четвъртък, февруари 07, 2008

My angel "Gabriel"

Един не толкова нов, но все пак добър филм - "Gabriel". Филма е доста интересен като идея, въпреки че мотива за борбата между доброто и злото е познат от библията насам. Не случайно споменавам библията (или може би трябва да се пише Библията, не знам). Филма представя история за борба между архангели и слугите на дявола. Дори ако гледате трейлъра ще останете с впечатлението, че става въпрос за поредния бозлив екшън.

Всъщност не, не е. Филма, поне за мен е доста по-дълбок. Падението. Борбата. Предателството. Любовта. Братоубийството. Саможертвата. Все такива вечни теми, преплетени по брутален на моменти начин. Много интересни режисьорски решения, въпреки че на моменти ефектите са вече изтъркани и представени по доста евтин начин. На мен особено ми допадна мрачното, готическо усещане в целия филм, но аз имам слабост към готически катедрали, църковни напеви и т.н., което пък може да не се нрави на някои хора.
Интересното е, че Самаел и Габриел(по нашенски май трябва да е Гавраил) са братя и финалната битка е точно между тях двамата. Само дето това не е точно битка от холивудски тип с кунг-фу удари и много кръв.
Гледайте и ще разберете, каквото и да ви обяснявам, не мога да гледам филма пак вместо вас :)

Само за финал да вметна, въпреки че напоследък пиша за филми, музика и т.н., то определено не съм музикален/филмов критик и въобще нямам претенции да разбирам от това. Заглавието на блога е "Моята призма".

"My angel Gabriel" е част от припева на песента Gabriel на Lamb, нещо което също си заслужава да се чуе.