вторник, ноември 13, 2007

Колеги, не взимайте "подаръците" на Майкрософт

Всички знаят, че студентите имат право да си вземат безплатно и легално продукти на Microsoft от университетите си, но до сега не бях обръщал внимание на това, тъй като дори не се бях замислял да си взема Windows, Visual Studio или нещо подобно. Така докато един ден Станислав, съквартиранта ми, който е Линукс фен, ми каза:
"Че какво толкова и без това са безплатни!" и беше решил да си вземе "безплатно" копие.
Не, хора, не са безплатни, нищо не е безплатно. Не знам точно при какви условия университетите получават тези лиценци, но за тях се дават пари. Разберете го това. Някои биха казали, че тези лицензи така или иначе са купени и дали ще ги вземете или не е все едно и също. Не е така!!! Ако аз и вие не си вземем лиценз, то ще се види, че няма нужда от тях и поне може да се намали бройката на поръчваните лицензи. Нека Ники Василев купува каквото си знае, важното е, че вече дори и той осъзна, че Microsoft не са единствени и ако днес започваме да се замисляме дали това е правилния път, то утре може би ще започнем да мигрираме към свободен софтуер.

Ето какво казват те:

Спонсорирането на университетите е необходимо, за да не се окаже, че бъдещите специалисти се обучават с остаряла техника и софтуер

Не, раздаването на лицензи на учебните заведения е необходимо единствено за да се затвърди монопола на хорицата от Редмънд и да се промиват мозъци. Някой беше казал, че това е все едно да раздаваш цигари на малки деца, след като свикнат да пушат, ти спираш да им даваш безплатни и те искат или не, започват да си купуват. Замислете се, колко хора, въобще никога не са чували за алтернативи на Window$ и свързват ползването на компютър единствено с тази операционна система. При положение, че в училище те учат да работиш с MS Office и MS Visual Studio и ти знаеш да използваш само това, то рано или късно ти отиваш и си ги купуваш.

Кога софтуера се превърна в религия ? Той винаги е бил. Те ни наричат сектанти и комунисти, това само още веднъж доказва, колко малко разбират за какво става въпрос. Замислете се какво послание носи свободния софтуер и какво този на бате Били. Майкрософт не могат да ни научат на нищо положително. Те ни казват, че е съвсем нормално заедно с обновленията на операционната система да влиза и шпионски код (WGA справка), че кода трябва да се крие, че който използва свободен софтуер е пират и престъпник. На фона на това разни лумпени като Добри Божилов, обясняват как използването на свободен софтуер намалява способността на учениците да въвеждат кодове за активация. Това ли е морала, който искаме да градим, това ли по-доброто общество към което се стремим?
Направете своя избор според съвестта си, просто трябва да бъдете наясно с фактите !!!

Join us now and share the software, you`ll be free !!!

Значка на "Дунав" Русе

Ето един много интересен подарък, който получих при последното си ходене в Русе. Това е значка на "Дунав" от 1962 година, последната останала от тази серия, поне така ми казаха. Както се вижда, синият цвят е избелял до толкова, че се е превърнал в странно зеленикав. Подаръка е от баща ми, който е луд фен на "Дунав" откакто се помни. Тази значка стана повод отново да си припомня за миналото на отбора, мача с Рома и всичко останало. Защо сега нямаме такъв отбор?
Все пак нека поста си остане позитивен, нека свидетелите на тези славни години си ги припомнят и да се надяваме, че успехите рано или късно ще се повторят.



И Дунав шампион, оле, оле ....

Велико Търново - студ, сняг и големи баири


Те т`ва Велико Търново е голям айляк. След запоите около Open Fest, неделя сутринта докато си пиех кафето Деница зададе гениалния въпрос: "Защо не дойдеш до Търново да пием по бира?"
Чийто гениален отговор изплъзнал се неволно от махмурлясалата ми уста беше:
"Ми що пък не !". :D
Така няколко часа по късно пътувахме заедно във влака. Пристигнах и първото нещо, което видях от Велико Търново беше един дълъг, стръмен и направо безкраен баир, водещ към общежитията. Още същата вечер се с срещнах представителна част от студентското съсловия в града. Доста приятен младеж с къси гащи и тениска "RAKIA - connecting people", сновеше между общежитията при температура 7 градуса. Все пак решиха, че не е добре да опознавам толкова от рано с тази hardcore страна на студентския живот и за това се смъкнахме до бар "Улицата". Много приятно заведение, пускат рок и сервират студена бира, какво може да иска повече човек. Обсъждахме, че това е цивилизованата версия на нашенския Митак. Видях и първия си сняг за тази година, който успя стабилно да ме измокри, а "лекия" ветрец му акомпанираше доста успешно.
На връщане, в отговор на моето показване на стария град в Пловдив (от терасата на блока), Ден ми показа Царевец от съседния хълм, където се намира университета им. Разбирам я, това до някъде ми го прости, но още й е трудно да преглътне, че прекръстих античния стадион на амфитеатър. :D
Като цяло града много ми хареса, страшно красиво е, сякаш къщите са наслагани една върху друга, някакво неномално е.
Отделно ние успяхме да си направим шоуто, както казва Деница, "много могъщо" :D
Няма какво да разказвам, който дошъл, дошъл, останалите да дойдат следващия път. :)
Страшно много съжалявам, че в момента нямам фотоапарат защото определено имаше какво да се снима. За сега мога да снимам едиствено с мобилния, чиято 1.3 мегапикселова камера, прави супер снимки, но само при идиално осветление и без много движещи се предмети, а аз рядко излизам навън по светло.