петък, декември 19, 2008

Дали Google Chrome трябва да се казва MS Chrome ?

В декемврийския брой на списание CPU, Alex St. John - един от създателите на DirectX, работил дълги години за Microsoft, разкрива някои факти около Google Chrome и връзката му с компанията на Бил Гейтс.

Историята му започва през 1998г., когато той е един от разработчиците в MS, които отговарят за DirectX. Заради доминиращата позиция на Netscape по онова време и тъй като DirectX е бил доста успешен проект, на част от разработчиците му било възложено да се включат в борбата срещу конкурентния web browser. Естествено те предложили в браузъра да се интегрират сложна мултимедия чрез сигурна среда и така да си използва функционалността на DirectX. Така се ражда ActiveX, чието първоначално име било DirectBrowser, но тъй като по думите на автора в него нямало нищо "директно" го променили.

Тогава стартира и проекта ChromEffects като браузър с многофункционален скриптов език, който давал достъп до много от възможностите на DirectX, включително Direct3D. Едно от първите демота на тази технология било приложение за разглеждане на карти, което (не случайно) работело точно като Google Maps.
В този момент Alex John напуска Microsoft и създава WildTangent, компания на която по-късно хората от Редмънд възлагат задачата да напише именно това приложение за карти. Авторът патентовал тази програма и по-късно я продал на Google.
Точно като Google Chrome, ChromEffects изпълнявал всяка страница в изолирана среда, така че при забиване на една от тях да не се налага рестартиране на целия browser. Уеб четецът на Microsoft поддържал много от функциите на съвременния Chrome като download manager, видео, аудио, 2D и 3D ефекти.
Точно преди предвидената дата за пускане на ChromEffect, проекта бил прекратен, като основанието било липса на интерес от потребителска страна, въпреки че бил почти напълно готов. Автора все пак смята, че причината за това била в делото водено от антимонополната комисия срещу Microsoft. Ръководителя на прокта Еric Engstrom бил един от 12-те ключови свидетели по делото.
Така, с прекратяването на този проект се изгубила една технология, на която й бяха нужни 10 години за да бъде преоткрита от google.

Не знам до колко това е вярно и до колко изказването на Alex John е обективно, но нещата изглеждат логични и едва сега намирам връзка между някои факти.
Тази информация ме кара да мисля, че някога в Редмънд е имало иновации, а не само огромен маркетингов отдел.
Все пак статията не променя мнението ми за Microsoft, те все още са "лошите", единственото което ме притеснява е леко горчивия остатъчен привкус и напрапчивия глас в главата ми, който повтаря "Google = Big Brother, Google = Big Brother, Google...".