петък, септември 28, 2007

Sheep in the big city - Пловдив майна

Преди часове започна втория ми ден като гражданин на Пловдив. Настаних се в моята скромна кочинка и за сега е няккво фън. Днес трябва да пристигнат и другите двама съквартиранти и да вземем да подредим. Има много неща за разправяне ама това ще стане едва когато успеят да прокарат интернет. Аз си взех 200MHz-овия звяр и още чакам да оправят лаптопа.
Има панаир обаче аз не съм убеден, че ми се дават 6 кинта само за да се разходя и разгледам.
Тука трафика е зверски, всеки кара както си му харесва и аз чак не схващам как може да карат така без да се блъскат по 10 пъти на ден. Всеки ден по пътя за моята квартира има по 2 задръствания, сутринта в едното платно, следобед в другото. Все пак живея близо до панаирая, което в такива моменти не е много приятно. Иначе за първи път виждам някой да спира на пешеходна пътека. За разлика от Русе, тук пешеходеца има предимство на пешеходаната пътека. :)
Аз ще бягам защото тук са настроили някаква гадна фонетика и гледам постоянно клавиатурата като идиот и освен това в апартамента ме чака една полугола девойка която си чака закуската и кафето :P

неделя, септември 23, 2007

Neopit Pilski & Spot Live

Вчера в Русе свириха Spot и една непозната за мен до тогава група Neopit Pilski. Тия хорица наистина ми харесаха, някъв странен рочец с много готини текстове. Както би казал видния rawker Митьо - alternative baby :)
Взех си диска и от снощи до сега е на repeat в компа.
Групата била Германска, но пък пеят на български, тъй като вокала май си беше чист българин. За сметка на това останалите двама членове вероятно знаеха само "бира" и по време на концерта научиха нова дума - "кенеф" :D Басиста им беше супер усмихнат през целия концерт, а пък барабаниста вадеше най-психопатския поглед докато размахваше палките :)
Днес са в Пловдив, така че който може нека отиде да ги чуе, заслужава си !
Spot пък бяха с нов басист, който пък е стар вокал и изобщо едни такива, та накратко Арсо. Горд възпитаник на немската гимназия в Русе (където съм учил и аз, но аз съм по-малко горд), бивш член на Overdawn, където се подвизавеше като певица :P и настоящ басист на Spot. Интересен факт е, че на негово място в Overdawn е друг "германец", култовия Иво Рижия - човека идол на поколения девойки. :)
Spot бяха готини както винаги, но имам чувството, че барабаниста им щеше да се разпадне, нещо беше преуморен човека. Целия концерт настроението беше много добро.
И като за финал искам де се оплача, бях брутално пребит от група 14-15 годишни момиченца, които нахълнаха в погото и аз си прибрах ръцете в джобовете. В последствие отнесох серия лакти в хълбоците.
Можете да чуете Neopit Pilski на адрес myspace.com/neopitpilski На диска който си взех има 5 песни, от които 4 ги има в профила им :)
Много ми хареса текста на песента "Исусе". Ако правилно съм чул, то текста е нещо такова :

Днес си станал бог
аз днес без бог останах
бог не станах но нищо
от два пъти не се става
даже на нищо
но ми е безразлично
на тебе сигурно ти е забавно

Абе накратко "Някой пак скъса струна" :P Neopit Pilski rullz !!!

неделя, септември 16, 2007

Живота ми е поп-фолк и емиграция

Днес поредния приятел заминава за някъде търсейки по-добър живот и реализация. От известно време насам много хора заминаха и поне още толкова ще заминават. Това са млади и умни хора, които имат какво да дадат на тази държава, но явно тя няма какво да им даде. Животът им е поп-фолк и кебапчета на скара, които обаче се раздават на "малцинствата" около изборите. Аз обвинявам държавата !!! Просто няма кого друг. Иска ми се да им кажа да останат, да потърсят реализация тук, но не мога. Просто не мога да ги излъжа по този начин.
Наистина, тези хора ще ми липсват, те са оставили дълбока диря след себе си. Не мога да проумея какво кара 19 годишни младежи да напускат родината ? Всъщност мога, но не искам да го приема.
Виктор - 19 годишен - САЩ - познавах го от 12 години
Петя - 19 годишна - Испания - познавах я от 5 години
Илиян - 19 годишен - Германия - познавах го от 7 години
Милица - 19 годишна - Германия - познавах я от 12 години
Иво - 19 годишен - Кипър - познавах го от 5 години
Това са само част от тях. Това не са просто бройка. Това са отделни човешки съдби. Това са хора, които са зарязали всичко в името на по-добро бъдеще.
Колко ще се върнат ? - Аз знам, николко ! Емиграция му е майката, тук останахме само децата, пенсионерите и аз.
Къде е оптимизма на това поколение? Май и той емигрира отдавна?
В момента в главата ми изниква само - It`s evolution baby !!!

четвъртък, септември 13, 2007

Честит ден на програмиста

Честит ден на програмиста на всички, които се чувстват такива.
Аз го празнувам пишейки менюто на DINX, реших така да се казва проекта. Съкращението е от Do I Need X. Все още търся по-добри предложения за име. След като свърша по-голямата част от работата ще пусна и едно сайтче на проекта и ще напиша тук по-подробно.
Довечера може да заформим едно beer парти.

Денят на програмиста е неофициалният празник на програмистите, отбелязва се на 256-тия ден от годинатаЧислото 256 (256 = 28) е избрано, защото това е броят числа, които могат да се изразят с помощта на един байт (8 битa). През високосните години този празник се пада на 12 септември, през невисокосните - на 13 септември.

сряда, септември 12, 2007

Бого, SEO, save-darina, авто стоп и мешана салатка в Бръшлен

Ако се чудите защо на невероятно тъпите заглавия, които измислям на последък, искам да ви споделя, че просто не мога да пиша само за по една тема и по-добро не мога да измисля. Неккъф хаос се получава. Та ...
Помните ли състезанието по SEO, на което мислех да участвам ? Преди минути прочетох една доста интересна идея тук
На който не му се влиза, накратко: Слагате линк към блога на Богомил "Бого" Шопов с текст яицазимитпо лъгуг. Така му "правите хубаво" за пред google и той печели състезанието. След това дарява 1000 лева на save-darina.org и ... това е. Ако ви харесва идеята - давайте. :)
Второто нещо за което исках да пиша е, че за първи път в живота си пътувах на стоп и беше супер готино. При това е доста евтино ;) Пропътувах само 30 километра, до село Бръшлен русенско, но по-важното е, че стигнах целта си. По принцип не бих тръгнал ей така, сам, с една раница на гърба по магистралата да мятам палци, но обстоятелствата бяха малко по-екстремни. Бях сам на някакъв главен път, а след 1-2 часа щеше да се стъмни и тогава вече положението щеше да е много по-кофти.
Отидох там, хапнахме, пийнахме, денсихме и както винаги не ме оставиха да спя. За това в момента съм леко зле и едвам пиша. Утре сигурно ще оправям правописни грешки. Велик си Мите, само ти можеш да държиш цяла нощ 6 човека будни без да те пребият.
Трето и май последно. Новата ми мания е да накарам 200 мегахерцовия изрод в другата стая да работи като напълно нормална десктоп машина (разбирайте слушане на музика, браузване в интернет, чат, записване на дискове и гледане на филми). Естествено с Linux, естествено без X, ще се опитам да го направя основно на bash с ncurses и framebuffer. За момента съм подкарал музиката и браузъра. Да гледаш картинки в конзолен браузър е супер :) Ако поддържаше и CSS щеше да е убийствено. Филмите тръгват, но mplayer много се задъхва.
Та мисля това да го стартирам като проект за дистрибуция или нещо от сорта. Подробности ще пиша в някой отделен пост. Ако ви харесва идеята, драснете някой ред и може да поработим заедно (Викторе не се скатавай!). Само да вметна, това е единствения ми проект в последната 1 години с некомерсиална цел. Явно много съм пропаднал. Преди малко започнах да пиша някои неща и мога да ви кажа, че удоволствието да пишеш само за себе си е в пъти по-голямо.

събота, септември 08, 2007

Записване на дискове с cdrecord

Наскоро ми се наложи да записвам дискове под конзола, поради простата липса на X. Пък и дори да бях инсталирал едва ли можех да се надявам да подкарам K3b или GnomeBaker на 32mb RAM и 200 MHz (стария ми Compaq, но това е тема на друг разговор, за него ще пиша отделно :)
Тази невероятна машина е с Slackware 10.2 (само такъв имах и не ми се теглеше). Пакета се казва cdrtools и може да го намерите в дисковете, по-добре първо го намерете в packages.txt иначе голямо ровене ще падне. Този пакет инсталира няколко програми между които и cdrecord.
Първото нещо което трябва да направим е да съберем файловете, които ще записваме. Правим директория, където ще ги слагаме

mkdir /tmp/iso 

Копираме каквото си решим, като внимаваме да не превишим размера на диска.
cp Some_kind_of_movie.ogg /tmp/iso 

След като сме привършили копирането ще направим .iso изображение:
mkisofs -RJ -o /tmp/image.iso /tmp/iso

След като командата се изпълни би трябвало в директория /tmp да има файл image.iso.
Ако сте подозрителни и искате да проверите какво се е получило може да опитате:
mkdir /tmp/disk
mount -o loop -t iso9660 /tmp/image.iso /tmp/disk
ls /tmp/disk

И ако всичко е ОК, може да демонтираме изображението.
umount /dev/disk 

Сега преминаваме към същинското записване. За да можем да го направим, първо трябва да знаем id-то на устройството. Това става така:
cdrecord dev=ATAPI -scanbus 

Тази команда трябва да изведе нещо от типа :
Cdrecord-ProDVD-Clone 2.01.01a11 (i486-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2006
scsidev: 'ATAPI'
devname: 'ATAPI'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related Linux kernel interface code seems to be unmaintained.
Warning: There is absolutely NO DMA, operations thus are slow.
Using libscg version 'schily-0.8'.
scsibus0:
0,0,0 0) *
0,1,0 1) '_NEC ' 'DVD_RW ND-3540A ' '1.F1' Removable CD-ROM
0,2,0 2) *
0,3,0 3) *
0,4,0 4) *
0,5,0 5) *
0,6,0 6) *
0,7,0 7) *

Това означава, че моето id e 0,1,0 При вас това може да съвсем друго, така че проверети го :)
Остана най-лесното, "печенето" на диска:

cdrecord dev=ATAPI:0,1,0 /tmp/image.iso

Важно е да напишете ATAPI с главни букви защото все пак това е Linux, а не някое грозно графично DOS подобие :P

Твърде е вероятно да ви се наложи и да изтриете презаписваем диск:
cdrecord blank=fast dev=ATAPI:0,1,0

Това е! Може на пръв поглед да ви се стори малко стряскащо, но всъщност е елементарно и дори удобно. Като се има в предвид възможностите на системата просто по-добър вариант няма. :) Това чудо конзолата започва все повече да ми харесва :)

вторник, септември 04, 2007

За Шопов, НСБОП, държавата, свободата на словото и други такива абстрактния понятия

Богомил Шопов :

Тук не е нормална държава. Да сте видели някой министър да си подаде оставка, заради каквото и да е? Да сте видели министър в който има ЧЕСТ и ДОБЛЕСТ? Ами нееее и няма да видите. Хващат ги в корупция, замесени в мръсни игри и те пак со остават министри. Мислите ли, че 200 човека ще наклонят шапката на този министър, който си е платил за да стане такъв и докато си плаща ще е такъв, ехххх млади мечтатели сме ние. Докато не взривим нещо на центъра или не убием президента никой няма да си подаде оставката, макар, че и тогава се съмнявам. (Хайде сега арестувайте ме). Революция може да оправи тази държава. Той си го е казал човека - Щом нещеш мира, на ти секира.

А можем ли да го променим?

/НСБОП прочете това в 11:55 :))/

оригиналната статия


За НСБОП: Аз само цитирам!


Великия руски народ:
поживем увидим

Another good warior in Valhala


Обявявам тридневен траур!
Тази сутрин ставам и се опитвам да си пусна лаптопа. Цъ! Не иска! Ужас!
Занесох го в сервиза има още година и половина гаранция, но човека не беше много обнадежден за съдбата му. Пратиха го в София и дори да успеят да го оправят ще си го получа в края на септември.
Мъка, мъка ...
Явно стария компютър ще влиза в употреба. Идея си нямате колко е гадно да пишеш на нормална клавиатура след като си свикнал да пишеш на такава на лаптоп.
Още не мога да го приема. Толкова неща имах на тоя лаптоп. Дано няма проблеми с поправката в София.

понеделник, септември 03, 2007

Какво може да направи едно SEO състезание с един блог


Тук пускам част от графиката с посещенията в блога ми. Забележете какво се случва на 1-ви септември, какво е станало тогава ? Ами започна SEO състезанието и аз писах за него, та поради тази причина явно съм привлякъл общественото внимание. Чудя се като се включа в състезанието какво ли ще стане ? :)

събота, септември 01, 2007

Започна SEO състезанието

Преди около час започна SEO състезанието организирано от WebMasterBG.org. Наградния фонд е 1000 лева, което мисля, че е добра сума. Целта до 1 декември 2007г. да "избутате"
вашия сайт на първо място при търсене на "яицазимитпо лъгуг". Как са го измислили това е пълна мистерия. Преди един час такава комбинация от думи не е съществувала в интернет, по времето когато пиша този пост вече има 4 резултата. :)
Хората не спят (и в буквалния и в преносния смисъл). :)
Аз мисля да се включа, но на олимпийския принцип (по-важно е участието), просто защотото нямам шансове за победа, но се надявам да науча много покрай състезанието. Добре е да се спомене, че по регламент победителя трябва да каже какви техники е използвал за да популяризира сайта си. Ако не друго, то поне ще бъде интересно да наблюдавам борбата на най-добрите в бранша и "Нека по-добрия победи!" :)

By the way, намерих си много хубава книжка- Professional Search Engine Optimization with PHP. Има доста интересна концепция и пише "хубави" неща. Снощи като я започнах четох до 10 часа сутринта и мисля като публикувам този пост да продължавам да чета. Тъкмо може да науча нещо за състезанието. :)

edit: Прозрях го !!! Яицазимитпо лъгуг всъщност е "гугъл оптимизация"! :D
Просто нали :)
edit2: И моя блог се появи при търсене на тази ключова дума. Забележете как всички, които са публикували думата в блога/сайта си са го направили с удебелен текст. Защо ? Ами погледнете някои от статиите за SEO по долу.