сряда, юни 24, 2009

Suse Studio - web, а ?

Най-после получих покана за SuseStudio beta tester.
За незапознатите да обясня за какво иде реч. Suse Studio си е едно готино уеб сайтче, в което можете да си "построите" сами linux дистрибуция на база SUSE, да си го изтеглите или дори да го тествате online.

Въпреки че софтуера е още в beta стадии се държи много прилично. Разработчиците са се постарали да не се усеща по нищо, че работите с web интерфейс, а не с desktop приложение.
При влизане те посреща един симпатичен робот и ти предлага да си избереш базова конфугурация, с която да започнеш същинското ръчкане и настройване. Възможните опции са server, minimal x, gnome, kde 3, kde 4 и minimalistic. След като си избереш шаблон за работа можеш съвсем спокойно да си селектираш какви пакети искаш да се инсталират допълнително и кои да се махнат, поддържат се зависимости, така че шанса да махнеш нещо, което не трябва, е доста малък.
Следват тривиалните настройки за локализация, добавяне на потребители и т.н.
До тук опциите са доста ограничени (поне ако искате наистина да разцъкате нещата на 100%), но идва интересната секция "Overlay files", където можете да качите на сървъра файлове, които да заменят вече съществуващите на диска. Ако знаете какво правите, това ви дава пълен контол над всичко което си поискате.
За финал остава естесвено самото сглобяване на системата, което в моя случай отне около 3 минути, като можете да си изберете дали да се build-не disc image, live cd, vmware virtual machine или xen virtual machine. Имате 15GB за експерименти. :)
След като процедурата завърши, освен очакваната функционалност да си го изтеглите има едно малко симпатично бутноче Testdrive. Тук започва забавлението. Можете да се свържете към виртуална машина стартирала вашата дистрибуция или през flash-овски уеб интерфейс или през ssh и да правите каквото си искате. Все пак не го приемайте като безплатен виртуален хостинг, всяка сесия се откача автоматично след 1 час - по мое мнение напълно достатъчно време за да разберете дали добичето работи като хората.
Виртуализацията на linux + GNOME ми се стори малко бавничка, но все пак върви върху QEMU (мен ако питате, лоша работа :)).

По-важния въпрос тук е на кого му трябва нещо такова ? Ако искаш да си направиш 100% твой си линукс имаш хиляди варианти - от linux from scratch, през debian net install, та чак до красивите и удобни инструментчета на ubuntu за тази цел.
На мен лично за подобен тип дейности ми допада най-много debian net install / arch linux net install идеята, тоест базова инсталация, която си слагате от диск и от там нататък всичко, което ви трябва се инсталира от net-а. По-голям контрол над системата - здраве му кажи.
Ще кажете - да, ама това е само за nerd-ове. Дори да приемем, че е така, аз пак не проумявам защо тези fancy user friendly shiny happy geeky-weeky teeny-weeny flashy нещица трябва да се случват в web ???
Само мога да си представя какви хардуерни ресурси са отделени за този проект. За мен чиста загуба на време и ток. :)

Whatever, проекта не е лош като изпълнение, ако ви допада идеята тествайте го и сами преценете до колко е полезен. Най-малкото си заслужава разцъкването. Можем само да се надяваме, че това ще донесе на linux някой друг фен.

P.S. За наблюдателните, Chrome под Linux тича та не мога да го догоня. Нямам търпение да излезе нещо по stable. На фона на това, което писах за Firefox, май открих новия си любим браузър.