събота, февруари 21, 2009

Desktop клиенти за web приложения


Напоследък нещо съм се зарибил по desktop клиенти за различни online приложения като twitter, blogger, rss и picassa.
Дори в момента пиша този пост от програмка на gnome, наречена drivel.

Drivel
е разработка на GNOME проекта и както виждате е просто един прозорец, в който може да пишете текст. Поддържа Blogger и LiveJournal. С нея съвсем лесно ще можете да публикувате нови постове и да редактирате стари. При blogger можете да публикувате във всичките ви блогове само със смяна на една отметка.
Хубава функция е минаването в offline режим, при която ще можете да пишете и запазвате постове и при първата wireless мрежа в обхват да ги качите в блога си.
Поддържа основно форматиране на текста и добавяне на картинки, но само от url-и в интернет. За незапознатите с blogger, при добавяне на картинка, тя се качва в picassa акаунта ви и от там автоматично се линква към конкретния пост. Тук разбира се може да заобиколите тази липса на функционалсност с google-ската picassa, чрез която можете без да докосвате browser да качите необходимата снимка в албума на конкретния блог и после просто да добавите линка. Лесно и просто, от вашия desktop. :)
Ако ви е писнало да отваряте browser, да се логвате и да използвате тежкия и бавен web интерфейс на blogger, мисля че това е добра алтернатива.

За Twitux не може да се каже много, тъй като е просто twitter клиент, няма кой знае каква функционалност, но и самия twitter не предполага такава. Автоматично се свързва с twitter акаунта ви, показва в реално време когато някой от хората, които следите напише нещо и ви позволява да добавяте собствен tweet.

Доскоро в firefox-а постянно бяха отворени gmail и google reader, но по едно време като че ли се усетих, че точно тези два таб-а много бавят цялата лисица. А когато нормално използвам п 20-30 таба и си рестартирам браузъра веднъж на 2 дена, това се оказва доста важно.
За това от известно време насам започнах да използвам LifeRea и Gmail Screenlet.

LifeRea e съвсем нормален rss клиент със същата функционалност като google reader, но седи в system tray-а и не ви притеснява докато не дойде нещо ново "по жицата". Миграцията от google-ския четец към liferea е елементарна, просто влизате в акаунта си и експортвате всички сайтове, които следите, след което просто ги вкарвате в liferea и дори няма да усетите някаква голяма разлика.

Повечето хора, предпочитат за работа с поща да използват desktop mail клиент от типа на evolution и thunderbird, но мразя POP3, а през IMAP да изтегля 4GB поща ми се струва неподходящо. За това използвам
Gmail Screenlet. Това е widget от пакета Screenlets, които представляват малки програмки, които седят залепени за desktop-а и правят някакви шашави неща. Примерно показват часа, натоварване на процесора, количество заета RAM памет и т.н. В случая gmail screenlet просто ми показва когато имам ново писмо и мога да отворя пощата си и да го видя. Спестява ми 99% от времето, в което gmail е зареден в браузъра.
Същото може да се постигне и с plug-in-и на firefox ако не ви се занимава с Screenlets.

Ако някоя от програмките ви хареса, чувствайте се предизвикани да ги пробвате и да пуснете някой коментар :)