четвъртък, февруари 28, 2008

Getty Images

Преди няколко дена се регистрирах в Getty Images. Днес ми звъни една девойка с много приятен глас, представи се за Яна и доста учтиво ми обяснява, че имат практика да се свързват с новите си клиенти. Обясни ми някои неща и т.н.
Това ми се случва за първи път. Регистрирал съм се на какви ли не места, дори хостинг компанията не ми се обажда да ми каже, че е време за плащане.
Хората се надяват да си купя снимки от тях, като цената за всяка снимка варира от 50$ до 999999999$ в зависимост от това с каква резолюция я искате. За 50$ получавате снимка за еднократна употреба в уеб и то при размери максимум 180x150 пиксела. Та това е един аватар. Емии ... Не, мерси !
Хората си въобразяват, че ще си купя нещо от тях, а аз просто търсех от къде да открадна нещо.
Това са последните отчаяни ходове на една компания, която обяви война на file sharing-а и май-вече губи. Те са един от последните динозаври и скоро и те ще си заминат. Както обичат да казват OpenBSD феновете - Направи нещо затворено и ние ще го заменим ! В deviantArt мога да намеря достатъчно добри снимки, които да ми свършат работа. При това без да плащам.

Ако бях шеф на Яна щях да й вдигна заплатата, почти ме убеди да се купя нещо.

2 коментара:

Анонимен каза...

Ако ти трябват продуктови снимки, ползвай микросток-сайтовете. Цените са съвсем минимални, на всички сайтове има и раздел с безплатни снимки, ако нещо специално ти трябва, може да си поръчаш на някой то фотографите да ти щракне и да го качи в профила си. Откъдето да го вземеш за един долар или по-малко, зависи от сайта.

Мога да ти препоръчам Fotolia и DreamsTime, аз лично съм доволен от тях и те са микросток-сайтовете, от които съм получавал пари като фотограф. Иначе много развит и май пъривият хронологично е IStockPhoto.

Ако решиш да се регистрираш и да поровиш, може да ползваш референции от мен — на сайта ми най-долу в десния панел има списък с микросток-сайтовете, от които имам добри впечатления.

Готиното особено на Фотолия за мен е, че нещо го дават все по-отворено и по-отворено. Единствените, които публикуваха публично API и то даже вече се използва за проекти на трети страни. Бе изобщо свежари.

Сори, дълго стана, пък и да не рекламирам в личния ти блог (затова не пускам линкове;). Ти сигурно си искал нещо малко и инцидентно — аз затова препоръчкам микросток-а, сайтове като Алами и Гети са мастодонти в бранша и няма сми ;)

gotha каза...

Мерси за сайтовете, разгледах и има доста добри неща при това на доста добри цени. Като цяло от коментара ти научих много.
Не се занимавам професионално с фотография, просто от време на време ми се налага да направя дизайн на някой сайт и ми трябват снимки.
Рекламирай си блога, няма проблеми! :)