четвъртък, септември 18, 2008

11 октомври - свобода, а не страх

По принцип не исках да пиша по тази тема, защото вече почти всички блогове, които чета го направиха, но пък нека и аз да покажа, че подкрепям идеята на 100%

Ако още не сте разбрали за какво иде реч:

Голямо движение от хора и организации призовават всеки да се присъедени към европейкия ден за протест срещу тоталното наблюдение от страна на правителствата и бизнеса. На 11 октоври 2008 във всички европейски столици по едно и също време ще бъде дадено началото на събитията и протестите под наслов "Свобода, а не страх". Мирни действия за една по-човешка Европа.

За да изразим протеста си срещу манията за сигурност и прекомерно следене, ние ще излезем по улиците на европейските столици на 11 октомври 2008. Призоваваме всички да се присъединят към мирния ни протест. Политиците ще видят, че искаме да излезем и да защитим свободите си.

Сайта на който можете да получите повече информация е този.
Аз ще изляза на улицата за да защитя правата си като български и европейски гражданин. Надявам се да се видим!


P.S. За планирането на протеста са нужни 6000 лева. Ако можете и имате желание помогнете за набиране на парите. 

Аз мразя БДЖ


Понеже съм студент и имам намаление за пътуване в БДЖ ми излиза 2-3 пъти по евтино да пътувам с влак вместо с автобус. На каква цена ?
До скоро много се радвах на БДЖ защото вътре можеше да се пуши, като се схванеш от стоене може да станеш да се разходиш, има спални вагони и т.н. Какво е положението сега. По линията Русе - Пловдив има само 1 вагон, който независимо от деня, в който пътувате е винаги пълен. Забраниха пушенето защото им излиза по-евтино от това да купят пожарогасители. Спряха спалния вагон за Русе. Дори не искам да влизам в темата за неработещото осветление и парно и незатварящите се прозорци.

В този един вагон, който е предвидено да пътуват всички по линията Русе-Пловдив обикновено е фраш. Преди се радвах защото дори да няма спален вагон, винаги имаше място поне да си опъна някъде краката и да дремна 2-3 часа през 8 часовото пътуване. Особено по празниците може да забравите за някакъв подобен лукс.

БДЖ са на път да се превърнат във втория световен символ на борбата срещу тютюнопушенето след подводниците. Представете си един средностатистически пушач, той пуши по 20 цигари на ден, 8 часа спи, значи се падат по 10 цигари за 8 часа. Пътят по този маршрут е точно толкова. Явно някой в БДЖ си мисли, че с глоби ще намали на половина дневния прием на никотин и пътниците ще се радват. Нека си го кажем в очите, има ли въобще някой който вярва, че пожарите са причинени от цигари? Във влаковете няма елементарни мерки за противопожарна безопасност, пушачите са им виновни.
Тук нещата опират малко и до култура на пушачите, не може при положение, че има непушачи в купето да им димиш. Няма да ти се счупят краката ако излезеш в коридора. Но сега и това не мога да направя. Дори не искам и коридора, ако може пространството между вагоните или ако щете направете кенефа на последния вагон пушалня.
Вече имам 4 официални предупреждения (снощи даже ми записаха данните) и 1 глоба и нямам намерение да спра да пуша във влака. Не правя нищо лошо и не преча на никого, да ме глобяват колкото си искат.

Снощи понеже подозирах, че няма да мога да спя в нощния влак си взех книга, при това доста дебела за да съм сигурен, че няма да я свърша преди края на пътуването. Влизам в единственото купе, в което имаше по-малко хора и виждам, че лампата не работи. Четох около 1 час прав коридора. Към 2 часа реших да спя. Парно няма, температурата в купето е около 5 градуса. Облечен с 2 пуловера и още един метнат върху краката ми мръзнах цяла нощ. Мината година се е случвало декември месец да пътувам от Стара Загора до Велко Търново без парно. В международния "бърз" влак Букурещ - Солун пък вратата не се отваряше, а прозореца не се затваряше - да, декември месец.

Започвам инициатива "Аз мразя БДЖ", даже вече има и нещо като лого. Ако успеете да измислите по-добро и по-оригинално лого, черпя бира :) Това го направих набързо и леко нескопосано, но според мен е идейно и достатъчно ясно показва идеята. :)