сряда, декември 10, 2008

Най-добрите 2D игри за Linux

Смятам да ви представя някои от най-добрите и най-идейни 2D игри за Линукс. Започвам именно с 2d игрите защото в по-голямата си част залагат на качествен gameplay, а не на графика, звук, специални ефекти и пържене на процесори и видеокарти.
1. SuperTux 2
Хайде сега си признайте, кой като малък не е имал Nintendo и не е играл Super Mariо? Аз почти не познавам такива хора. Ако сте фенове на класическата jump`n`run жанра, то наистина ще си паднете по Super Tux. Идеята дори и не претендира за оригиналност. Един пингвин скача из нивата, събира монетки, бие се с разни гъбоподобни чудовища по нивата, яде гъбки и цветя за да расте и се опитва да не падне в някоя дупка.
Super Tux 2 Screenshot
Играта на моменти е доста забавна. Примерно в края на първия свят (ледения) при срещата си с боса - едно Йети-подобно чудовище, нашия малък пингвин наперено казва: "No more mr. Ice Guy!" :)

2. X-Moto
Всеки път като се сетя за тази игра се сещам за безкраните часове, които сме я играли на училищните компютри докато учителите ни по информатика се опитваха да ни набият нещо в главите. Играта мисля, че е доста позната като концепция.
Xmoto screenshot
Вие карате offroad с един мотор, като не се залага толкова на скоростта колкото на специалните каскади. Играта може да се похвали с доста добра физика и може да прекарате дълги часове в опит да минете нивата без да счупите главата на героя си :)
Негативен ефект е, че можете да се вживеете прекалено много и при 34-тия опит да минете дадено ниво да започнете истерично да блъскате по клавиатурата.

3. Blobby Volley 2
Малките желе-подобни блобчета играещи волебол се завръщат. Тази втора част на играта няма за цел да въведе някаква нова функционалност, а просто да пренапише оригиналната игра с леки промени и оправяйки някои бъгове.
Blobby Volley 2 screenshot
Играта залага на абсолютната простота по отношение на gameplay и контролиране на героите и именно там е най-големия й успех.
За съжаление втората част на играта е все още в стадий на разработка Alpha 6, но според мен дори така става за играене. По-важното е, че новата версия има пакети за linux, windows и mac os x.

4. Mahjongg (Gnome games)
Това е добре известната игра Mahjongg, но този път като част от gnome games пакета. Отново изключително проста игра, която аз най-често играя вечер просто за разтуха.
Mahjongg gnome games screenshot
Перфектна игра за случая. Рекорда ми е 2 мин и 47 сек. Мислите, че можете по-добре ? Да ви видим!

5. Frets on Fire
Последната игра, която искам да ви покажа се казва Frets on Fire, която не е точно 2D, но не и особено 3D. Както биха казали съквартирантите ми - псевдо3d играта. :)

Играта имитира вече доста известните Guitar Hero, като за разлика от оригиналната игра тук не се изисква специален контролер във формата на китара. Тук просто обръщате клавиатура и започвате да свирите. Една игра за истински rock`n`roll фенове, при това напълно безплатна.

За финал ви оставям да гледате забавния туториал на frets on fire.

4 коментара:

ivanatora каза...

Тук съм напуцал малко линкове към доста яки игри:
http://ivanatora.info/2007/11/23/latest-game-activity/
Кобо делукса може да залепи за стола за дни всеки аркаден фен! :D

gotha каза...

Тая Кобо Делукс я пробвах, много е добра. Напомня ми на една друга игра, която цъкахме много едно време. Пак беше някакъв космически кораб, но се караше само напред и се събираха разни цветни нещица, които ти даваха разни бонуси.
Това естествено под Win.
Някаква идея как се казваше ?

Пререден каза...

Оу йее Индезит. Играта се казва Солар Уолф и съм я описал в бр. 1 за 2008 на "Home Linux":

http://homelinux.web44.net/index.php?option=com_content&view=article&id=87:solar-wolf-py-sol--neverball&catid=38:3-games&Itemid=55

Също в октомврииския трябваше да опиша Супер Тукс и ненормалния Кобо, дето се знаем от време оно с него. Броя не излезе, ама май ще ме амбицирате да го довърша.

Скачай и бягай е ненормално готин стил и е това, което още не ме отказало от игрите.

Браво Гота, отново ни радваш с чудесно четиво!

CappY каза...

Ще ме извинявате за спама, но и наскоро написах няколко публикации за линукс игрите (следва и да напиша още 1-2 може би) тук: http://soka.sytes.net/blog/?s=%22%D0%9B%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BA%D1%81+%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B8%22