петък, юни 20, 2008

Арестите на блогъри


Остана ли вече някой който не знае какво е блог ? Едва ли, напоследък започвам да се чудя дали въобще остана някой, който няма личен блог. Блоговете се превърнаха в новата мания на интернет обществото и покрай това неминуемо се превърнаха в нещо значимо дори извън мрежата.

Помните как преди време „привикваха“ optimiced в полицията да дава обяснения, тогава повечето хора бяха скандализирани и възмутени. Оказа се обаче, че при нас нещата не са чак толкова зле. Навсякъде по света блогъри не само са привиквани в полицията, но дори и арестувани и осъждани. И ако си мислите, че това е привилегия само на стабилните диктатури тип Куба и Китай, значи сте в сериозна заблуда. В доклада WIAR (world information access report) на Вашингтонския Университет може да видите една доста притеснителна статистика. Наред с Китай, Иран и Египет, сред държавите арестуващи своите блогъри са Франция, Канада и дори „символа на демокрацията“ САЩ. Основните причини за това са критикуване на обществени личности и политици, критикуване на обществения ред и политиката на страната и използването на блоговете за организиране на протести.





Други интересни факти:

  • някои от арестите са заради това, че авторите им са признали за убийство в личните си страници.

  • за 2007 година арестите са три пъти повече в сравнение с предишните 12 месеца, а статистиката за първото тримесечие на 2008-ма поддържа същите темпове.

  • времето прекарано в затвора варира от няколко часа до 8 години. Средно се пада по 15 месеца затвор за всеки арест.

  • страните, които до момента са арестували свои блогъри са 21, трите най-опасни са Египет, Китай и Иран със съответно 14, 12 и 8 ареста.

  • Много от „инцидентите“ с блогъри въобще не са споменавани от медиите.

  • Правителствата на около 30 страни филтрират определени сайтове в мрежата.

  • 334 ареста в Бирма съобщени от Committee to Protect Bloggers не са включени в статистиката заради недостатъчна информация.

Наскоро започна да се говори за следенето на блогове и в ЕС. Само мен ли започва да ме тресе параноята ? Не искам утре да напиша в блога си, че политикът Х е корумпиран и въпреки че има доказателства за това, да ме натикат в тясна стаичка с крадци и убийци.

Този пост е създаден с помощта на OpenOffice. Ползвайте свободен софтуер. :)