събота, декември 13, 2008

3D игри за Linux : AssaultCube

Мисля да ви представя някои от най-добрите 3D игри за Linux, разпространяващи се под свободен лиценз. Започвам с AssaultCube - една игра, която от време на време играя вече повече от 2 години, преди 2-3 седмици излезе и версия 1.0.

Играта представлява доста атрактивен и бърз first person shooter или на български "вървиш и стреляш". Ключовата дума тук е бърз. Ако сте фенове на Counter Strike не гарантирам, че тази игра ще ви допадне, защото тук реализма не е много на почит, а пък сложните тактики се разпадат прекалено бързо заради огромната скорост, с която се развиват събитията. Въпреки, че напомня външно повече на Counter Strike, играта ще се стори по-забавна на феновете на Quake и Unreal Tournament.
Ботовете са малко тъпички, но стават за загрявка, докато задобреете достатъчно за да играете на online сървърите. Именно на тях става най-голямата забава.

Поддържат се 4 режима на игра:
- deathmatch - това е буквално вървиш и стреляш. Няма отбори! Стреляш по първия когото видиш.
- team deathmatch - тук вече има малко ред, вече има отбори. И да, има friendly fire, тоест можете да убиете съотборник, което ако се случва прекалено чест може да ви докара ban.
- capture the flag (ctf) - играчите се разделят на 2 отбора като всеки има знаме, което противниковия отбор се стреми да открадне и да се занесе при своето знаме. Идея доста позната от unreal tournament.
- one shot one kill - всички играчи се пускат с по 1 кръв и само със снайпери. Тоест всеки изтрел в целта е фраг. Понеже играта е наистина бърза това може да се окаже доста трудно.
Има и един последен режим, който не е замислен като част от играта, но пък е забавен. При него целта не е да убивате никого, а просто да стигнете от единия край на картата до другия със сложни скокове и различни акробатични номера.

Трябва да се спомене, че играта има ралични тънкости, примерно можете да направите голям скок като скочите и стреляте в земята. Ако хвърлише граната точно под героя ви, можете буквално да се изтреляте напред и нагоре, така че примерно да прескочите стена. Ако се движите напред и на страни се движите по бързо отколкото само напред. След изтрел със снайпер, ако веднага преминете на пистолет, презареждането става по-бързо. Изтрел със снайпер прави 75 damage, а изтел със пистолет 5, тоест ако уцелите снайпера е най-бързия начин да убиете някого.


Най-често на сървърите в интернет се играе ctf, не заради друго, просто е най-забавно. Представете си как се краде флаг при игра 20 на 20 човека и когато убиете някого той се respawn-ва след 5 секунди. Истинско меле.

Има 4 оръжия, с които можете да играете. Две автоматични пушки, снайпер и пушка помпа, като всяко от тях си има определена далекобойност, точност и т.н., но и тук не се набляга на реализма. Тук нито си купувате оръжие при пускане, нито го намирате по картата, избирате си едно и играта ви пуска директно с него. Можете да си смените оръжието, но ще ви пусне с него след като веднъж ви убият.

Понякога е много забавно да си чатите с другите играчи. Това става като просто натиснете бутона "`", подобно на quake, и просто напишете нещо. По същия начин се задават и команди за настройка.
Тъй като много от настройките все още ги няма в менютата, ако решите да играете сериозно командата, която ще ви трябва най-много е docfind. Примерно искате да си увеличите чувствителността на мишката можете да напишете "docfind mouse" и ще ви покаже всички команди свързани с настройката на мишката, измежду които е "sensitivity".

Кланове има много, след месец-два игра ще разберете, кои са наистина сериозните и кои са просто хлапета, които си губят времето online. Най-добрия клан обективно в момента е A&D, които спечелиха първото официално състезание по Assault Cube. Наистина с A&D|Shadow едно време ставаха страшни игри. Най-хубавите игри стават с много добри играчи. Ника ми в играта е gotha, така че ако ме забележите на някой сървър, не пропускайте на се обадите, ще се радвам да видя българин, който я играе.

Хубаво е да сте запознати с някои правила на online общуването (как звучи само) ако искате да играете online. Като за начало не убивайте съотборници, дръжте се с уважение към останалите играчи, не създавайте тъпи кланове през 2 дена и не питайте идиотщини от типа "Как мога да минавам през стените". Правилата са доста общи, но спазвате ли ги няма да имате проблеми.
Btw, не псувайте на български, почти всички знаято по-често използваните славянски псувни. :D

Единствената негативна част на играта е, че се намират доста хакери, които от време на време развалят забавлението на всички. Ако забележите някой, който не може да бъде убит, минава през стените или се движи прекалено бързо, просто съобщете в общия чат и администратора ще му прати ban за 30 минути. Ако хакера е успял да получи администраторски достъп, то просто сменете сървъра. :)
Между другото, играта се хаква много лесно. Ако все пак решите да се полигавите с хората, гледайте да не е много очевидно и да не ви забележат. Бъдете послушни ! :P

Ето тук можете да видите какво представлява играта: