петък, декември 12, 2008

Amarok 2.0 отблизо

След многото негативни реакции, породени от излизането на Amarok 2.0, нека да погледнем плеъра отблизо и да обсъдим кое "да" и кое "не".

На пръв поглед това си е добрия стар Amarok с музикална колекция в лявата част на прозореца и с плейлист в дясната. В средата изниква един трети панел, който до сега го нямаше. Там са и някои от нововъведенията.

Този панел всъщност не е един, а са 4-ри,събрани на едно място. Подобно на начина, по който в Linux можете да слагате различни програми на различните десктопи, тук можете да слагате различни плъгини като този за текстове, обложка на слушания албум, информация от Wikipedia, менажиране на външни музикални устройства, списък с други албуми, които имате на конкретната група и т.н. Смяната между различните панели става бутончета наляво-надясно или чрез zoom-out бутон, след което можете да си изберете кой точно искате да видите.
На мен лично най-полезни са ми плъгина за лирики и този за информация от Wikipedia, може би защото и двата ги имаше и в предишния Amarok.
Не мисля, че на някого ще му е трудно да свикне с тази нова функционалност, все пак народа е казал, че с "хубавото лесно се свиква" :), но вие ще го пробвате и ще ми е интересно да чуя вашето мнение.
Следващото, което се набива на очи е мениджъра на обложки.

Няма някакви фундаментални промени в него във външния вид. Има леко подобрена функционалност, но според мен тук не се налагаха големи промени, тъй като и в старите версии той си работеше перфектно.

От потребителска гледна точка мениджъра на скриптове не предлага кой знае какво. Хубаво е все пак да се види, че е предвидено да могат да се инсталират скриптове от няколко източниха в интернет. Добро впечатление прави, че вече има скрипт, който добавя автоматично всички български радиостанции.
До тук с потребителската част. Нека погледнем по geek-ски на нещата. Amarok 2 е използва QT4, което е най-новата версия на библиотеката на KDE4. "Отзад" второто издание на плеъра използва Phonon за аудио поддръжка и Solid за връзка с външни устройства като mp3 player-и, iPod и т.н. - все нови технологии част от KDE4, което дава увереност, че проектът ще продължи да се развива в крак най-новото.
Подобрени скриптови възможности:

# Importer.loadQtBinding("qt.core");
# Importer.loadQtBinding("qt.network");
#
# Amarok.Engine.trackChanged.connect(function() {
# var TrackInfo = Amarok.Engine.currentTrack();
# var txt = ("Testing Amarok scripting. Listening to " + TrackInfo.title + " by " + TrackInfo.artist).replace(" ", "%20")
#
# http = new QHttp("www.twitter.com");
# http.setUser("gotha666", "XXXXX");
# http.post("/statuses/update.xml?status=" + txt, new QByteArray());
# });

Вече е много по-лесно да допишете скрипт към Amarok. Този малък скрипт, който съм показал тук, обновява състоянието ви в Twitter като праща всяка песен, която слушате. За да го инсталирате е необхидимо само да го запазите като файл с разширение .amarokscript (пр. twitter.amarokscript), да го направите на .tar архив и да го инсталирате с мениджъра на скриптове. Можете да видите резултата от този скрипт в моя twitter акаунт или в лявата част на блога ми.
Очаквам доста бързо да се появят качествени скриптове, до сега се е доказало, че ако се създаде ли се добра платформа, добрите приложения не закъсняват.

Заслужава си да се спомене и добрата интеграция с интернет услуги като Magnatune, Last.fm и други подкастове. Magnatune e един от малкото "добри" online магазини за музика, които не слагат DRM на песните си, продават ги в отворени формати и дори даряват 10% от цената на песните, купени през Amarok, на проекта. Първия чек, който получи Amarok бe за $1155, което е прилична финансова подркепа. Ако сте фенове на online магазините за музика, препоръчвам ви го, помагате на проекта да се развива.

Искам да благодаря и на преводачите, превода на български е наистина добър, без недомислици и объркващи фрази.

Май започнах да ставам прекалено оптимистичен. Amarok 2 си има и своите недостатъци. Като за начало - отново проличава, че KDE разбират по различен начин понятието "стабилен софтуер". Плеъра крашва при доста случаи, като търсене по файловата система, "сложни" операции с плейлиста и т.н. Понякога просто интерфейса увисва, става доста апатичен (въобще не се съобразява с това, което му казвате) и музиката продължава да си свири докато просто не убиете процеса.
От гледна точка на интерфейса най-дразнещо за мен е, че няма search филтър на плейлиста, което при по-големи списъци с песни доста затруднява работата.
Друго, което прави неприятно впечатление липсата на функция за смяна на темите. Никога не е имало нещо подобно на скинове, имаше определени теми за левия панел и опция за смяна на цветовете, но нищо сериозно. Проблема е, че разработчиците разработчиците въобще не смятат за необходимо да има скинове и теми за Amarok и това беше бегло споменато при обсъждането на тогава бъдещия Amarok 2. Само че вече Amarok отдавна не е плеър само за KDE, а вече дори не е плеър само за Linux. Трябва да се измисли нещо, което да интегрира малко по-добре Amarok с "околната среда" на потребителя.

Както споменах и в предишния си пост по повод официалното излизане на Amarok 2, това е едно добро начало. Не очаквайте всичко да работи перфектно, просто гледайте оптимистично напред.

Open Source is religion ! :)