сряда, февруари 17, 2010

Мобилно-таблетна истерия с елементи на flash омраза

Малко късно, но все пак държа да напиша някои думи за iPad. За мен това устройство е просто едно от нещата, за които още докато следях какво става на MacWorld, си казах - "Искам го !".
Това е. Apple ги могат тия неща.[видео]

Няма да коментирам самото устройство, цената или функционалността му. Интересни са ми все пак критиките към iPad. Това което изплува на повърхността беше, че не е достатъчно функционално, че не изполва "пълната" Mac OS X, че няма флаш, че няма мултитаскинг и т.н. и т.н
Съветвам ви да погледнете поста на на yovko по въпроса, на мен това ми се наби в главата:

Хейтърите, разбира се, са във вихъра си. Начетох се на какви ли не глупости последните два дни, дори сред профи-анализаторите. Ама те се присмиваха и когато се разчу, че Apple ще прави mp3-player. Пак същия кикот се разнесе и след iPhone. Не виждам нищо по-различно и след iPad. Красивите джаджи и сексапилните жени предизвикват завист – няма как…


Няма смисъл да коментирам всяко едно от обвиненията към iPad, пък и целта ми въобще не е да защитавам Apple и джиджафката им. After all, ако не го харесвате, аз едва ли ще ви убедя в противното.

Най-интересна ми стана тази цялата истерия около флаша. Как така iPad няма flash ?!?
Adobe естествено обвиняват Apple за това.

Истината ?
Истината е, че iPad няма нужда от flash, колкото и да им се иска на Adobe.
Първо защото flash има пословично лоша поддръжка под Unix подобни операционни системи като Linux и Max OS X (който е пробвал знае за какво говоря) и второ - всъщност никое мобилно устройство няма нужда от флаш.
За какво им е :
- Гледане на клипчета online ?
Еми не, това може да се прави и без флаш.
- Играене на игри ?
iPad поддържа всички игри за iPhone/iPod и съвсем скоро ще има толкова много специално за него, че flash игрите ще ви се струват глупост.
- Гледане на рекламни банери ?
Хайде малко по-сериозно.
Flash трябва да умре, така както умряха java applet-ите.
И то не за да бъде заместен от някое подобно недоразумение като Silverlight, а от нещо отворено и стандартизирано като HTML 5.
Adobe са страхотна компания имат продукти като Photoshop и Dreamweaver и май е по-добре да насочат усилия в тази посока.

Относно Silverlight, за неговата смърт не мога и да си мечтая, причините са прекалено много. Нека просто изкажа едно плахо твърдение, че тази технология никога няма да се наложи, но и скоро няма да изчезне.
Но да детронираме flash не изглежда толкова далечна перспектива.
Спрете да мрънкате за flash на тази или онази платформа.

Както и да е. Никоя мобилна ОС не поддържа флаш в момента - нито Android, нито Windows Mobile 7, нито iPhone OS. Така и трябва да си остане.

5 коментара:

ivanatora каза...

Java аплетите са живи бе :Р Фейсбук ползват такъв за ъплоуда на снимките.
А в iPad-а не виждам нищо повече от един iPhone направен за хора с дебели пръсти, само дето го няма телефона. Сериозно, не знам какво красиво или функционално намира в него Йовко, та да трябва да му завиждам.

Павел Пенев каза...

Нямам никакви претенции към която и да е iДжаджа на apple, от техническа гледна точка. Обективно погледнато са доста добри продукти. Моята критика, всъщност критика е силна дума, се отнася до културата. Apple, въпреки че се мъчи да ни убеди че прави луксозни продукти(което си беше вярно през 2005) всъщност произвежда поп музиката на компютърния свят. Предъвкана и преопростена, apple са свършили цялото мислене вместо клиентите си. Не се оплаквам, просто ако софтуера наистина е изкуство, аз явно не си падам по поп-софтуера, но ако след 10-тина години ми попадне някой функциониращ iPad за почти без пари, бих си инсталирал някое линуксче просто за да се гавря с хардуера :D

ps Ако не сте чували, OpenBSD издават по една песен с всеки нов релиис, в която си изкарват екстремистките опън сорс виждания, и песента planet of the users от последния релиис съдържа особено интересната реплика "one button coma", надявам се че е черен хумор, но с опън сорс движенията никога не знаеш :D

Link към песента

gotha каза...

Интересно виждане за Apple като компания. Все пак не мисля, че POP е точната дума.
Apple винаги са се стремяли да правят неща, които просто работят.
Без потребителя да се занимава с инсталиране на драйвери, dll-и, пачвания на ядра и т.н.
Не виждам нищо лошо в това.
Поп са MSI (примерно), масови, евтини, но без никаква култура и без мисъл какво всъщност ще прави потребителя на тази платформа.


А иначе iPad адски много ми допада защото от известно време сериозно се замислях за Kindle. Да си носиш половината библиотека с теб звучи готино, да си носиш заедно с книгите и филми и музика - дваж по :)

Павел Пенев каза...

"Не виждам нищо лошо в това."

Нито пък аз, въпросът е че компютърната революция достигна до момента в който техничарите и бабичките не са принудени да споделят платформите си. Бабичките не са задължени да си инсталират драйвери, за да говорят по скайп с внуците си, а техничарите не са задължени да търпят ограниченията на поп софтуера/хардуера, но ако намират прагматично приложение, защо пък да не си земат iPad в допълнение с 8 ядрения им workstation с 4 монитора които излизат от стената, на който има 10 отворени emacs буфера, или нещо от сорта.

Сега въпросът е как да направим същото с интернета, честно казано ми писна да деля един и същ интернет с останалото човечество :D Лапетата бяха достатъчно дразнещи, но сега трябва да се занимаваме и със стари хора... На къде отива светът

Пререден каза...

Аз не съм почитател на фалш и даже не го ползвам. Сложил съм си gnash. Моите мисли спрямо него напълно съвпадат с твоите.

И все пак има мобилна платформа при това U*X, при това Дебиан която го подържа. казва се Маемо, а от скоро MeeGo. Зад нея са Интел и Нокиа. От правените до тук изпитания, не само, че поддържа фалша, но го поддържа добре на проиведените устроиства в частност Интернет таблета/телефона n900.


Относно дъската. Поне аз не мога да и простя, че е един шарен ДОС. Че това е по-лошо от Москвич Седмак Стартер едишън. Там са поне три. Отделно заради вендорлокинга никога не бих си купил нещо тяхно, но това е друга тема.