петък, юни 06, 2008

Бъдеще на torrent технологията


Като идея torrent технологията е нещо прекрасно - "късаш" файлове на парченца и ги разпръскваш към всички останали потребители в голямата мрежа. Идеята е малко като на пъзел - събери всички части и получаваш прекрасна картинка на холандска вятърна мелница. Само дето в случая не е холанска, а е шведска и не е мелница, а е тракер. Да, вероятно сте се досетили, става въпрос за ThePirateBay.org - най-големият торент тракер в света. Замисляйки се за началната идея на торентите, целта е била всичко да е централизирано, но един такъв огромен тракер представлява опасност за цялата мрежа.
На 31 май 2006-та година едни приятни маскирани чичковци, известни още като шведската полиция, нахлуват и започват да "влачат" сървъри. Резулатата - огромен процент от целия европейски трафик намалява само заради спирането на един сайт, върховен успех за звукозаписните и филмовите компании. Това се оказва най-голямата слабост на торент мрежата и въпреки че има и много други тракери, това си остава голям удар.
Както казваше Робин Кафалиев навремето "Няма ли друг живот ?"
Има разбира се!
Дори в момента се използва технология наречена DHT, която позволи на хиляди потребители да продължават да свалят файлове близо 6 месеца след като друг голям тракер Demonoid беше свален. Тя върши работа за вече свалени .torrent файлове, но все от някъде трябва се теглят новите торенти.
В момента съществуват две разработки, които се опитват да преодолеят този проблем.
Първата се нарича Cubit и представлява плъгин за Azureus, който позволява да се търсят други торенти от другите потребители без да се нуждае от централизиран сайт за това. Тук обаче изниква и друг проблем. Повечето тракери имат сериозна модерация, която спира качването на файлове, които не отговарят на описанието си, вируси и други меко казано неприятни неща.
Този недостатък се запълва от Tribler, програма която освен функциите на Cubit съдържа в себе си възможност за модерация и спам филтри. Някои биха нарекли програмата "социална" торент мрежа. Модерацията става чрез специален протокол, чрез който потребителите ще могат да получават допълнителна информация за файловете, които свалят, като език, субтитри, описание, тагове и т.н.
Бъдеще има. Въпреки, че не обичам да цитирам много, Alex Empire каза на 1 май 1999г. "We`ll never die !".
Free filesharing forever !

Този пост е базиран на статията Will BitTorrent Sites Become Obsolete?, публикувана тук.