още ще имам.
Абе да, рак на белия дроб се хващало, това никой не може да ти го докаже, че точно от цигарите става! Да познаваш някой пушач дето да се е гътнал от това ?
Дядо ми от 60 години пуши по една кутия на ден, верно сутрин като стане си издира дробовете, но пък иначе му е кеф да си пафка. Аз да стана на неговите години, пък после ще му мисля.
Пък и виж, спри за 2-3 дена и после си купи една кутия, ей така да си тестваш ината. Тогава първата цигара ще ти е малко кофти, но втората ... о, втората, човече - това ще е най-хубавата цигара в живота ти, майна !
Нема бъзик!

Резулата от това "стихотворение" - до 1 седмица 99% от хората започват да пушат. Не се лъжете, това е добро дело. Защо ?
Еми защото, като спрат да пушат, малките говедца започват да гледата едно такова презрително и надменно, почват да ти правят на тебе проблеми за цигарите, да ти обясняват колко им е по-хубаво без тях и да те "мразят" за това, че просто искаш да си се тровиш.
Важно е да се отбележи, че тази тактика не важи за хората, които никога не са пушили, но те пък по принцип не правят проблеми за такива неща, може би защото нямат същите комплекси като бившите пушачи :P

вторник, август 05, 2008

Програмистки въпроси

Mrasnika`s Lair ми "подаде" една интересна идея - Лексикон за програмисти. Ето и въпросите:

1. На каква възраст бяхте, когато започнахте да се занимавате с програмиране?
2. Как се случи? Кой ви запали по програмирането?
3. Какъв беше първият език, на който започнахте да пишете?
4. Каква беше първата истинска програма, която сте написали?
5. Какви програмни езици сте ползвали до момента?
6. Какво беше първото ви професионално назначение и какво научихте оттам?
7. Ако имахте днешните си опит и знания, бихте ли се захванали с програмиране отново?
8. Кое е най-важното за програмирането, на което бихте искали да научите начинаещите разработчици?
9. Кой е бил най-забавният ви спомен като програмист?

Ето и отговорите:
1. Ако се броят batch-овете - 2-ри клас. От някъде вкъщи се беше пръкнал някакъв компютър с DOS 3.3 и въпреки многото възражения на баща ми, аз редовно киснех пред монитора с празен поглед. После ми попадна някаква книжка за DOS. По това време започна да се чува за Windows и някакви графични интерфейси и аз понеже нямах такова нещо реших да си го напиша. Имаше проценти при зареждане и накрая изкарваше login screen, който реално имаше само визулна функция :D
После писах някакви игри в стил популярните навремето книги игри :)
2. Еми общо взето май сам се запалих. Един доста дълъг период от време бях без никакъв компютър. После ми купиха, сложих Linux, реших че искам да опитам истинско програмиране и ... те така.
3. Еми май първия се води pascal в училище, обаче първия език на който писах нещо по-сериозно беше BASIC.
4. Първата долу-горе истинска програма която съм писал беше за генериране на Linux Live CD-та, тя беше добавка към проекта ми за обучителна Linux дистрибуция. С нея ходих по някакви олимпиади - успеха беше променлив.
5. Pascal, BASIC, php, js, C++ (съвсем малко JAVA и C)
6. Първото малко по-сериозно беше един сайт за недвижими имоти. От там научих - "Искай точни спецификации!!!" :D Много важен урок бих казал.
7. Ми да, то си ме радва (все още).
8. Еми аз не бих казал, че съм много про, тей че ми е рано да давам съвети на другите
9. Откакто живея с още двама програмисти в една квартира, забавни моменти не е трудно да се намерят, но не мога да кажа само един. Може би:
- търсене на студентска книжка с grep
- въпроси от типа -"Има ли свободен слот за захранващия ми кабел ?"
- влизане в машината в съседната стая през сървър в Германия(беше ми отрязал локалния достъп), писане на програма, която заема RAM, но не я освобождава и отивам в другата стая да го гавря :D
- многобройните програмистки мерения на пишки и т.н.

It is cool to be nerd !

събота, август 02, 2008

Trusted Computing