петък, юни 27, 2008

Intellivision - класиката във видео игрите


Въпреки че сме geek-ове от по-късно поколение и ние намазахме от епохата на така наречените "телевизионни игри". Само като си помисля колко часове съм прекарвал пред Super Mario, Tank, Allaedin и всякакви подобни 8 битови дивотий.
Днес ровейки в нета попаднах на следната оферта. Става въпрос за Intellivision, видео игра излязла през 1979-та като конкурент на Atari. Готиното при тази машинка е, че за разлика от останалите си не е предназначен единствено за игри. Към него обещават клавиатура и касета с BASIC, което го превръща в компютър. По късно се разбира, че производството на тези части е прекалено скъпо и много малко бройки са произведени. За това днес е почти невъзможно да се намери клавиатура за тази машинария. Вместо монитор използвате телевизор, при това с резолюция 192 на 160 пиксела.
Два процесора - един в машината (колосалните 3,6 MHz) и един в клавиатурата, модем, синтезатор на реч, цели 16K RAM.
Направо настръхвам :)
Страхотна машинка, много бих искал да ми падне в ръчичките за да си поиграя. Дори самия дизайн и джойстиците заслужават възхищение.
Защо не съм купил още този Intellivision ? Първо, човека, който го продава няма касета към него и дори не знае дали работи и второ иска за него 40 лева. В ebay го продават за 10$ с касети, всички необходими кабели, преходници и дори в оригиналната кутия. Проблема тук е, че доставката до България е близо 50 лева.
Някой няма ли да ходи скоро до US ? :)

edit: Ако имате стари видео игри, 8/16 битови компютри и изобщо каквато и да е стара машинария, която вероятно събира прах на тавана, готов съм да ви оттърва от тях :)