сряда, декември 10, 2008

Amarok 2.0 stable

Най после излезе първата стабилна версия 2.0 на любимия аудио плеър - Amarok. Kubuntu и Ubuntu потребителите могат да го инсталират от това хранилище

deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-members-kde4/ubuntu intrepid main

като пакета се казва amarok-kde4 за да се различава от старата версия на плеъра.
Amarok 2.0 screenshot
За останалите дистрибуции пакети може да намерите тук.
Прави впечатление, че за първи път има линкове към пакети за Mac OS X и Windows, за съжаление все още не са в фаза stable. Препоръчан начин за инсталиране на Amarok под Windows e чрез KDE инсталатора. Лично мой съвет е да поизчакате малко преди да тръгнете да го инсталирате по тази ОС, има още неща за доизкусуряване. Този съвет важи донякъде и за Linux потребителите, както пише в официалния блог на Amarok - "Това е просто началото на дълго пътуване". Знаете как е с open source софтуера - "пускай често" (без да е много stable :)

Ако не искате да го инсталирате може да прегледате този screenshot tour, където са показани почти всички нови функции на Amarok.

Честито на всички Amarok потребители. това наистина е една добра новина! :)

Най-добрите 2D игри за Linux

Смятам да ви представя някои от най-добрите и най-идейни 2D игри за Линукс. Започвам именно с 2d игрите защото в по-голямата си част залагат на качествен gameplay, а не на графика, звук, специални ефекти и пържене на процесори и видеокарти.
1. SuperTux 2
Хайде сега си признайте, кой като малък не е имал Nintendo и не е играл Super Mariо? Аз почти не познавам такива хора. Ако сте фенове на класическата jump`n`run жанра, то наистина ще си паднете по Super Tux. Идеята дори и не претендира за оригиналност. Един пингвин скача из нивата, събира монетки, бие се с разни гъбоподобни чудовища по нивата, яде гъбки и цветя за да расте и се опитва да не падне в някоя дупка.
Super Tux 2 Screenshot
Играта на моменти е доста забавна. Примерно в края на първия свят (ледения) при срещата си с боса - едно Йети-подобно чудовище, нашия малък пингвин наперено казва: "No more mr. Ice Guy!" :)

2. X-Moto
Всеки път като се сетя за тази игра се сещам за безкраните часове, които сме я играли на училищните компютри докато учителите ни по информатика се опитваха да ни набият нещо в главите. Играта мисля, че е доста позната като концепция.
Xmoto screenshot
Вие карате offroad с един мотор, като не се залага толкова на скоростта колкото на специалните каскади. Играта може да се похвали с доста добра физика и може да прекарате дълги часове в опит да минете нивата без да счупите главата на героя си :)
Негативен ефект е, че можете да се вживеете прекалено много и при 34-тия опит да минете дадено ниво да започнете истерично да блъскате по клавиатурата.

3. Blobby Volley 2
Малките желе-подобни блобчета играещи волебол се завръщат. Тази втора част на играта няма за цел да въведе някаква нова функционалност, а просто да пренапише оригиналната игра с леки промени и оправяйки някои бъгове.
Blobby Volley 2 screenshot
Играта залага на абсолютната простота по отношение на gameplay и контролиране на героите и именно там е най-големия й успех.
За съжаление втората част на играта е все още в стадий на разработка Alpha 6, но според мен дори така става за играене. По-важното е, че новата версия има пакети за linux, windows и mac os x.

4. Mahjongg (Gnome games)
Това е добре известната игра Mahjongg, но този път като част от gnome games пакета. Отново изключително проста игра, която аз най-често играя вечер просто за разтуха.
Mahjongg gnome games screenshot
Перфектна игра за случая. Рекорда ми е 2 мин и 47 сек. Мислите, че можете по-добре ? Да ви видим!

5. Frets on Fire
Последната игра, която искам да ви покажа се казва Frets on Fire, която не е точно 2D, но не и особено 3D. Както биха казали съквартирантите ми - псевдо3d играта. :)

Играта имитира вече доста известните Guitar Hero, като за разлика от оригиналната игра тук не се изисква специален контролер във формата на китара. Тук просто обръщате клавиатура и започвате да свирите. Една игра за истински rock`n`roll фенове, при това напълно безплатна.

За финал ви оставям да гледате забавния туториал на frets on fire.