вторник, септември 02, 2008

От Apple са болни мозъци

Наскоро ми хрумна идеята да обзаведа лаптопа си с Mac OS X. Покрай това реших да се регистрирам в Apple Developer Connection да им видя open source ядрото и т.н. Освен, че се опитват да ме одерат пари за документация и дискове с примерен код и IDE-та, успях да намеря Safari 4.0 Developer Preview, коете беше пуснато за свободен download. Не съм хаквал нищо :)

Изтеглих си го, хареса ми, много по-бърз е в сравнение с 3-ката, но ...
Не мога да ви кажа нищо повече. Както е написано на сайта им:
Warning: Pre–release software is Apple confidential information. Your unauthorized distribution of pre–release software or disclosure of information relating to pre–release software (including the posting of screen shots) may subject you to both civil and criminal liability and result in immediate termination of your ADC Membership.
Не мога да напиша нищо повече. Иначе ... ще ме съдят.

P.S. Blogger има сериозен проблем с цитатите в WYSIYG еditor !

Най-известният компютърен престъпник Кевин Митник издава книга


Най-известният компютърен престъпник Кевин Митник ще издаде книга след като миналата  година изтече 7 годишната забрана да пише относно делото му.  През 1996 г. Митник беше признат за виновен и беше осъден на 46 месеца затвор. Неговия случай предизвика широк медиен интерес. Човекът, който помогна за залавянето му Tsutomu Shimomura написа книга, беше направен филм - Operation Takedown и дори се заформи движение за освобождаването му "Free Mitnick".

В книгата си той обещава да спести разказите за несправедливото отношение на властите и недоказаните обвинения, които се изсипаха срещу него в Operation Takedown. Митник смята да се съсредоточи върху историята на живота си и да разкаже по-подробно за хакерския му период. 

снимка - wikipedia.org

Интервю с него по повод книгата му може да прочетете тук.

Том от MySpace бил хакер !


Съоснователят на една от най-големите социални мрежи в целия свят, човекът с най-много приятели в целия свят - 240 милиона души, великият и неповторим Том Андерсън бил див хакер на младини издаде TechCrunch. :)

Когато младият Том бил още ученик на 14 години бил разследван от ФБР след пробив в системата на Chase Manhattan Bank. Том не бил арестуван, защото бил по-маловажен, но полицайковците му взели всичкото компютърно оборудване и го подложили на изпитателен период. Той използвал ника Lord Flathead”.
Господин Андерсън използвал атака наречена “war dialing” , тоест проста програмка, която звъни на случайни номера докато не намери такъв, на който от другата страна отговаря компютър. По това време повечето компютри имали default-на парола или въобще нямали такава. Ех, славни времена :)
Според статия на New York Times от 1985 г. Lord Flathead  e лидер на black-hat хакерска организация. Той показал на около 40 свои приятели как могат да влязат в банката.  
Младежът отгатвал паролата за да премине първото ниво на защита и след това сменял още поне 2-3 пароли за да не може служителите на банката да получат достъп до системата. Освен това оставил съобщение, че ако не се предостави свободен достъп до системата, всички данни ще бъдат изтрити(браво на момчето :)!
Банката естествено оведомила ФБР, те проследили обажданията  и нахлули в домовете на младежите и конфискували 25 компютъра. ФБР очаквали закоравели хакери, а не група гимназисти.
Том хаквал доста преди случая с банката. Често влизал в mainframe машини за да се учи да програмира. По това време нямало безплатни C компилатори и той си набавял достъп до тях с непозволени средства. 
Доста добри умения за 14 годишен. 
Няма сведения Том да е правил банкови преводи или да е трил данни. Няма сведения за дела срещу който и да било от арестуваните младежи.
Една красива история как едно малко хакерче, което има проблеми с ФБР, 20 години по-късно създава нещо огромно като MySpace.
Том, издигна ми се в очите ! :)

Google chrome - браузъра на google


Google пускат собствен web browser!  Тази новина обиколи света за часове, а аз лично я научих от новините по TV Европа (идея си нямам защо гледах този канал, все пак важното е, че е излязла извън нета). Отрочето на Google ще се казва Chrome и няма да е базиран на Mozilla, както се смяташе, а на WebKit (технологията зад Safari).

Официално първата публична версия на browser-а трябва да е пусната за сваляне на 2-ри септември. За съжаление, аз се успях да намеря никъде линк за download. 
Google решиха да представят новият им продукт чрез комикс .
Функциите:
- табовете са изместени в горната част над адресната лента
- режим на анонимно сърфиране
- V8 Java Script виртуална машина, която цели осигури бърза работа на уеб приложения от нов клас, което е  невъзможно да бъде създадено в настоящите браузъри
- подобрена защита от спам и защита на личните данни
Интересно е, че google стартират собствен browser при положение, че те даряват 80% от приходите на Mozilla Foundation, съответно имат доста голямо значение за развитието на Firefox.  
Дали след време Firefox ще остане на заден план за сметка на Chrome ?
Ще е интересно да се пробва, но все пак идеологично любимеца си ми остава лисугера. 

Има ли нужда да повтарям едни и същи неща - google, параноя, световно господство, don`t be evil, някой постоянно ме преследва !!

P.S. Помните ли тази шегичка ?