вторник, юли 29, 2008

Защо DRM не е хубаво нещо


Всеки знае, че DRM (Digital Rights Management) е нещо добро за обикновения потребител и причините за това са много. Днес се сблъсках с още една страна на проблема, за която не се бях замислял.
Нашите добри приятели от една редмъндска компания, която вероятно сте чували – MicroSoft, решили да си направят музикален онлайн магазин – MSN Music Store. Както се очаква от отрочетата на бате Били, стабилно се слага DRM на музиката, за да не вземе някой случайно да я изкопира, че после ще ги бият от звукозаписните компании.
Един красив ден решават, че тоя магазин не е доходен или просто не им харесва – спират го.
Проблема: всяка mp3/wma песен има записана дата, на която песента става неактивна и за това се използват едни такива хубави DRM сървъри, които да реактивират песните. Обаче какво става ако тия сървъри изчезнат ? Музичката, която сте си купили съвсем честно и легално става неактивна, а вие пиете една студена вода и гледате с празен поглед монитора.
Както и да е, Microsoft обещаха да оставят сървърите до 2011-та след доста протести от страна на потребителите. Не че варианта е много добър, но все пак е нещо.
Никога не си купувайте песни с DRM! Ама никога ! Иначе рискувате да се окажете с неактивна колекция от песни. Ако имате онлайн магазин DRM може да ви принуди да поддържате с години тази технология или да плащате неустойки на потребителите. Не се набутвайте сами в калта, не си създавайте проблеми, купувайте и продавайте свободно музика. DRM е последното нещо, което може спре пиратството, но първото, което ще ви вкара в неприятности при подобна ситуация.


Малко встрани:
Въпреки че, тия разголените, дето уж съм ги оставил без хляб защото съм изтеглил тяхна песен от интернет, говорят абсолютни глупости, смятам че е хубаво да се купува българска музика на оригинални носители. Metallica или Iron Maiden едва ли ще умрат от глад ако не си купите албума им, но за underground рок група, която прави концерти в мази на кръчми с вход 1лв. всеки продаден албум или билет има значение.
Ако харесвате дадена музика – купете си я оригинална.