понеделник, февруари 09, 2009

Малко готин софтуер за Linux

Не съм блогвал толкова отдавна, че вече започвам да си мисля, че съм забравил как става.
Нищо, сега ще опитаме нещо кратко да споделя какъв софтуер за Linux ми е харесал през последните няколко седмици.
Ако сте ми чели блога и преди това, вероятно сте забелязали, че съм фен на Amarok. Истински zealot*.
В този ред на мисли, вниманието ми привлече по-малкия брат на Amarok - Minirok.
Както си личи от снимчицата, това е напълно орязан откъм функционалност Amarok, който се цели в Ахилесовата пета на по-големия си брат - скоростта на работа. Зарежда се за секунди, не сканира колекция по 15 минути, реагира ведната на всяка команда и ... щом ви казвам, бърз е :). За разлика от Amarok, Minirok не разчита на база данни, а на файловата структура. Тоест ако музиката ви е подредена по папки с изпълнители и албуми няма да усетите никаква разлика. Външния вид до голяма степен е запазен, въпреки че е доста трудно да промениш един прозорец с панел за албуми в лявата част. Простотата над всичко.
Проекта все още е доста малък и дори в момента се пренаписва на qt4, а qt3 версията е яко бъглива. Примерно от време на време крашва при сменяне на песен, не помни папката, която сте му оказали предишния път и някакви такива дребни и не чак толкова дребни нещица.
Все пак Minirok върши най-важното за един audio player, а именно да "свири", а като допълнителен бонус прилича на Amarok.
Да се надяваме, че проекта ще се развие и ще виждаме нови, по-добри версии.

A Web Browser е не какво да е не какво да е, а просто уеб браузър. Това е нещо като клонинг на Firefox, от който е премахнато всичко, което е собственост на mozilla corporation(икони, artwork, etc.), тоест един още по-свободен firefox. Не се притеснявайте, всичко е на 100% съвместимо и когато го инсталирате ще ви останат bookmark-овете, историята, кукита, различните extension-и и т.н. Само го споменавам, ако искате да го погледнете.



И последното е нещо, което го има доста отдавна в GNOME, но едва наскоро разбрах колко полезно е наистина. Става въпрос за applet-а NetworkManager. Ползва се основно за безжични мрежи като автоматично засича всяка мрежа в обхват и може да преминете към нея само с един клик. Едно от най-хубавите неща обаче е възможността да създавате различни профили за една и съща мрежа. Това е особено удобно ако сте с лаптоп като мен и постоянно се местите на различни мрежи.
Пример можете да видите на снимката, освен всички безжични мрежи имам 3 профила за LAN картата ми. Първия се казва dhcp eth0, тоест ако кликна на него машината ще се опита автоматично да си вземе настройките по dhcp. Съвсем стандартнo.
Втората се казва Vlado Mtel и е нещо като backup линия за квартирата. Когато спре интернета, съквартиранта ми Владо(за това и се казва така мрежата) си пуска безжичния интернет от Mtel и започва да рутира към останалите. Докато всички в квартирата започват да сменят ip адреси, gw и т.н. аз просто сменям профила на мрежата и се връзвам.
Третата мрежа е blood_donor, тоест пускам dhcp сървиса, сменям профила и започвам да рутирам безжичния интернет по кабел (имаме машини които нямат wireless карти, а и точно в момента, проблеми с кабелите :)
Ако често ползвате мрежи, които нямат dhcp, съвсем спокойно можете си добавите профил за тях и да ги сменяте веднага когато пожелаете.
Всичко това е става само с 2 клика. Никакво писане, никакви настройки.
Сайта на проекта е http://projects.gnome.org/NetworkManager/


б.х. zealot - съжалявам за английския, но няма българска дума, която да дава същото значение в същия контекст, може би "фанатик", но ако не сте играли StarCraft едва ли ще хванете препратката, обещавам да пиша без повече уточнения по 3-4 реда).