вторник, април 22, 2008

Amarok 2 за Windows

Доживях да видя любимия аудио плеър портнат за една не много любима платформа.

За да го инсталирате няма да ви се наложи да теглите сорсове и два дена да компилирате. Можете да го направите по един типично linux-ки нячин - изтегляте и този инсталатор на KDE, след което просто избирате пакета Amarok и автоматично ще се изтеглят и инсталират всички зависимости.
Още на сайта на KDE има предупреждение, че някои неща работят под Windows по-добре от други. Като добавим към това и факта, че Amarok 2 е все още в alpha стадий на разработка, нещата стават страшни.
Няма да видите онзи "всемогъщ" Amarok, който познаваме, не знам дали заради операционната система или заради ранния стадий на "наследника", Amarok 2 се държи като програма от първи кръг на олимпиада по информационни технологии. Много добри идеи, личи си, че всичко е правено с много мисъл, но прекалено бъгаво за да се нарече използваемо. Не можах да си сканирам колекцията, защото amarokcollectionscanner.exe крашна още при зареждането (това .exe накрая още не мога да го приема нормално). Няма никакъв начин да пуснеш песен от playlist-a, може само от вградения файлов браузър. Той пък от своя страна не признава други дялове освен C:\, като се замисля за файловата структура на Линукс, мога лесно да се сетя от къде идва проблема. Обложките, текстовете на песни и информация въобще не захапват, а веднъж минимализирате ли в system tray-а, няма вадене от там. Ако тръгнете да kill-вате, трябва да знаете, че за да пуснете Amarok отново, трябва да убиете и процеса на kde.
На блога на Amarok, учтиво предупреждават, че това е release за ненормалници с много свободно време, а не за всекидневна употреба. Дори препоръчват да го използвате само за музика, която нямате нищо против да бъде повредена.
Винаги съм харесвал Amarok заради добре структурираната колекцията, възможността да извежда обложки и текстове и заради всичките търсачки, които просто правят елементарна работата дори с големи колекции музика, но при липсата им под Windows все още не виждам смисъл да се ползва като основен player. Това все пак е open source и ако нещо не ви харесва, сте свободни да седнете и да си го пренапишете. Аз нямам намерения да го правя (все още съм прекалено некадърен), затова просто ще изчакам официалния release и ще видим дали ще го бъде, но аз винаги съм склонен да бъда оптимист що се отнася до софтуер с отворен код.