събота, октомври 20, 2007

Невероятните приключения из българските железници


Тази нощ изживях нещо невероятно пътувайки с БДЖ. Имах много прост и добър план, хващам нощния влак Пловдив-Русе, лягам да спя и се събуждам в Русе. Уви, съдбата или по скоро БДЖ бяха срещу мен. Още на гарата ме осведомяват, че има "леки" промени в маршрута, но моя ентусиазъм е несломим - "Я па че си одим на село". Качваш се във влака за Варна, жега, пътуваш 2 часа до Стара Загора и там се прекачваш на влак за Велико Търново. Дотук нещата не звучат чак толкова зле, но пък се оказва, че сме уцелили единственото купе без парно. Естествено този факт се установява едва когато слизаме. Щяхме да умрем от студ, но и това се преживява. Във Велико Търново се натикаваме в две мизерни автобусчета, като естествено "бойните" баби не пропускат да ти вкарат някой лакът в хълбока, а шофьора на автобуса пред нас постоянно дава газ явно с цел да опуши тълпата зад него. Така смърдеше на нафта, че ми се насълзиха очите. Влизам в автобуса с последни сили, премръзнал, оритан, облъскан и отровен. Автобуса ни закарва до Горна Оряховица, където пак се качваме на влак, който успява след 2 часа да докара, каквото е останало от нас, до Русе. Това беше "най-култовото" ми пътуване с нашите прекрасни Български Държавни Железници. Навявя ми весели спомени за времето когато спах на гарата в Дулово заради малко снежец, който обаче беше успял да разбие цялата организация на железниците. Или пък как предния път като пътувах за Пловдив хорицата просто забравиха да ни прекачат и един самотен вагон стоя 3 часа на гарата в Стара Загора.
Както и да е, преживява се, след 2 дена ще се връщам в Пловдив и пак ще ми наложи да се позабавлявам с БДЖ. Важното е, че сега съм си в Русе и довечера ще става джамбуре :P

edit: Връщането беше още по-забавно, с международния влак Букурещ - Солун през София, където вратата не се отваряше, а прозореца се отваряше сам. Във влака от София до Пловдив, прозореца не се отваряше, но за сметка на това вратата се отваряше сама и нямаше парно. Живота е cool. Голем град, големи хора.