понеделник, октомври 29, 2007


Ето че дойде време и да напишем какво стана на Open Fest 2007. Този път реших, че трябва да се гледа какво става и в София, така или иначе вече ми е доста по-близичко - някакви си 130 километра. Та останах доста доволен от това, което видях и чух. За съжаление не можах да присъствам на всички лекции, но това, което видях беше cool. Успях да закарам две девойки с необременени мозъци с мен за да ги вербуваме за open source каузата. Лекциите с по-обща насоченост като Free Software as Social Innovation и Free Software business models дори им харесаха. На мен лично най-полезна и най-интересна ми беше лекцията за Selenium (безмилостно тестване на уеб приложения). Просто до сега не бях срещал подобен софтуер и съвсем скоро мисля да го пробвам, би трябвало да ми спести доста работа. Лектора ми се стори голям пич и то май не само на мене. Най-големия фън беше когато Internet Explorer заби няколко пъти и накрая отказа въобще да тръгне. Класацията за най-весела лекция убедително се печели от Божидар Бацов и лекцията му "Програмиране с Mono под GNU/Linux". Въпреки, че лекцията беше доста интересна и научих доста нови неща, на г-н Бацов просто не му беше ден. Първо 15 мин. се "бори" с проектора, след това имаше проблеми с презентацията, по едно време ми се стори, че GNOME му прави проблеми, но определено най-големия смях беше когато предварително подготвена програма от типа Hello World изплю грешка. :D Все пак мисля, че лекцията беше интересна.
Подобаващо за OpenFest вечерта поляхме здраво както може би вече сте прочели по-долу.
Каквото и да си говорим Open Fest в София е доста по-готин. Това ми напомня, че след около 2 седмици май ще си видим на фест в Русе.
За съжаление тази година не можах да помогна много с организацията, най-вече защото се преместих да живея в Пловдив, та ще видим какво са направили Красо и Ruse LUG.