вторник, януари 15, 2008

MacWorld 2008

От около половин час на другия край на света тече MacWorld, всички очакват да видят какво ще е това нещо "in the air". Опитах се да пратя един български "агент" на събитието, който по случайност се оказа, че живеел наблизо. Ще изчакаме да свърши всичко и ще видим какво е направил той :) Снимката, която гледате в ляво е от преди 15 минути. В момента един приятен младеж предава на живо какво се случва в канал в irc.
There`s something in the air !?!?
Между другото в момента в канала са около 2000 човека, а говори само 1 :D

20:15 българско време:
Ето го и него! Пропускаме останалите неща, може би по-късно ще пиша за тях, да преминем към най-важното. Нещото "in the air" се оказа супер тънък notebook отговор на sony micro и Asus eeePC.


Животинчето е с 13" екран, 1.6 GHz Core 2 Duo, 2gb memory, 80 GB PATA hard drive, Wi-Fi, Bluetooth. Няма оптично устройство защото според Steve потребителите не се нуждаят от такова. Има една много интересна технология, чрез която можете да използвате безжично cd/dvd-rom-а на произволен компютър(без значение pc или mac) като просто му инсталирате специален софтуер. Алуминиев корпус. Без PVC по платките и без никакъв живак в дисплея, което го прави безвреден за околната среда. Touchpad-а е доста по-голям от този на обикновените лаптопи като можете да работите както с един така и с повече пръсти, което обуславя различна фукнционалност. Примерно с два пръста движещи се в противоположна посока можете да zoom-вате снимки и т.н. На тъмно клавиатурата "светва" в стил мобилен телефон, което за мен е още една интересна идея. Цената е 1799$ и ще започне да се доставя безплатно след 2-3 седмици (предполагам само за USA).
Погледнато малко по-отблизо нещата не изглеждат толкова розови. Няма ethernet port, което означава, че ако искате да имате интернет навсякъде трябва да си носите wireless router. Въпреки че според Apple батерията издържа 5 часа ( не се и съмнявам, щом го казват Apple), тя не може да бъде сменена, което пък означава, че ако батерията се прецака, то ще трябва да си носите зарядното навсякъде с вас.
Из мрежата вече се появиха шеги, че Apple са махнали големите неща то MacBookAir за да може потребителя да си ги носи отделно.
Не знам как да коментирам това, но акциите на Apple започнаха да падат по време на конференцията и след края й вече бяха паднали с малко повече от 7%. Не ми звучи много добре. В irc канала #macintosh доста от mac феновете бяха разочаровани, може би очакваха нещо доста по-голямо. Повечето очакваха да чуят "and one more thing ...", но това така и не се случи. Надявам се все пак докато стигне до България цената му да не стане 3500 лева.
След няколко часа на сайта на Apple трябва да се появи запис от MacWorld, където можем да видим как Steve Jobs представя нещата.
edit: Нашият "агент" по известен като Виктор, не е успял да влезе вътре. Той спомена, че когато е отишъл пред залата е имало близо 1000 човека и вече не са пускали никого вътре.

Колко струва полета над океана ?


От известно време чувствам, че сегашният ми Asus не е точно това, което искат от лаптоп. Повлиян от Йовко, много ми допадна идеята да си купя Mac. Първото, което направих е да видя българския сайт на apple, където предлагат MacBook за 2277 лева. Не че съм съмнителен, но проверих и американския сайт, където същата машина се продава за 1099$ или приблизително 1500 лева.
Днес гледам, че Lenovo пускат Thinkpad със Suse Linux Enterprise Desktop за 950$, което можем грубо да сложим 1400 лева. Проверявам първия български сайт, който ми попада и намирам машината за 2665 лева.
Дори да сметнем ДДС, разликата пак си остава прекалено голяма.
Не мога да си обясня от къде идва тази голяма разлика, ако някой друг може, то нека пише.