понеделник, декември 17, 2007

Google-ския Android за мобилни телефони

Може би доста хора вече са разбрали, но слуховете за телефон от Google се оказаха грешни, става въпрос за софтуер (операционна система) за мобилни телефони, при това с отворен код. Системата изглежда много обещаваща и се очаква да размаже всички затворени конкуренти. Все пак той не притежава толкова силен враг както Linux и монопола в тази сфера все още не е толкова жесток. Остава най-сериозния аргумент, че хората си купуват телефони заради хардуера, а не заради софтуера, но със сегашните темпове на развитие мисля, че това скоро ще остане в миналото.
Като за начало може да разгледате блога на Бого и да видите какво може да се направи с мобилен телефон днес. OMG(Oh my GNU), Apache на Nokia !!! :D
Като компания, която да тласне проекта напред, специалистите от Google показват, че определено са чели "Катедралата и базара". Мисля, че това, което те правят е точният начин по който да развият един open source проект, но като цяло какво разбирам аз :)
Ето едно много добро видео по въпроса:

Ако сте гледали внимателно до края искам да ви уверя, че сте разбрали правилно - да, Google дават 10 000 000 (словом - десет милиона) на разработчици, които пишат софтуер за тяхната платформа. Е как да не те кефят тези хора ! :)