неделя, февруари 22, 2009

Linux в страната на десктопите


Едно от нещата, с които особено се гордея е, че родителите и сестра ми в Русе ползват на домашния компютър Ubuntu Linux от доста време (като се замисля, нямаха много голям избор, но това е друга тема).
Не просто го ползват, но и с малко помощ от моя страна се справят доста добре

Миналия weekend направих едно прибиране до родния град и баща ми използва повода да ме помоли да настроя уеб камерата и новия bluetooth usb dongle, който си е купил за да си свърже телефона.
Всъщност за около половин час успях да оправя безжичната мрежа (която също беше дала фира), да оправя драйверите на уеб камерата и да им обясня как се работи с bluetooth. Донякъде бях изненадан колко лесно стана всичко.
Проблема дойде на следващия ден, когато забелязах, че все още са с Ubuntu 8.04 LTSP и реших, че би било хубаво да направя dist-upgrade до последната стабилна версия - 8.10.
Влизам в настройките, указвам да ми показва всички релийзи, пускам updater-а, той ми показва, че има нов release, натискам update и всичко си минава по план.
Рестартирам и ... чудо. Wireless картата не работи, камерата вади 2 кадъра и забива, а bluetooth-а не ще и да чуе за приемане или изпращане на файлове.
Безжичната карта се оправи само с прекомпилиране и реинсталиране на драйверите, но след няколко часа търсене се оказва, че точно за тези устройства има репортнати бъгове, че работят под 8.10.
Оставаха ми 1-2 часа до тръгване обратно за Пловдив, а имах да приготвям багаж и нямаше как да направя downgrade. Сега родителите ми не могат да си ползват джаджите до следващото ми идване в града.

Коментара на леко изнервения ми баща беше : "Това Линукс май ще се окаже голяма бъзикня". Той иска просто да си отвори пощата, да прочете новините, да си прехвърли снимките от телефона, да може да си пусне skype, да пусне камерата и да говори с някой познат, приятел или роднина. И в очите на обикновения потребител една операционна система, която при относително малък ъпгрейд си чупи половината драйвери не струва. Не ме разбирайте грешно, не мисля, че Windows ще се справи по-добре в подобна ситуация, но това е Linux - по-добрата операционна система.

Наясно съм, че това не е проблем на Linux, а на Ubuntu, и че можеше да попрочета някои неща преди да правя dist-upgrade, но едва ли някой би очаквал нещо такова.

Всъщност сега като се замисля, не знам какво искам да кажа с тази история, едва ли могат да се вадят някакви глобални заключения, но най-малкото подобни истории не оставят с добро впечатление. Най-малко Ubuntu, в ролята си на дистрибуцията за desktop потребители трябва да допуска подобни проблеми.
Аз, като един линукс фен, все пак продължавам да съм оптимистичен и чакам 9.04, който ще излезе след 2 месеца, като спасителя на домашния ни компютър. :)


btw, любимото Ubuntu току що успя да "счупи" драверите за wireless картата на лаптопа ми (за пореден път) и ще се наложи да запазя чернова на localhost и да рестартирам за да мога да публикувам този пост.