вторник, декември 11, 2007

Моята призма

Този блог скоро ще направи 2 години. И сега като се замисля, го направих за да публикувам по-скоро технически и компютърни статии, наблюдения и т.н. Напоследък обаче започнах да публикувам доста лични неща и имам усещането, че това не се вписва много добре в идеята на блога. Някак не ми е акуратно. Както се казваше в добре известният виц:
- Докторе, не ми харесва лявия ми тестис да е по-ниско от десния, някак не ми е акуратно.

Преди няколко дни пуснах Моята призма.
От сега нататък повечето некомпютърни неща ще ги публикувам там, а тук ще си остане неприкосновена geek територия.
Дано ви хареса.

Изборът

Някои хора имат нужда от свобода и не могат да живеят в клетка, не могат да се примирят с това, че някой може да им казва какво да правят. Вътрешно усещане. Те винаги знаят кое е правилно и винаги могат да ти дадат добри аргументи за становището си, те винаги знаят кой е правилния избор. Логическо мислене. Това са силни хора, които имат желанието, волята и самодисциплината да постигнат каквото искат. Сила на духа.
Аз съм един от тези хора.

Познавах човек, по скоро жена, вече възрастна, с деца, работа, задължения и странно но... и с принципи. Винаги съм мислел, че на определена възраст хората губят тази част от себе си и се превръщат в „болтче от машината“. Тя знаеше кое е правилно и кое не и никой не можеше да и каже какво да прави, убежденията й сякаш бяха по-силни от самата нея. Това беше нейният избор, да остане такава каквато е, въпреки и заради всички останали.
Един ден обаче видях нещо в очите й. Тя продължаваше да се бори за идеалите си, но някак по друг начин, сякаш по инерция. Тогава разбрах всичко – тя отдавна беше пречупена. Живота я беше сломил. Защо ? Не знам. Едва ли съм преживял и половината, от това което тя е, но знам, че това някой ден ще се случи с всеки борец и идеалист.

Някои хора не са толкова силни духовно, но обичат и мразят не по-слабо, защото това е техният избор. Измерение на духа. Някои хора предпочитат да си замълчат за нещо за да избегнат конфликт и сблъсъци на интереси. Практическо мислене. Някои хора се будят всеки ден с въпроса какво трябва да правят с живота си и имат нуждата някой просто да им посочи верния избор. Вътрешно усещане.
Аз съм един от тези хора.