петък, юни 25, 2010

PHP IDE-та, редактори, среди или който както им вика

IDE или Integrated development environment кое е по-добро според вас ? (ще го уточним в движение)

Пробвал съм наистина доста IDE-та, под доста операционни системи и обикновено мнението ми за тях се движат от "Обикам го" до "Боклук".
Да уточним нещо PSPad, Notepad++, Gedit и другите подобни не са среди за разработка, ако ги смятате за такива ползвайте поне Nano, има същата функционалност при това с по-хубав syntax highlightning. PSPad има едно единствено предимство пред останалите в тази категория - вградения ftp клиент, но това пък е свързано с една порочна практика да се работи директно на сървъра. Notepad++ винаги го слагам под Windows, но никога, абсолютно никога не го използвам за друго освен редактиране на конфигурационни файлове.

След като оплюхме останалите да кажа какво съм харесал до момента:

си е "оригиналното" IDE за php. Все пак го правят Zend и уж е най-доброто и най-невероятното и т.н. Може и да било така, но от версията от която аз започнах да го ползвам - 6, вече бяха започнали да ползват за основа Eclipse и според мнението на повечето ми тогавашни колеги това много го е развалило. При версия 7 нещата бяха по-лъскави, но не и оправени. Както и да, аз лично смятам, че е нелоша среда, но страда от Windows синдрома - колкото повече го ползваш, толкова по-лагаво става, докато накрая не започне на крашва, да чупи файлове и т.н. Неприятна картинка. Особено много "обича" import на големи проекти - пригответе си кафенце, пакет цигари и вестник.


или PHP Development Tools си е чисто и просто Eclipse за php писачи. На теория би трябвало да бъде почти същото като Zend, ама не е. Никак не е лошо, но спрямо комерсиалния си братовчед е доста по-бавничко като autcomplete примерно. В началото го отдавах на бавния ми лаптоп, тъй като вкъщи бях с него, а на работа с Zend, но когато ги пробвах на една и съща машина разликата е осезаема. Ако не искате да си купувате (или да си "купувате" по другия начин) софтуера това е един от възможните избори.

Когато го пробвах за пръв път разбрах какво се има предвид под Integrated. Идва с доста благинки - вграден уеб сървър, DB manager, терминален клиент, четец на документация, php, дебъгер и още какво ли не. Освен това в сравнение с eclipse базираните среди е доста пъргаво. Вградения уеб сървър става за основните неща, но ако ви трябва mod_rewrite искате или не, ще си слагате отделно apache (което между другото не е проблем за PHPED. Db manager-a става колкото да си погледнете как ви се казват полетата на таблиците, но не върши работата на phpmyadmin или пък MySQL Workbench. Идеята да отвориш ssh терминал като таб в редактора все още ми изглежда странна, но пък не е чак толкова неудобно. Ако пък сте свикнали да проверявате документацията в php.net, вградения четец за chm файлове ще ви е полезен само ако сте offline.
Autocomplete има, но определено не е на нивото на Zend и PDT, но за сметка на това е доста по-бърз и поддържа code templates. Аз примерно си бях направил шаблончета за controller-и модели в codeigniter така че за да създам нов такъв трябваше просто да напиша името му. Бързо и удобно.
Това е може би най-пълното IDE за PHP, идва с почти всичко необходимо, но все пак някои неща куцат.

е новата ми любов. Дълго време го смятах за запазена територия за java-ери, но се оказа че не е така. Поддържа почти всичко, което и останалите, изглежда мазничко и работи прилично бързо. Има някаква доста странна поддръжка за табулации и не се разбира много с останалите, но иначе е супер. Това заради, което ми допадна най-много е, че има пакет за java, c++ и php в едно, а на мен напоследък ми се налага да пиша и на трите. Добро е, пробвайте.

Под Mac нямам голям опит, но така като гледам масово се използва TextMate и TextWrangler, което не го разбирам особено. Най-доброто, което съм ползвал е Coda, за него определението е само едно - мазничко, но пък под Mac всичкия софтуер влиза в тази категория :)


Update: Пробвах Komodo Edit, поработих с NetBeans, нещо не ми харесаха. Не знам какъв компютър ми трябва, но с core i7 дразнещо много се бави NB.
Върнах се обратно на PhpED

Бачках няколко дена под линукс. Бях забравил какво е да се пише html/css без Dreamweaver - ужасно е. Кой каквото ще да говори по-добър autocomplete от DW за html/css не съм виждал, той просто чете мисли.

Другото интересно е как различните IDE-та гледат на autocomplete-a. Понеже на CodeIgniter библиотеките се зареждат по начин по който никое IDE не може да ги autocomplete-не, единствено PhpED се съгласява с мен, че съществуват такива обекти и започва да ги "разбира", всички останали продължават да предлагат каквото вече са си решили, че трябва.

3 коментара:

Анонимен каза...

Komodo

Пререден каза...

Забравих оня ден да кажа и сега като видях рекламата на Компак се сетих. За решения на основата на затъмнението за PHP най-удачно е Aptana. Може да се ползва и самостоятелно. Даже има предимства пред любимия ми боб. Там например можеш да отвориш файл и без да е част от проект, търсенето не е лошо, има преварителен преглед...

А да и за разлика от почти всичко дадено нагоре, може да се ползва, включително безплатно на по-добрата ОС ;)

Michel каза...

Dreamweaver за CSS/HTML наистина е много добър (ако се ползва в CodeView, разбира се)!

За PHP не знам, тъй като рядко пиша такива сложни работи.. ;)