вторник, март 18, 2008

SpaceTime – 3d WEB

Ето на това му викам да погледнеш web по друг начин. SpaceTime е софтуер, който превръща ровенето в глобалната мрежа в едно приятно 3d изживяване, което средностатистическия geek би определил като – cool man ! :)
Представете си, че имате триизмерен работен плот в браузъра и табовете са отделни прозорци, към които може да се превключва с готини ефекти, анимациики и т.н., това е SpaceTime. Можете да търсите в google, ebay, youtube и други по популярни сайтове директно от вградения search bar и да те ви се показват по следния начин:

Самите прозорци сякаш летят в това пространство и можете да си ги местите съвсем спокойно, да ги приближавате и отдалечавате, да променяте перспективата и всякакви други джунджурийки. Долу има лента, с която можете да навигирате между различните прозорци, а ако желаете можете да си включите и допълнителен навигатор, който да ви помага при разгледжането на страниците.

В 3d пространството можете да разглеждате табовете както ви хрумне.

Наистина изглежда прекрасно, нали.
Сега идва и момента да охладя страстите и леко да притъпя желанието да се втурнете да теглите. :)
Минимални системни изисквания:
Операционна система: Windows 2000, XP или Vista
RAM: 512MB (поне)
Видео карта: 128 MB и 3d ускорение
Процесор: Pentium 4 2.4GHz or AMD 2400xp+
Не звучи чак толкова ужасно, но след като наотваряте малко повече табове и прозорци TimeMachine захапа стабилно 250MB RAM. Тия системни ресурси за нищо ги няма :) Трябва ви наистина добра видео карта, защото с поята ATI Xpress 200M на лаптопа, производителността не беше особено добра.
Отделно от това програмката изисква известно свикване с нея. Не е толкова лесно да й хванете принципа и различните контроли така, че да я използвате с цялата й сила.
Ако сте богато копеле и имате машина, която тия системни изисквания ги яде за закуска, то това е за вас. Може дори да замени стандартния ви браузър ако сте по упорити докато му свикнете. Ако обаче сте от нас, по бедните хорица, то само ще тестваме, ще цъкаме с език и ще пишем по блоговете. :)
Тествайте, не е лошо. За мен бяха приятно изкарани 30 минути в цъкане и ровене.