сряда, септември 03, 2008

Другите програмисти

Откакто 2-ри клас за първи път се докопах до компютър и започнах да го ръчкам не съм същия човек. То си се вижда, уча информатика, занимавам се (полу)професионално с програмиране, поддържам компютърен блог и т.н. Някакси винаги съм имал чувството, че това е нещото, което искам да правя, което ми е интересно и до известна степен ми се отдава. Втори клас едва ли съм имал идея колко получава един програмист, какво точно върши и какво се очаква от него, от пък знаех, че това искам да работя.
Когато преди 2 години започнах да ходя на олипмиади по информатика срещнах един друг тип програмисти, които в
началото не можех да разбера. Те си бяха странни от пръв поглед.
Всички знаете, че по-голяма част от програмистите по принцип са си особняци, странно облечени, със странни прически, говорят странни неща, на някакъв техен си странен език. Е да, ама не. Тия хора бяха доста изтупани, почти не говореха за програмиране и въобще не ми се вписваха в представата как трябва да изглежда един човек като тях :)
С течение на времето започнах да срещам още такива хора и май най-после разбрах каква е основната разлика между мен и тях – техните подбуди да се занимават с това са различни.
Те знаят, че ако са добри могат да получават доста над средния за страната доход и едиственото заради, което се занимават с това са парите. В по-голямата си част те са доста кадърни програмисти, но явно тази работа не им допада особено и я използват просто като начин да си осигурят средства за друго занимание.
Ще ви дам два прости примера. Няма да споменавам имена, те не са важни в случая.
Познавам един младеж, който е доста добър програмист, работи в сериозна фирма за добри пари, но той един ден ми каза, че единственото заради, което правел това било за да може да си изкара достатъчно пари за техника и да започне кариера като фотограф.
Друг мой познат работи като php developer, за да може да събере пари и да отвори автосервиз.
Лошо няма. Това е техния начин и техните разбирания за нещата.

Може да прозвучи банално, но на мен пари не ми трябват. Идеалната ми работа би била да пиша open source software за бира и пица. Това ми стига за да съм щастлив.
Не знам, може би не съм много амбициоцен тип. :)

Вече откриха е първата уязвимост на Google Chrome


Около истерията с Google Chrome се появи и първото предупреждение за сигурността на потребителите. Експертът по сигурност Ariff Raff дори е направил демо на тази уязвимост използвайки пробив в WebKit и вече известен Java bug. Посредством него той "кара" браузъра автоматично да изтегли и изпълни java код. В случая, който той показва няма опастност, но всеки може да набута зловреден код и да направи доста поразии. Основния проблем в случая не е самото теглене на файла, а това че той се изпълнява без никакво предупреждение и без да пита потребителя за това.
Другият популярен browser базиран на WebKit - Safari, беше пачнат срещу тази уязвимост още през юли, когато излезе Safari 3.2.1, след като този exploit беше известен близо 2 месеца.
Да се надяваме, че на Google ще им отнеме по-малко време.
На браузъра му предстои още доста път, нека не забравяме, че това е още beta версия.
Според мен основното, което липсва на Chrome са теми и добавки, но това е open source, всичко ще стане с времето си. :)

PS. Вече е факт първата тема за Chrome.

Google chrome в действие


След като Google най-после пуснаха своя нов browser Google Chrome и аз даже успях да го тествам. :)

Първи впечатления:
- бързина - доста бързичък с новия JS енджин и WebKit. Въпреки че според мен не бие с някаква осезаема разлика (без да съм засичал). Базата ми за сравнение е Firefox 3 и Safari 4.
- лек - при 10-тина отворени таба със заредени сайтове гълта около 100mb ram а Firefox 3 за 10 таба -  около 200mb. 
- грозен - мнооого ме дразни къде са ми табовете. :) Доста е субективно, но за мен default-ния външен вид на Safari и Firefox го бие по всички параграфи
- удобен - направили са всичко възможно да спестят място от екрана. Няма излишни барове и ленти, нещо което пък винаги ме е дразнело в Firefox. Освен това интересното е, че status bar-а се появява само когато посочите линк. А така, пестим място до крайности :)
- интересен - забележете как в адресния бар се оцветява в черно само името на домейна, а останалото е с бледосив цвят - не бих казал, че е много полезно ако в повечето време гледаш GET променливите :) ; Позволява всеки таб да се разглежда като отделен процес, който може да се kill-не при нужда. Също вади и статистики за всеки отделен процес от типа - колко процесорно време заема, колко памет хаби и т.н. Удобно е при положение, че примерно някой флаш забие не се налага да се рестартира целия браузър (справка Firefox), а можете просто да "убиете" конкретния таб.
- несъобразителен :) - Google Chrome въобще не се съобразява с това каква тема сте избрали за операционната си система. Той държи да си изглежда точно така както е направен. За мен малък, но оставящ с неприятно впечатление минус.
- странен - вероятно сте ползвали about:config и подобните му в Firefox. В Chorme също има нещо такова. about:memory - показва състоянието на паметта; about:dns - показва dns записите; about: stats - статистика за браузъра, като в началото на страницата пише "Shhh! This page is secret!" :)
Чудите се какво е странното, ами пробвайте about:internets
Най-странното нещо, коет съм виждал в web browser, явно Google имат големи планове за Chrome :)