понеделник, декември 25, 2006

My first LCDLiquid Crystal, бате :-D


Най-после, смених стария 14" Tatung (res 800x600) с ей тоя красавец.
Не е някакъв кой-знае-колко велик, но за мен разликата е огромна, все едно съм си купил цяло ново PC. Все пак от 14" CRT до 17" LCD има огромна разлика.
Тук можете да разгледате какво казва производителя за него :)

youtube - porntube

Напоследък тенденциите в Интернет сочат, че се е появила една нова мания - youtube. Online streaming-a стана доста популярен и някои хора прекарват доста време само в гледане на разни напълно безсмислени клипчета. Тази мания роди и българския вариант - vbox7 (те са наши момчета - линуксаджийчета / евала :)), но роди и нещо за което не се бях сетил - pornotube :-D
Ей тука можете да видите за какво иде реч.
Ех, ако се бях сетил по-рано пари можеше да направя от тая работа.

понеделник, ноември 27, 2006

Спирам цигарите и Open Source на max

Нова весела новина - спирам цигарите. Вече 10-ти ден. Не че въобще не съм пушил, но пък ги спирам. Пуших само на 1-2 запоя и то по една цигара, така че може да се каже, че по-голяма част от работата е свършена. :)
Все пак повечето хора препоръчват да се хваля след втория месец.

Имаше Open Fest в Русе и не че искам да се хваля, но смятам, че доста помогнах за организацията. Моят гуру - Богомил Шопов ме похвали, което мисля, че е добър знак :) . Интересно е, че започнах да се занимавам с Линукс, точно след миналогодишния фест. Тогава едвам се оправях с Линукс, карах 2 месеца без да слушам mр3-ки и без да гледам видео, но си запазих тогавашното Убунту и си останах с него. Бях стигнал до момент, в който си конвертирах цялата колекция към ogg само за да мога да слушам въобще някаква музика :)
Та цялостната идея трябваше да е, че тогава Open Fest помогна на мен, а сега аз помагам на Open Fest.
Освен това обещаха WebTech догодина пролетта, така че можем само да се радваме. Аз планирам от сега (може би последния) Open Source Day и мисля, че ще стане много добър, но това ще покаже единствено времето.
Спирам да пиша, защото имам работа по новото ми отроче - EduLinux.
Очаквайте ново включване от центъра на тек-събитията в Русе :)

събота, септември 02, 2006

guitar tablatures

Тихо, кротко и без много шум звукозписните компаний забраниха на повечето сайтове за таблатури да продължават да ги разпространяват. Защо ? Не можели да докажат собствеността върху тези таблатури и как таблатура на чуждо музикално произведение може да се разпространява безплатно в интернет. Искам да ги поитам тези хораца, някога свирили ли са на китара? Знаят ли как човек започва да се учи да свири на китара ? Мсеки започнал за свири на китара е направил това свирейки чужди песни. Дори учителите имат набор с таблатури/ноти, с които преподават на учениците си. С тази постъпка те убиват възможността на всеки аматьор да си купи китара и да се научи да свири сам вкъщи. До къде ще стигне това ? Може би не искат музиканти ? Може би не искат да се раждат нови таланти ? А може би проявяват извратено собственическо чувство ?

неделя, август 27, 2006

Times are changing ...

Както сами виждате доста време не съм писал. Не е защото нищо не се е случвало, напротив : Направихме OSD (Open Source Day) в училище и мисля, че въобще не се получи зле, свърших предпоследния 11-ти клас с 5:50, което означава, че живот и здраве тази година ще получавам кинти за пиене, минаха толкова много концерти - на някои ходих, на други не, ходих в Поморие. Случиха се много неща, още повече се промениха. Напреднах значително с Линус и точно това е единственото нещо, което не се промени - все още съм влюбен в него. Сега съм със Suse 10.0, не заради друго, а защото ме мързи да тегля 10.1. Скоро мисля да го сменям или с Ubuntu или с Archlinux. Не че е лош, просто вече ми омръзна. Сложих му KDE 3.5.4, ъпдейтнах почти всички програми, най-голямата ми гордост обаче си остава AmaroK 1.4.1, въпреки че докато го сложа вече излезе 1.4.2. То си е направо безобразие - Сусе идва с Амарок 1.3.1, след като го ъпдейтнах се качи на 1.3.8 и си реших, че така няма да стане. Нещо, което ми хареса изключително много е, че може да се инсталира apt-get на Suse, при това пакета го има на инсталационния диск. След като го сложих инсталирането се улесни много, беше ми писнало да разрешавам зависимости. Имам лек проблем с резолюцията на Убунту и за това не съм го сложил още, но вече имам идея как да го оправя и когато ми остане време ще го видя. Аз вече го пробвах на виртуална машина и ми направи много добро впечатление. Новия GNOME кърти ...

Очаквайте продължение ...

петък, април 14, 2006

LAN party

От доста време не бях писал в тоя блог, или нямах време или нямах желание или нямаше какво да напиша. Е, имаше обаче все нещо ме спираше. Сега обече съм решил да въобновя редовното писане. За тези, които четат блог-а (освен мама и тати :) ) искам да кажа, че вече не съм чак толкова зелен с Линукс-а. Даже сега сме замислили нещо по-голямо свързано с Линукс и Отворен код, обаче като стане сигурно ще ви кажа всичко :). Та все си мислех, че трябва да напиша за LAN партито дето си го правихме у дома. Събрахме се у дома 5-6 човека, верни другари, и започнахме да шерваме разни глупости и след това ядохме пихме и се започна с голямото цъкане. Цялото нещо продължи около 24-25 часа. Беше смазващо - най-вече недоспиването и липсата на бира.
Грубооооо !!!

петък, февруари 10, 2006

Уикеда

Вчера беше концерта на една от групите, които много много уважавам - Уикеда. Не си мислех, че ще мога някога да ги видя на живо в Русе. За мен те са повече от група - те та изроди (разбирай много готини хора). Текстовете им са ме разсмивали, карали да се чувствам горд, да се се замисля - който не се е всушвал текстовете все едно никога не е чувал Уикеда. За определн период от време те бяха доста известни и дори се бяха превърнали в нещо като поп-група и тогава доста хора ги чуха, но малко разбраха музиката. Поне за мен Уикеда никога не са правили музика за масова консумация.
Момчетата се спавиха доста добре - свириха доста време, раздадоха се напълно, дори бяхме свидетели на нещо като импровизация. От тая импровизация най-ощетен остана барабаниста, който през цялото време не спираше да блъска по барабаните с абсолютна прецизност и бая се поизпоти. Към края публиката искаше от групата да изсвирят песента "Иван", но Уикеда така и не го направиха. Върнаха се за бис и изсвириха песента "Революция", като Ерол отправи апел към присъстващите да не се предават пред Милко Калайджиев, който дебнел навън (по същото време на деня в друга част на града се провеждаше "грандиозен" концерт на поп-фолк-турбо-чалга певецът Милко Калайджиев)


Кореспондент за hristo`s blog от Русе бях аз Христо.
VIVA LA REVOLUTION / HASTA LA VICTORIA SIEMPRE

сряда, февруари 08, 2006

За Линукс и цигарите

Аз съм от ония пичове дето се мъчат да минат на Линукс ама все нещо не им се получава. То май ще стане като спирането на цигарите - първо спираш да си купуваш цигари (махаш си Уиндоус-а), после виждаш, че е зор да не пушиш и решаваш да искаш от някого една цигара и така след два часа пак си си сложил Уиндоус-а и си повтаряш колко много го мразиш.
По принцип Линукс-а е адси готино нещо, от момента, в който си го инсталирах се влюбих в него, обаче незнайно защо никой не се е сетил да го направи завършена система - да има всичко да не ти се налага да инсталираш или ако това ти се налага да става автоматично. Кой мисли за нас тъпите?
За 1 седмица на Линукс вече поне научих как да си слагам пакетите. Много зор беше!
Побърках всички познати, които някога са помирисвали Линукс.

вторник, февруари 07, 2006

Begining

Направих си блог по ламерския начин, няма да си играеш да пишеш на HTML, няма да си играеш с дизайна - само влизш и започваш да пишеш глупости :)
Днес 7-ми февруари лето 2006-то започвам тоя блог. Те тва е !