четвъртък, октомври 02, 2008

Dark Avenger

Чували ли сте някога за Dark Avenger ? Иде реч за хакер, при това български, писал "лоши програми" преди дооооста доста време. Няма как нашето поколение да знае за него, по това време (началото на 90-те) сме бил заети с доста по-сложни неща от типа на - да се научим да ходим, да говорим, да ни поникнат зъбки и т.н. :)
Някъде 96-та година се добрах до първия си компютър, сещате се, че не съм правил кой знае какво с него, но се сещам как на него заедно с култовия DOS 3.3 беше инсталирана програмата AntiVir. Един ден ровейки се из антивирусните й дефиниции попаднах на имената Eddie и Dark Avenger. Помня го защото известно време използвах ника Eddie(другия ник на Dark Avenger), не знаех какво точно означава, но знаех, че е нещо хакерско, а по това време тези неща ми се струваха необикновено интересни.
Тази вечер се разрових отново из разни стари книги за Правец 82 и от някъде изкочи книгата "Българската следа в компютърните вируси". Там се споменава за изключително злия гений Dark Avenger, който вдигнал на крак половината свят със своите вируси.
Останалото е google. Неочаквано за мен е, че дори има относително подробна статия за dark avenger в wikipedia. A тук можете да прочетете интервю с него на Sarah Gordon.
В книгата пише, че в началото на 90-те доста се е шумяло около българските вируси, защото 1) са били доста 2) са били много добри.
Според хората всичко започнало, когато в "Компютър за Вас" (единственото компютърно списание по това време) се появила статия за вирусите. Тази нова идея явно станала интересна на българските програмисти и съвсем скоро се появил първият български вирус.
Интересно е защо по това време в България е имало толкова много вирусописачи. Има много версии. Все пак най-интересното не са самите вируси, а културата около тях. Хората от "Правец поколението" твърдят, че тогава всички са пишели вируси.
Respect за Dark Avenger, който и да е той. :)

8 коментара:

silvernasko каза...

Отговора на "защо по това време в България е имало толкова много вирусописачи", е следния:

По това време в българия няма пазар за софтуер - каквото и да напишеш полезно - ще ти бъде откраднато хората не смятат че трябва да плащат за софтуер, затова по това време най силно се рзвива кракването (за да се използват западните програми и игри) и писането на вируси - за упражнение по писане. Първото е кражба на интелектуална собственост, 2-то унищожаване на чужд труд и причиняване на главоболия.

По същото време в Япония вече развиват игрите и игровите конзоли, е Германия вече са създали SAP, в Щатите са написали Lotus 123, все продукти които ще останат и ще се развият, създавайки работни места.

В момента пазар за софтуер в България отново няма - няма нито един магазин за софтуер - малкото софтуерни фирми със собствени продукти (счетоводни, складови програми) дистрибутират със свои собствени мрежи, 3-те фирми които правят игри дистрибутират през световните дистрибутори.

Богомил Бончев (PLClinic, сега работи в FRISK) е попитал Dark Avenger - защо го прави - той му е отговорил - защото обичам да правя зло на хората.

Вирусите създават цяла индустрия която хранят - антивирусната - но за там отново трябва know-how.
Проблема е че аз и ти няма как да се научим - ако сега почнем ще паднат от смях от това което ще направим (няма кой да ни научи - Богомил Бончев го няма в БГ). Румънците даже имат BitDefender. А DarkAvenger няма на какво да ни научи - само на зло!

gotha каза...

Еми когато си учил няколко поколения единствено да преправят западен софтуер и да reverse engineer-ват западен хардуер мисля че е нормално никой да не признава авторски права.
Доколкото съм чувал тогава никой не се е интересувал от такива неща и на практика всичко е било "общо".
Иначе не мисля, че Dark Avenger няма на какво да ни научи. Дори и да ни научи само на "зло" поне за мен ще е нещо ценно.
Важно е да си креативен, не е важно в каква насока ;)

silvernasko каза...

Само за справка - какео е да правиш обратното на вируси в цифри: Kasperski Labs - 800 души персонал, 250 милиона $ годишна печалба (данни за 2007-ма).

А познай DarkAvanger сега на какъв език пише - ако още не се е отказал?

gotha каза...

Само не ми казвай java :D

Иначе, това за Касперски, замисли се - не е дори наполовина толкова забавно :P

Аз лично не виждам голям смисъл в антивирусните, но щом казваш, че има пара дай да се хванем да напишем нещо ? Ще окрадем някой беден open source проект от типа на clamAV и сме готови :)

btw, това дето казал, че обича да прави добро на хората, не ми се вярва много, съдейки по интервюто с оная мацка.

Анонимен каза...

Пари в AV/Анти спайуеър се наливат. Факт е че в момента се занимавам точно с R&D на нови вируси/методи за детекция и има хора, които наливат пари в тази ниша. Друг е въпросът, че работодателят ми не е българин...

А относно Бончев и Отмъстителя - имаше слухове, че Avenger-а е Бончев. А последно чух, че Dark Avenger бил в Холандия и бачкал за някаква софтуерна компания, ама кой знае... Неведоми са пътищата софтуерни :)

Анонимен каза...

Яд ме е, че почти никъде не намирам добра информация за Dark Avenger и създадения от него вирус. Обикновено е неясна или откровено невярна.

А събитието (създаването на вируса и разпространението му) е доста значимо.

Анонимен каза...

dark avenger се беше появил в края на 90те години като vengador obscuro (dark avenger на испански) в irc (efnet). И познай какво правеше? Пакости, разбира се :) - ботнетове, takeovers, ddos и каквото още се сетиш

Анонимен каза...

Истината е, че Dark Avenger не е този за когото го мислите! Истинското име на Vengador е Веселин Неделчев и в момента си е в България, председател е на мотоклуб "Сефт III". Колкото до пакостите които е правил във EFNet бяха насочени около и за Варненската група VHG(Varna Hacking Group), за да ги отстрани от сцената защото прекалено много дрънкаха отностно кредитните карти и начините по които могат да се крадат пари от банкомати и чужди сметки.