събота, април 04, 2009

Урок за GIMP: Как да сменим цвета на кола

Ето още един кратък урок за GIMP, в който се опитвам да покажа някои трикове при работа с графичния редактор. В случая сменяме цвета на кола (минибус), но принципа може да се приложи на други места. Основния проблем е да сменим цвета запазвайте светлосенките, което се оказа не особено трудна задача.

Историята: Наскоро ме помолиха една бърза услуга, трябваше да сменя цвета на една кола. И аз като пишман дизайнер (ей, какви хубави български думички използвам) реших да помогна и сега ще ви кажа как направих нещата.
За пример съм намерил от google една хубава снимчица, да се надяваме, че автора й няма да има нищо против :)

Започваме процедурата с дублиране на същия слой, махаме видимостта от първия и започваме да работим с другия. Върху втория слой започваме да трием всичко, на което няма да му сменяме цвета.
Целта е след като сменим цвета на нащия хипарски бус, да запазим фона, какъвто и да е той.
Същия ефект може да се постигне чрез уреда за пътеки, като се изберете необходимата част от изображението и го копирате в нов слой.
Все пак на мен варианта с гумата ми се струва по-лесен и по-удачен в случая.
Важно е това, което изтриваме да остане прозрачно.
Тук има един малък трик, ако използвате jpg то след триене ще остава бял цвят. За промените това, селектирайте малка част от бялото, изберете от менютата Цветове / Цвят към прозрачност и изберете бял цвят. След това спокойно можете да триете.
Тази част е най-бавната и най-неприятната, но трябва да се направи :) Трийте докато не получите нещо такова:

Както виждате аз не съм се старал много, но в случая целта е просто да покажа идейно как става, а не да показвам нещо перфектно.
Следващата стъпка е отидете на слоеве и да изберете превръщане на прозрачността в селекция. От тук нататък е важно каквото и да правите да не премахвате селекцията, ще разберете защо.
Връщате се на изображението и с уреда за избиране на цвят избирате най-тъмното червено (в този случай, иначе може да е друг). След това отивате на кутията с инструменти, избирате цвета, с който рисувате и копирате html нотацията конкретния цвят.
След това избирате Цветове / Цвят към прозрачност и поставяте като цвят html кода, който сте копирали. Незнайно защо този tool не се съобразява с цвета за рисуване и се налага ръчна намеса.

Премахвате цвета. Само да напомня, не бутайте селекцията. Както забелязвате някои нюанси на червеното още са останали. От тук нататък можем да продължим да ги премахваме по същата процедура, но така се губи голяма част от сенките, отблясъците и т.н. За това, малко по-грубия, но пък по-лесен вариант е да превърнем слоя в черно бял - Цветове / Изваждане на цветове / Осветеност (или което е удачно във вашия случай).
Сега създаваме нов слой, който е прозрачен. Избираме го него, избираме си цвета който искаме да направим нашето хипи возило и "ливваме" с кофата. Преместваме новия слой под този, който сме обработвали до сега. Не сте махнали селекцията, нали ?
В този невероятен момент (работейки върху цветния слой) накликваме Избиране / Обръщане и изтриваме селекцията. Така премахваме ненужния цвят и оставяме място за фона. Връщаме видимостта на долния слой и ... това е. Всичко е готово.
Може да се наложи да дооправите някои допълнителни нещица, но като цяло това е идеята.

Използвайте свободен софтуер, борете се за свободата си и не забравяйте, че този урок е под Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.5 лиценза, така че правете с него каквото си искате стига да спазвате условията на лиценза.
От тук можете да изтеглите .xcf файла.

Надявам се да съм бил полезен.

Забележка: Използван е gimp 2.6.21 на български, тоест ако ползвате по-стара версия някои менюта може да са по-различни, но все пак идеята е същата.
Още един повод да поздравя преводачите :)