вторник, април 13, 2010

За iPhone OS 4 и още нещо

Бате ви Жобс, преди наскоро представи iPhone OS 4 и съответно пуснаха новото SDK.
Наред с нововъведения като мултитаскинг и iAd, Apple успяха да порежат и всички, които се опитваха да пуснат псевдо-дев-платформи.

От "Ябълката" казват следното :

3.3.1 — Applications may only use Documented APIs in the manner prescribed by Apple and must not use or call any private APIs. Applications must be originally written in Objective-C, C, C++, or JavaScript as executed by the iPhone OS WebKit engine, and only code written in C, C++, and Objective-C may compile and directly link against the Documented APIs (e.g., Applications that link to Documented APIs through an intermediary translation or compatibility layer or tool are prohibited).
Накратно това означава, че всички програми за iДжаджите им ще бъдат писани само на obj-c, c,c++ или js, тоест никакви флаш приложения, никакви .net имплементации или каквото и да било друго.
За флаш всичко хубаво, но малко ме е яд за MonoTouch, който имаше за цел да докара C# и .NET за iPhone OS и заедно с MonoDroid щяха да създадат една платформа, на база която можеш да програмираш за почти всички мобилни платформи (или поне по-модерните от тях).

Apple са в законното си право да направят този ход (очевидно) и може би той е най-правилния от тяхна гледна точка. За мен лично е излишно затваряне, но явно част от идеята им е всички приложения да се пишат точно по техния начин.
На въпроса "Кога на всички най-после ще им писне от Apple и рестриктивната им политика" (все пак забраниха еротиката в AppStore) мога само да предположа:
Както Стийв не пропусна да се похвали на презентацията за iPhone OS 4 - "навън има 85 милиона iPhone и iPod Touch потребители" и всеки, който иска да се докопа до тях за да закачи някоя друга пачка, ще се наложи да мине покрай Стийв Джобс.