вторник, май 05, 2009

За Windows 7 и развитието на Microsoft през погледа на Linux потребител


Всички знаете, че съм заклет Linux фен и това много трудно може да се промени, но все пак не живея в пещера, виждам какво се случва и любопитството в мен напира да пробвам новия Windows 7.

Не знам дали това което се случва с компанията в момента е в следствие ръководството на Стив Балмър или Бил Гейст е оставил солидно "наследство", но в последно време виждам някои доста интересни промени в Microsoft.
Първо и най-странното за мен е, че Microsoft започват да се опитват да пишат качествен и функционален софтуер. Но за това ще напиша в отделен пост, Windows 7 идва с някои подобрения, които успяха да впечатлят дори nerd като мен :)


Трябва да се обърне внимание, че времето между излизането на Windows XP и Vista беше 7 години и въпреки че XP беше/e една много добра ОС, за тези години много неща се промениха. Това е старшно много време.
Преди време в блога си Mark Shutleworth (създателя на Canonical) писа за release cycle-а на една Linux дистрибуция и софтуер като цяло, тоест през колко време е оптималния вариант за нова версия. За Ubuntu това са 6 месеца. Дали са много или малко, не знам, но при всички положения е по-добре от 7 години. Общо взето според него съществуват 2 варианта, които можем да идентифицираме с двата най-големи desktop evironment проекта за Linux - GNOME и KDE.

GNOME разчитат на чести нови версии с малки подобрения, което дава увереност на потребителите, че проекта върви сигурно в дадена посока и липсва тоталния шок при сблъсък с новата версия, но пък се оказва проблем, че по-голяма част от потребителите не виждат съществена разлика между различните релийзи.

На другата крайност е KDE, който с всяка своя нова версия прави огромни скокове. Все пак при прехода от версия 3 до версия 4 беше пренаписана почти цялата среда. Такъв тип обновяване ентусиазира опитните потребители, но отблъсква редовия user, на когото му се налага да свикне с новата система. Освен това се губи много от стабилността на софтуера, KDE 3 стана наистина добра графична среда едва към версия 3.5, а кога това ще се случи с KDE 4 никой не знае.

Донякъде смятам, че именно този проблем се получи и с Vista. Дългия цикъл на обновяване даде достатъчно време на разработчиците да напишат каквато си искат функционалност, но резултата беше бъгъва работна среда, отблъскваща обикновения компютърен кибик.
Подозирам, че това се опитват да избегнат от Microsoft с честото пускане на нови версии, release candidates и т.н. при Windows 7.


Оставяйки потребителите да използват операционната система, колкото си рано искат, получаваш милиони бета тестери, на които не плащаш нито стотинка. Нови проблеми изникват постоянно и екипа разработчици има време да отстрани по сериозните от тях докато дойде време за официалното излизане на Windows 7.
Освен това имаш възможност с всеки следващ build, да вдигнеш пушилка по online медиите и да поддържаш вниманието насочено именно към този продукт.
Никак не лоша идея трябва да призная. Винаги (тайно) съм подозирал, че в MS работят умни деца :)

Нека все пак не забравяме името на компанията. Microsoft не дават нищо без пари. След като изпълните ролята си на beta tester и излезе официална версия, ако не обновите системата си на 1-ви март 2010г. компютъра ви ще започне да ви го напомня по много неприятен начин - като се изключва през 2 часа. Ако сте достатъчно упорити и издържите 3 месеца на това мъчение на 1-ви юни 2010 той окончателно ще спре да работи.
Microsoft-ска работа. :)

Интересно ми е как ще се развият нещата. Ще поживеем, ще видим. :)

PS. Няма лошо да си поиграете с Windows за няколко дена. Истината си остава в пигвина и демона - истинските приятели на geek-а :)