четвъртък, ноември 13, 2008

За българо-индонезийската дружба

Напоследък пиша някакви бози, та ми се наложи да направя нещо като slideshow, което постоянно "върти" дадени картинки, като всяка от тях е линк към определено място.
Не ми се обяснява точно каква му е идеята, надявам се скоро да ви покажа :)
Та, тъй като съм прост php-ер и грам не вдявам от флаш, започнах да търся готово решение.
Първото на, което попаднах беше това. Най-доброто, което намерих въобще, има си бутони за навигация, всичко се настройва през един тъп xml и изобщо - песен. Само че ... 49$. Аз ако имах 49$ щях ... абе не знам какво ама нямаше да ги дам за това.
Следващото също беше добро, но пък там също ми искаха пари. Не че съм за 20$ ама ...
Накрая стигнах до този клас на индонезиеца Adi Setiawa, който беше написал половината решение. Неговия клас нямаше възможност да слага линкове към всеки слайд. Малко ровене, малко четене и благодарение на помощта на neter (от linux-bg.org форума) успяхме да сглобим необходимата функция.
btw, оказа се, че php разполага с доста powerful библиотека за работа с флаш - ming. За съжаление е още beta и документацията яко куца.
С Adi Sеtiawa си разменихме по 1-2 мейла и преди малко му пратих новата версия на класа, която вероятно ще публикува.
Идеята не е толкова за това, че съм успял да си напиша някакво тъпо flash slideshow, просто е готино да видиш на практика, че open source модела наистина работи, макар и в такива малки мащаби.
За момента, единственото, което няма новата версия на slideshow-то, а ми се иска да има, е навигация между слайдовете, но и за това има време. Все ще се намери някой добър финландец да го напише ;)







source code