сряда, юли 16, 2008

Новите модеми на БТК


След като се прибрах в Русе ми направи впечатление, че модемът на БТК забива много стабилно. Като казвам стабилно разбирайте 3 пъти за 600MB със скорост 600kb/s при положение, че са платили за 12 Mbps. Дори ми беше хрумнало да пиша програма, която да ping-ва и рестартира автоматично модема.
Минавайки през офиса на БТК за да питам за безжичните им рутери, споменах проблема. Служителката беше учудена, че още съм със старите модеми и ми предложиха да занеса стария и да ми дадат нов. Дадоха ми пакет "инсталирай сам", прибрах се вкъщи, свързах го и за сега всичко и е ок. Скоростта си е стабилно около 1MB/s и представете си дори не забива. :) Софтуера на новите модеми не е много по-различен от този на стария.
Когато питах девойката в БТК, защо никой не ни е уведомил, че трябва да си сменим модема при смяна на скоростта, тя ме погледна с празен поглед и сви рамене. Нещо в организацията на БТК яко куца.
Кофти частта: сложили са някаква тъпа филтрация по MAC адрес и сега ми иде да ги бия. Това е ултимативно тъпата филтрация. Искам просто да си преместя кабела на лаптопа и да си ползвам нет-а, но не! Някой мозък в БТК е решил, че това не трябва да е така и не мога да връзвам повече от една машина. Смяната на MAC адрес е тривиална, но все пак е тъпо да го правя при положение, че е искам просто да ползвам интернета, който съм си платил.
В момента ръчкам модема за да махна филтрацията, но засега неуспешно.

П.П. Безжични рутери нямат и не знаят кога ще имат. Доста трябва да се замислите преди да решите да си вземете рутер от тях. 2 лева и нещо на месец за рутер ZTE, над който нямате никакъв контрол. Не че ще е трудно да се разбие и неговата парола, но все пак не е културно така :)

Първи впечатления от Vista

Е, най-после и аз си сложих Windows Vista, че даже и с service pack 1. Може би се чудите защо чак сега ? Аз бях един от най-върлите противници на тази операционна система основно заради идеологически подбуди и дори твърдях, че никога няма да си я инсталирам, но любопитството надделя. Освен това винаги съм твърдял, че не можеш да "храниш" нещо ако не си го опитал. Именно за това нямам нищо против гейовете. :D (шегичка)
Поради някои технически причини (не ми работи cd-то) първо изтеглих Vista Ultimate и после с vLite я орязах до 1gb махайки неща като media center, ненужни локализации и т.н. Метнах я на една флашка и я инсталирах, стана за около 30-тина минути. Машината ми не е мечтата за Vista user-а - Celeron M 1,86GHz, 1GB Ram, Ati Xpress 200M 128mb shared.
Очаквах да се влачи стабилно, но за сега лаптопа се справя доста добре. Разпозна си всички устройства както си трЕбе, за разлика от по-малкия му брат(Win XP).
Малко шаренийка. Прилични ефекти. Aero интерфейса го бива. Контролния център ми е малко разбъркан и странен, но не е зле работата. Малко е дразнещо да те пита постоянно дали си сигурен, че искаш да направиш това или онова, в един момент започваш да се замисляш "Дали наистина съм сигурен ?", но и това не е болка за умиране.
Това е, идеята ми беше да кажа, че не е чак толкова страшно. Това пък от друга страна не променя производителя на тази операционна система нито пък моите възгледи за свободата на софтуера. След преинсталация на grub, отново имам Ubuntu на dual boot и всичко си е прекрасно.
Промяна: Може да си инсталирам Vista, но никога няма да си я купя ! :P

П.П. Както беше казал някакъв пич на MacWorld:
Вижте новото прекрасно лого на Виста! Но след като махнете шаренийките...
все още е Windows !
:D