четвъртък, ноември 06, 2008

HOWTO scrapPC

Това няма да е точно ръководство, по скоро разказ за група nerd-ове и изобретелността (или липсата й) в програмистките среди. :)

Преди около 6 месеца си купих половин компютър с идеята, че когато ми останат пари ще го сглобя напълно. Как се купува половин компютър - купувате цял и със съквартиранта си си делите частите и съответно парите. Та, тогава за 150 лева получих - кутия, дъно (няккво интелско с вградена видеокарта, lan, sound и т.н), процесор - Intel Celeron 3,2 GHz, CD-ROM и флопи. От тогава, вече 6 месеца събирам пари за RAM и хард диск. Трудна работа :)
Снощи пристигат на гости двама младежи, единия с лаптоп, другия без (това е важно уточнение). Решаваме, че ще играем Need For Speed. Богатият ми съквартирант (Владо) тъкмо е взел заплата и плана е NFS и бира. Не звучи зле, а ?
Както си седя на лаптопа и чакам да пристигнат всички, Владо се обръща към мене и пита:
-Колко струва 1GB RAM DRR2?
-25-30 лева някъде.
-Хайде да отидем да купим?
-Добре.
В 6:45 скачаме в един VW Passat и отпрашваме към компютъропродавницата за чаркалаци.
(btw, на това момче не трябва да му дават да слуша system of a down в колата, най-много Роси Кирилова.)
Нахълтваме в магазина, взимаме 1GB DDR2, минаваме и вземаме един стар 14" монитор DELL и се прибираме.
От стария ми компютър Compaq вземаме и двата 3GB хард диска Quantum Fireball и няколко часа по късно вече имаме напълно работеща система с Windows XP на единия хард и чакащ инсталация на NFS втори.
Както и да е, не успяхме да съберем NFS Most Wanted Black Edition на 3gb хард, няколко мегабайта не ни стигнаха, но все пак играхме Counter Strike до сутринта. :)
По интересната част, знаехме че компютъра ще бави много заради старите дискове, но не очаквахме да е чак толкова зле. Чак тая сутрин реших да проверя спецификациите на двата харда. Quantum Fireball от 1996-та година, теоритично възможна максимално възможна скорост на пренос на данни - 33 MB/s, максимално постигната в лабораторни условия - 31 MB/s (според wikipedia съвременните дискове поддържат скорост 74,0 до 111,4 MB/s). При положение, че и двата са на по 12 години и аз съм им поне 3 или 4-ти собственик, е цяло чудо, че само единия плюе лоши сектори.
Това ScrapPC се държи сравнително добре, като се има в предвид скоростта на дисковете, само трябва да се внимава с торентите, че като ги изтървем и като развият голяма скорост машината се рестартира :D
Докато не си купя диск произведен в това хилядолетие ще продължавам да цъкам с тези - все пак става за CS и музика :)