петък, март 20, 2009

Bluetooth Phreax


Днес вдъхновен от човъркането по телефона си вървях по центъра на Пловдив и четях глупости от нета.
Тогава ми хрумна една интересна идея... :)

Забавната част
Вървя си по улицата и си мисля, какво ще стане ако потърся някого по bluetooth. Бря, намерих хора. Избрах една снимка на малко русо момиченче, ококорило очи пред fish eye и тръгнах да я пращам на всеки който засека. Ей така, между другото, докато небрежно си вървя по улицата с телефон в ръка.
Централната улица на Пловдив, от военния клуб до джумаята, се минава за около 15-20 минути ако вървиш бавничко. За това растояние "прихванах" около 10-тина телефона. Повечето ги изгубих от обхват докато вървях. Забавно беше да видя как 2-3 човека с леко очудване започнаха да вадят телефони и да отказват трансфера и накрая един младеж се спря, погледна си телефона, прие трансфера, погледна снимката, огледа се и с усмивка продължи да крачи нагоре.
Мен малко ме трясна параноята и веднага прибрах Nokia-та и спрях да пращам на хората, но като цяло съм доволен от малкия си "експеримент".

Практиката
Като се замисля, тази технология може да се използва на много неща. Някои може просто да си спамят, винаги ще се намерят хора, които ще се опитват да си рекламират продуктите по всевъзможни начини. Вървиш си по улицата и получаваш по bluetooth-а "Новият Big Mac с месо от задна плешка от дългокосместа овца. Само в McDonalds. Само за 2,99", обръщаш се в ляво и виждаш голямо червено М, което те кани да влезеш. :) Вероятно ще е много дразнещо, но поне в началото ще ми е забавно.
Други може да се опитват да хакват, въпреки че възможността за това е доста малка - не знам дали има телефони, които приемат трансфери без да питат притежателя си преди това. Все пак има всякакви хора, примерно за съквартиранта ми Владо, EXIF не е нещо, което съдържа данни за снимките, а място, където да се набутат "лоши" кодове. :)
Най-културния вариант за подобен тип спамене е да се рекламира докато се доставя някаква полезна за потребителите информация. Примерно минавате покрай някоя банка и получавате курса на долара и еврото плюс бонус поздрави от банка "Еди Коя Си".
Приложенията са наистина много, но разбира се най-важното, което остава е да гледаш как хората се стряскат по улиците. Чарът на този тип спам е в това, че не просто получаваш някаква глупост, а има и някакъв вид физически контакт. Виждаш хората, които спамиш, евентуално и те те виждат. Има малко по-друг вид комуникация.

Техническата част

По отблизо погледнато нещата въобще не са трудни за реализиране. Какъвто и да е компютър с usb bluetooth dongle за 15 лева ще свърши перфектната работа. След като проверих в нета, се оказа, че и други хора са се сетили за това доста преди мен и вече има написан подобен софтуер. Но дори и да се наложи да се пише програма специално за това, то няма да има особени трудности.
Най-важното според мен е от самото начало да се предотврати безконтролния спам, как ще стане това е отделна тема. :)
Може да се напишат някои проверки от страна на изпращача, дали днес/тази седмица дадения телефон е получил съобщение и да не му се праща пак. Може да се напише клиентска програма, която да блокира или просто да филтрира определени stream-ове и още какво ли не. При повечко желание могат да се направят наистина много неща, като разбира се най-простото остава да си спрете bluetooth-а или да изключите видимостта.

Сега, важно съобщение, ако сте nerd разполагате с място в централната част на някой град и ви се занимава с глупости обадете се. Имайте в предвид, че bluetooth-а има обхват около 10 метра, тоест трябва да е някое наистнина централно място, където минават много хора. Хардуера от вас, софтуера от мен, забавлението - за всички. :)
Ако пък смятате, че може да рекламирате бизнеса си по тоя начин, пак аз съм човека :)
Много ми се иска да го тествам това в полеви условия.