четвъртък, октомври 02, 2008

Dark Avenger

Чували ли сте някога за Dark Avenger ? Иде реч за хакер, при това български, писал "лоши програми" преди дооооста доста време. Няма как нашето поколение да знае за него, по това време (началото на 90-те) сме бил заети с доста по-сложни неща от типа на - да се научим да ходим, да говорим, да ни поникнат зъбки и т.н. :)
Някъде 96-та година се добрах до първия си компютър, сещате се, че не съм правил кой знае какво с него, но се сещам как на него заедно с култовия DOS 3.3 беше инсталирана програмата AntiVir. Един ден ровейки се из антивирусните й дефиниции попаднах на имената Eddie и Dark Avenger. Помня го защото известно време използвах ника Eddie(другия ник на Dark Avenger), не знаех какво точно означава, но знаех, че е нещо хакерско, а по това време тези неща ми се струваха необикновено интересни.
Тази вечер се разрових отново из разни стари книги за Правец 82 и от някъде изкочи книгата "Българската следа в компютърните вируси". Там се споменава за изключително злия гений Dark Avenger, който вдигнал на крак половината свят със своите вируси.
Останалото е google. Неочаквано за мен е, че дори има относително подробна статия за dark avenger в wikipedia. A тук можете да прочетете интервю с него на Sarah Gordon.
В книгата пише, че в началото на 90-те доста се е шумяло около българските вируси, защото 1) са били доста 2) са били много добри.
Според хората всичко започнало, когато в "Компютър за Вас" (единственото компютърно списание по това време) се появила статия за вирусите. Тази нова идея явно станала интересна на българските програмисти и съвсем скоро се появил първият български вирус.
Интересно е защо по това време в България е имало толкова много вирусописачи. Има много версии. Все пак най-интересното не са самите вируси, а културата около тях. Хората от "Правец поколението" твърдят, че тогава всички са пишели вируси.
Respect за Dark Avenger, който и да е той. :)