събота, август 23, 2008

Компютърните предавания


Напоследък започнах да гледам някакви компютърно свързани предавания. Пускам ги ей така, за фон докато code-вам или правя нещо друго. Оказа се, че български такива има само 3 (или поне аз толкова намерих).
До колкото аз си спомням, първото такова предаване в българския ефир беше Мрежата по Канал 1. Ех, спомени. Тогава даже нямах компютър и само гледах и се радвах на това чудо интернет. Сега вече няма Мрежата, но има Мрежата 2.0, което би трябвало да се води някакъв заместник. Излъчва се по TV2 (да, става въпрос за телевизията на Азис :D ). Георги Крумов продължава да е там и да е все толкова готин, предаването е наистина професионално, но ...
Тази концепция за предаване за мен отдавна е изгубила смисъл. Те какво точно правят ? Заменят google или ? Или може би се опитват да заменят digg/svejo? В епохата на Web 2.0, Мрежата незаслужено сложи двойката зад името си без да променя каквото и да било.
Оценка: 2 от 5

Второто предаване, на което ми се спря погледа е High Tech по Nova TV. Едно предаване, на което си заслужава да му обърнете внимание. Доста информативно и в по-голямата си част интересно. Редовно има интервюта и репортажи от важни събития и дори се наблюдава желание да се изведат на преден план новините от България. Проблемите: Първо, предаването, поне за мен, е прекалено бизнес ориентирано. Къде остана редовия потребител ? И второ, писна ми да слушам за Microsoft, това вече не се търпи. Във всяко предаване има поне по едно интервю с представител на компанията, който обяснява колко са велики и колко много правят за българското образование и бизнес.
Оценка: 3 от 5

Третото предаване е наистина добро, вярвайте ми. Помните ли едно време имаше радио предаване Микрофон и мишка? Сега можете да го гледате по Re:TV. Наистина най-доброто предаване, с което можете да си запълните времето. Личи си, че водещите са истински geek-ове точно като нас. Предлагат наистина интересни теми. Насочено е към по-малко опитни потребители, но това се очаква.
Проблемите при тях според мен са по-малки. 1) само 30 минути :) и 2) съжалявам да го кажа, но ми изглеждат непрофесионално на екрана. По радиото нещата бяха по-различни. Може би просто им трябва малко време, но темите, по които говорят компенсират до голяма степен.
Оценка: 4 от 5

Общо взето, всяко от предаванията е прекалено различно и показва как работещите в него мислят, че трява да изглежда едно предаване от този тип. Лошо няма. Всеки има различни предпочитания, но най-близо до моите се оказа Микрофон и Мишка.
Все пак ми се иска да гледам нещо малко по-специализирано, а не да ми обясняват как се оправя skype-а или как да оптимизирам Windows 98 за да работи по-бързо на стари машини.

2 коментара:

ivanatora каза...

Какво стана с 'Мист' по ММ и 'Геймъри шоу' по Евроком Пловдив?

gotha каза...

Мист съм го гледал веднъж или два пъти преди доста години. Беше по някаква странна телевизия, чието име не знам и почти нищо не помня.
Геймъри шоу абсолютно никога не съм го гледал, за първи път го чувам. Като се замисля не помня някога да съм гледал Евроком Пловдив.
В Русе този канал не е много разпространен сред кабеларките, а в Пловдив нямам телевизор. Гледам телевизия рядко и online. :)
HighTech и Микрофон и мишка също ги гледам online.