петък, октомври 24, 2008

Използване на uTorrent с Opera

Днес съм на вълна Opera, така че продължаваме :)  Opera има вграден BitTorrent клиент, което лично мен винаги ме е дразнело.

За да накарате Opera да използва uTorrent или който и да било друг клиент просто пишете в адресната лента "about:config" без кавичките. Ще появи лента за търсене, там пишете BitTorrent. В прозорчето, което ще ви се покаже просто махате отметката на Enable и рестартирате браузъра. 

След това когато кликнете на торент файл, Opera ще ви предложи да го отворите с uTorrent или който е default-ния ви торент клиент.

Това бяха Opera tips and tricks за днес :)

AdBlock за Opera или как да си блокирам рекламите с Privoxy

Ако сте от потребителите на Firefox, то лесно може да блокирате рекламите си с AdBlock+. За съжаление такъв плъгин за Opera и Internet Explorer (моля ви, не си го причинявайте, не използвайте браузъра на Microsoft). Тук идва един малък трик да си филтрираме рекламите без въобще да намесваме browser-а, който ползвате. 

Първото, което трябва да направите е да инсталирате Privoxy. Задавате му да се стартира със зареждане на системата и го пускате. Следват настройките по Opera.

Избирате Tools/ Preferences, от там отивате на таба Advanced и от менюто в ляво избирате Network и Proxy Servers.  Тук трябва да въведем някои неща ръчно. Слагате отметки на http и http, като адрес и на двете места пишете 127.0.0.1, а  като порт 8118. На сайта на Privoxy има важно пояснение - не го използвайте за ftp трафика, освен ако не искате да го блокирате.

Отдолу може да добавите сайтове, за които да не се използва това прокси, като например моя блог (не че имам реклами и без това).

Това е, рeстартирате браузъра и готово. 

Това филтриране на рекламите на практика работи с всеки браузър. Просто следвате инструкциите тук, като разликата ще е единствено начина на указване на proxy-то.

PS. Privoxy има доста по-advanced функционалност, но за нея може би ще пиша някой друг път.